REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Ukrajinska protiofenziva ne gre po načrtih, kriv je NATO

Newsweek: Ukrajinska protiofenziva ne gre po načrtih, kriv je NATOAmeriški uradnik je ugotovil, da ofenziva na nobeni od treh front ni izpolnila pričakovanj, sam Zelenski pa priznava, da gre ofenziva počasneje, kot so si v Kijevu želeli. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Čeprav obstajajo številni razlogi za ta neuspeh, vključno z močjo ruske obrambe, nekateri strokovnjaki opozarjajo na manj očiten vpliv: NATO.

Hitrost ukrajinskega napredovanja v zadnjem letu, zlasti septembra na območjih Hersona in Harkova, je spodbudila upanje na Zahodu, da bo Kijev s protiofenzivo zelo hitro vrnil ozemlja, ki jih nadzoruje Rusija, poroča Newsweek.

A za razliko od lani, ko se je Kijev hvalil z vojaškimi uspehi, so rezultati nove (proti)ofenzive, ki se je začela pred več kot sedmimi tedni, skoraj zanemarljivi.

Čeprav obstajajo številni razlogi za ta neuspeh, vključno z močjo ruske obrambe, nekateri strokovnjaki na Zahodu opozarjajo na manj očiten vpliv: NATO.

Čezatlantsko zavezništvo je namreč narekovalo čas napada, pri čemer ni uspelo v celoti pripraviti ukrajinskih sil.

»Treba je priznati, da se za Ukrajince stvari ne razvijajo tako hitro, kot bi si želeli,« je dejal Glen Grant, vojaški analitik Baltic Security Foundation v Latviji, ki je svetoval ukrajinskim oboroženim silam. »Ko napadete, se v jarku nimate kam skriti,« je dodal.

Rusija trenutno nadzoruje 17 odstotkov ozemlja Ukrajine.

To dejstvo je omenil harvardski profesor Graham Allison in sklenil, da bo »s to hitrostjo napredka Kijev potreboval 16 let, da bi ponovno pridobil izgubljena ozemlja.« Medtem so v Kijevu izginuli v žepih politične elite in ukrajinskih oligarhov milijoni evrov in dolarjev zahodne pomoči...

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Lani je bila ukrajinska ofenziva uspešnejša, a se je ukrajinska vojska takrat soočila z maloštevilnimi ruskimi silami.

Zdaj Ukrajina napreduje proti dobro utrjeni ruski obrambi.

Orožje, ki ga je Zahod dostavil v Kijev, so pričakali jarki, minska polja, protitankovske pasti in »zmajevi zobje« - kosi betona v obliki piramide, ki se uporabljajo za zaustavljanje tankov.

Tako je bila v prvih dveh tednih ukrajinske ofenzive poškodovana ali uničena petina zahodne opreme, poroča New York Times, ki se sklicuje na ameriške in evropske vire.

»Nedavni napredek ukrajinskih sil je pravzaprav izjemen glede na ruske obrambne ukrepe,« je dejal Jay Truesdale, nekdanji ameriški diplomat in izvršni direktor Veracity Worldwide, svetovalne družbe za geopolitična tveganja.

Trusdale je opozoril, da se mora »Ukrajina soočiti s pomanjkanjem zračne premoči in streliva«, ki sta »bistveni sestavini za uspešno ofenzivo, zlasti glede na ruske zmogljivosti.«

Prva vojna v Perzijskem zalivu leta 1991 se je začela z 42-dnevno zračno kampanjo, preden so se začele kopenske operacije, medtem ko je invazija na Irak leta 2003 vključevala več kot 1800 bojnih in podpornih letal.

Ukrajina teh prednosti nima.

23. junija je ameriški uradnik za CNN razkril, da ukrajinska (proti)ofenziva na nobeni od treh front »ni izpolnila pričakovanj«.

Tudi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nato priznal, da gre ofenziva »počasneje, kot so (v Kijevu) želeli«.

Pred vrhom Nata v Vilni so zahodni sponzorji vojne pričakovali nek velik ukrajinski uspeh. »Datume za začetek ofenzive je določil NATO«, je ta pričakovanja nekoliko razblinil vojaški analitik Allan Orr.

Orr je dodal, da je bil pritisk na Kijev, da v šestih mesecih preklopi z gverilske obrambe na konvencionalne napade, zahteva, ki je ukrajinske sile niso mogle izpolniti. Po njegovih besedah ​​NATO Kijevu ni dal dovolj časa.

»Pomanjkanje letal četrte generacije in pozen prihod oklepnih vozil sta prispevala k nezmožnosti ukrajinskih sil, da napredujejo skozi dobro utrjene ruske obrambne črte,« trdi Orr.

»Celotna ofenziva je temeljila na predpostavki, da bo ruska linija propadla zaradi pešanja morale, a se to enostavno ni zgodilo, « je sklenil Orr.

»Rusi so se prilagodili hitreje kot je Ukrajincem uspelo vojaško usposabljanje.«

Rusi so se prilagodili hitreje kot je Ukrajincem uspelo vojaško usposabljanje pod taktirko Nata. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Ukrajina bi morala svoja omejena sredstva usmeriti v prodor le na nekaj točk vzdolž frontne črte,« je dodal.

»Tako se bori številčno manj močna vojska.«

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek dejal, da je ofenziva »še na začetku« in da bi morale zahodne zaveznice razumeti, da bo konflikt trajal mesece in ne tedne.

Po besedah ​​Niccole Fasole, raziskovalnega sodelavca na Univerzi v Bologni, so »Ukrajinci časovno usmerili protiofenzivo z enim ciljem: prinesti Natu oprijemljive rezultate.«

A se to ni zgodilo.

»Menim, da smo preveč vztrajali na tehnološki plati, v upanju, da bo to dovolj za zmago, če Ukrajini damo zahodno orožje,« je dodal Nicolò Fasola.

»Ukrajincem smo dali najsodobnejše zahodno orožje, a nismo imeli dovolj časa, da bi jih temeljito usposobili. Tudi na taktični ravni je težko v zelo kratkem času integrirati novo orožje v ukrajinsko doktrino.«

»Sofisticirano orožje je dobrodošlo,« dodaja Glen Grant iz Baltske varnostne fundacije, »vendar je potrebno več pehotne opreme, kot so metalci granat, zlasti na območjih, kot je Bahmut, kjer večinoma potekajo pehotni boji.«

Ameriški inštitut za preučevanje vojne je v nedeljo sporočil, da je še prezgodaj za oceno ukrajinske protiofenzive, saj ima Kijev še precejšnje rezerve.

In lahko še sproži odločilne operacije…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek