REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poplave v službi propagande: Nekaterim državam javne zahvale premiera za pomoč, drugim pa le medijski mrk

Poplave v službi propagande: Nekaterim državam javne zahvale premiera za pomoč, drugim pa le medijski mrkSrbska vojska pomaga Sloveniji. Vir: MORS, posnetek zaslona

Srbska vojska je 9. avgusta v Slovenijo napotila 22 pripadnikov ter helikopterje H-145 in Mi-17, da bi zagotovili pomoč prebivalcem prizadetim v poplavah.

Osrednji mediji, ki so precej obširno poročali o državah, ki so pomagale Sloveniji, v ospredje postavljajo članice zveze NATO in tudi Ukrajino, ignorirajo pa države, ki se redno odzivajo na prošnje Slovenije za pomoč. To je kratkovidno in žaljivo.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je ob tem dejal, da so to storili na zahtevo srbskega predsednika Aleksandra Vučića in srbske vlade.

»Naša vojska in vojaki so pripravljeni biti kos nalogi, pomagati našim prijateljem iz Slovenije. S tem še enkrat kažemo, da je Srbija iskrena in verodostojna partnerica in prijateljica, prijatelji pa se pokažejo, ko je bolečina in težava, saj je lahko, ko je dobro,« je dejal Vučević.

Izjavil je, da tudi takrat, ko nekatere politike niso poštene do Srbije, Beograd ne beži od solidarnosti, biti s tistimi, ki potrebujejo pomoč.

S tem je očitno meril na slovensko priznanje Kosova kot samostojne države, s čemer je Slovenija prekršila mednarodno pravo in podprla dejanja, ki so ogrozila ozemeljsko integriteto Srbije.

Čeprav je slovensko priznanje Kosova škodilo Srbiji, ta za razliko od Ukrajine redno pomaga Sloveniji.

V Slovenijo so bili sicer napoteni pripadniki vojaškega letalstva in elitne 63. padalske brigade Srbske vojske, v četrtek pa je po kopnem iz Srbije odšel še konvoj z osmimi cisternami - štirimi za gorivo, štirimi za vodo, ter še 34 pripadniki srbske vojske.

Zanimivo pa je, kako so slovenski mediji objavili to novico.

Odkrijemo jo lahko le na straneh tiskovne agencije Morel in, zanimivo, portala Nova24TV.

Srbska vojska ViR: MORS
Srbska vojska pomaga Sloveniji. Vir: Obrambno ministrstvo Republike Srbije

Osrednji mediji na Slovenskem, ki so precej obširno poročali o državah, ki so pomagale Sloveniji, opravili veliko reportažnih zapisov in poročil s terena pa pripadnikov srbske vojske in njihovih helikopterjev ter cistern niso posebej omenjali, celo takrat ne, ko so jih posnele kamere njihovih kamermanov.

Podobno velja še za nekatere druge države, ki niso članice zveze NATO ali Evropske unije.

Precej očitno je namreč, da so državni organi in mediji poplave poskusili izkoristiti za propagando, s katero so poudarjali pomen slovenskega članstva ne zgolj v EU, pač pa tudi v zvezi NATO kot ključnega dejstva, zaradi katerega je Slovenija dobila mednarodno pomoč.

Kot tipičen primer velja tudi pompozno zahvaljevanje pripadnikom ukrajinskih služb, ki so s svojimi stroji prišli pomagati Sloveniji.

Osebno se je Ukrajincem in Zelenskemu zahvalil kar predsednik vlade sam in jim pri tem (znova) pel hvalospeve.

Premierjeva ugotovitev ob obisku v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajina, ki je poslala pet bagrov sicer ni članica EU in NATO, vendar je de facto članica severnoatlantske zveze in trenitno v ameriški posredniški vojni z Rusijo, prav zato pa je bila njena pomoč deležna še posebnih zahval.

Čeprav je slovensko priznanje Kosova škodilo Srbiji, ta za razliko od Ukrajine redno pomaga Sloveniji.

Srbija pa ni ne članica EU (je pa pridružena članica) in ne zveze NATO in zato takšnih časti očitno ni bila deležna.

Podobno velja tudi za BiH in druge države, ki niso članice EU ali NATO.

Povsem jasno je tudi, da je Ukrajina svojo pomoč poslala Slovniji šele zatem, ko je Slovenija v Ukrajino že poslala številne transporte orožja in skrbi za več kot 8000 beguncev v Sloveniji, kar je državo že stalo več kot 100 milijonov evrov.

Res je tudi, da se Ukrajina v preteklosti ni izkazovala s tako velikimi količinami pomoči Sloveniji, za razliko od drugih držav, kot so Srbija in druge naslednice nekdanje SFRJ, ki so Sloveniji stale ob strani tudi tedaj in ne samo danes.

Tako kot je Slovenska vojska leta 2014 poslala svoje pripadnike na pomoč v Srbijo, da bi pomagali pri takratnih katastrofalnih poplavah, je tudi Srbija vedno, ko je bilo to potrebno, pomagala Sloveniji.

Poglejmo samo dva zadnja primera večjih katastrof. Ko je bil v Sloveniji leta 2014 katastrofalen žledolom, so se na zaprosilo za pomoč prek mehanizma civilne zaščite Evropske unije takoj odzvale Avstrija, Nemčija in Češka, ki so že po zaprosilu (3. februarja) prispele v Slovenijo s skupaj 31 agregati in ekipami, v naslednjih dneh pa so prispeli še dodatni agregati iz Nemčije ter pomoč iz Poljske, Madžarske, Romunije, Slovaške in Srbije.

Srbija je poslala pet agregatov velike moči.

Pomoč z agregati so ponudili tudi Francija, Bolgarija in Kosovo, vendar agregati ob prejetju ponudbe niso bili ustreznih moči. Ukrajina ni ponudila pomoči.

Požar na Krasu
Požar na Krasu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ko so lani Slovenijo prizadejali katastrofalni požari, so se v gašenje poleg treh helikopterjev Slovenske vojske in policije vključili še en avstrijski helikopter, en slovaški helikopter, dva srbska helikopterja in dve romunski letali C27-J Spartan.

Na zahtevo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je stanje spremljal tudi satelitski sistem programa EU Copernicus.

V Slovenijo iz Ukrajine niti tedaj niso poslali pomoči.

V odzivu na letošnje katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del Slovenije, je pomoč do ponedeljka ponudilo več držav.

Seznam. Vir: Posnetek zaslona

Med njimi so med drugim vse sosede pa tudi Severna Makedonija, Poljska, Latvija, Francija, Nemčija, Češka, Slovaška, Španija, Bolgarija in Črna Gora, ob tem pa tudi Srbija, entiteta Kosovo, Bosna in Hercegovina, Ukrajina in Malta, ki niso članice zveze NATO, pa tudi slovenska skupnost, ki živi v ZDA.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je sicer objavila korekten seznam držav, ki trenutno pomagajo Sloveniji pri odpravi posledic neurij in poplav.

Reševanje  v Sloveniji
Reševanje  v Sloveniji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Te države pomagajo z gradbeno mehanizacijo, helikopterji, mostovi in enotami za gradnjo mostov, Slovenija pa je prejela pomoč tudi v obliki vojaških enot in materialno tehničnih sredstev.

Glede na to je skoraj popolno ignoriranje pomoči Srbije in drugih držav v osrednjih medijih, ki niso članice zveze NATO, a vedno pomagajo Sloveniji, v primerjavi s hvalospevi Ukrajini, ki se je odzvala le tokrat - očitno zelo neprimerno in žaljivo za države iz regije, ki se na slovenske klice za pomoč odzivajo redno.

Vse skupaj je seveda zgolj politika in v tem primeru je tudi humanitarnost v službi politike.

Modre besede Aurelia Jurija je slovenski premier preslišal že lani.

Zaradi te izvenserijske, nenadne in s koristolovnim ciljem poslane ukrajinske pomoči Sloveniji, razbobnane z vseh medijskih zvonov pa se bo od Slovenije v prihodnje zahtevala še nadaljnja pomoč Ukrajini v vojni pod taktirko Washingtona, ki je izgubljena in se nikoli ne bi smela začeti.

Klečeplazna servilnost slovenske vlade do režima v Kijevu in gospodarjev v Washingtonu se tako jasno vidi celo ob naravni nesreči, ki bi morala biti nad dnevno politiko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek