REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakulisne razprave v zvezi NATO: Ukrajina bi lahko zamenjala ozemlje za mir, pa bo na to pristala tudi Rusija?

Zakulisne razprave v zvezi NATO: Ukrajina bi lahko zamenjala ozemlje za mir, pa bo na to pristala tudi Rusija?Zelenski in Putin. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Kijev bi se lahko na koncu odpovedal svojim zahtevam po ruskem ozemlju v zameno za članstvo v zvezi NATO, je ocenil Stian Jenssen, vodja kabineta generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga.

V svojih izjavah o tem vprašanju pa je Stoltenberg vztrajal, da bo Kijev postavil svoje pogoje za zmago.

»Mislim, da bi lahko bila rešitev, da se Ukrajina odreče ozemlju in v zameno dobi članstvo v Natu,« je po poročanju norveškega časnika VG med razpravo dejal Stian Jenssen.

»Mislim, da bi lahko bila rešitev, da se Ukrajina odreče ozemlju in v zameno dobi članstvo v Natu,« je po poročanju norveškega časnika VG na razpravi dejal Jenssen.

Razprava o zamenjavi ozemlja za mir že poteka znotraj Nata, je dejal in nakazal, da bi to lahko bila »možna rešitev« konflikta.

Noben voditelj Nata sicer še ni javno podprl ideje, da bi se Kijev odrekel svojim zahtevam po ozemljih Doneck, Lugansk, Herson ali Zaporožje, ki so bila po referendumih, izvedenih ob sklicevanju na pravico narodov do samoodločbe septembra lani že vključena v Rusko federacijo.

So pa številni zahodni politiki doslej že večkrat izrazili dvom o zmožnosti Ukrajine, da zasede Krim – zgodovinsko rusko ozemlje, ki se je leta 2014 ponovno pridružilo Ruski federaciji.

Vendar doslej še nihče od zahodnih politikov ni pozval ukrajinsko vodstvo, da naj opusti svojo zahtevo po polotoku.

Toda o tem se očitno razpravlja v zakulisju.

Švicarski časopis Neue Zürcher Zeitung je februarja s sklicevanjem na vire trdil, da je direktor Cie William Burns Rusiji ponudil dogovor »ozemlje za mir«, po katerem bi Moskva obdržala »20 odstotkov ukrajinskega ozemlja«.

Bela hiša, CIA in Kremelj so nato zanikali, da je bil podan tak predlog.

Ali bi tak dogovor sprejela Kijev ali Moskva, ostaja vprašljivo.

Ocene možnih pripojitev ozemelj Ukrajine Rusiji od »zagotovo« (rdeče) do »neverjetno« (modro) po oceni zelo podkovanega analitika, ki na Substacku objavlja pod psevdonimom Big Serge. Vir: Posnetek zaslona

Ruski predsednik Vladimir Putin je lani izjavil, da je bila zagotovitev vojaške nevtralnosti Ukrajine ključni dejavnik za njegovo odločitev, da v državo pošlje vojake, in da bi Ukrajina, ki je povezana z Natom, na mejah Rusije predstavljala nesprejemljivo varnostno tveganje.

Vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Aleksej Danilov je v torek izjavil, da se Kijev nikoli ne bo pogajal s Putinovo vlado, da nihče od zahodnih podpornikov Ukrajine ne spodbuja miru in da je treba »Rusijo uničiti kot sodobno Kartagino«.

Doseganje tega cilja je za Kijev izjemno težko. Po zadnjih podatkih ruskega obrambnega ministrstva je ukrajinska vojska v dveh mesecih dolgo pričakovane protiofenzive proti ruskim silam izgubila več kot 43.000 mož in skoraj 5.000 kosov težke opreme.

Slabe novice za Zelenskega: Ker ni zaupanja v obljube Zahoda bo Rusija najverjetneje nadaljevala s svojo posebno vojaško operacijo, dokler bo to potrebno, kajti čas je na njeni strani. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Stoltenberg vztraja, da bo NATO »zagotovil, da bo Ukrajina dobila orožje, ki ga potrebuje, da bo lahko ponovno zavzela ozemlje, osvobodila dežele in zmagala v tej vojni ter prevladala kot suverena, neodvisna država.«

Rusija bo najverjetneje nadaljevala s svojo posebno vojaško operacijo, dokler bo to potrebno, kajti čas je na njeni strani.

Toda v Natu doslej niso podali jasnega odgovora na vprašanje, kdaj bi se – če sploh? – Ukrajina lahko pridružila zvezi NATO.

Po vrhu v Litvi prejšnji mesec, na katerem je bila zavrnjena zahteva Kijeva za jasno časovnico vstopa v članstvo je 31 članic Nata izdalo skupno izjavo, v kateri pojasnjuje, da se lahko Ukrajina pridruži le, »ko se zaveznice strinjajo in so izpolnjeni pogoji«.

Pri tem načrtu pa je verjetno največja težava dejstvo, da je Zahod uspešno uničil vse temelje za zaupanje in dogovore z Rusijo.

Kot je razvidno iz javnih razprav v ruskih medijih in na družbenih omrežjih, v Rusiji ni zaupanja v dosego trajne rešitve za vprašanje statusa Ukrajine z Zahodom.

Rusija bo zato najverjetneje nadaljevala s svojo posebno vojaško operacijo, dokler bo to potrebno, kajti čas je na njeni strani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek