REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin opozoril NATO in Poljsko: V delitev zahodne Ukrajine se ne bomo mešali, Belorusijo bomo branili kot Rusijo!

Putin opozoril NATO in Poljsko: V delitev zahodne Ukrajine se ne bomo mešali, Belorusijo bomo branili kot Rusijo!Vladimir Putin in Sergej Nariškin, vodja ruske obveščevalne službe. Vir: Urad predsednika RF, posnetek zaslona

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je imel v četrtek videokonferenco s člani Ruskega varnostnega sveta.

Na Zahodu mediji niso bili pozorni na to, čeprav je med pogovorom ruski predsednik opozoril NATO in Poljsko ter nakazal, v katero smer se odvijajo dogodki v Ukrajini.

Na podlagi informacij iz javnih virov in obveščevalnih podatkov, ki jih je zbrala Rusija rusko vodstvo verjame, da namerava Varšava zavzeti ukrajinsko ozemlje zahodno od reke Dneper, takoj ko bo neuspešna ukrajinska protiofenziva propadla.

Najpomembnejši stavki, ki jih je izrekel Vladimir Putin, so naslednji: »Kar zadeva politiko ukrajinskega režima, to ni naša stvar. Če hočejo nekaj odstopiti ali odprodati, da bi plačali svojim šefom, kot običajno delajo izdajalci, je to njihova stvar. Ne bomo se vmešavali.«

»Toda Belorusija je del Unije in agresija na Belorusijo bi pomenila agresijo na Rusko federacijo. Na to se bomo odzvali z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo,« je dejal ruski predsednik. Celoten magnetogram je na voljo tukaj.

Še bolj natančen je bil Sergej Nariškin, vodja ruske obveščevalne službe: »Gospod predsednik, kolegi. Po informacijah, ki jih je službi posredovalo več virov, uradniki v Varšavi postopoma prihajajo do spoznanja, da nobena vrsta zahodne pomoči Kijevu ne more pomagati Ukrajini pri doseganju ciljev te pomoči. Poleg tega začenjajo razumeti, da bo Ukrajina poražena v kratkem času.

V zvezi s tem se poljske oblasti vse bolj zavzemajo za nadzor nad zahodnimi deli Ukrajine z namestitvijo svojih enot. Ta ukrep naj bi predstavili kot izpolnjevanje zavezniških obveznosti v okviru poljsko-litovsko-ukrajinske varnostne pobude, tako imenovanega Lublinskega trikotnika.

Vidimo, da načrti predvidevajo tudi bistveno povečanje števila osebja združene litovsko-poljsko-ukrajinske brigade, ki deluje pod okriljem tega tako imenovanega Lublinskega trikotnika.«

Če bo Rusija ugotovila, da Poljska začenja množično zbirati vojake na ukrajinski meji (in ne pozabimo, da so ZDA na ozemlju Poljske namestile vsaj dve oklepni brigadi!), bo to zagotovo pritegnilo pozornost vodstva v Kremlju.

Putin se je obširno odzval na Nariškinov brifing.

Poljska se pripravlja na intervencijo...
Poljska se pripravlja na intervencijo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vladimir Putin: »Morali bi pojasniti, kar je pravkar povedal gospod Nariškin. Te informacije so se že pojavile v evropskih medijih, zlasti francoskih. Mislim, da bi bilo v tem kontekstu prav, da vse spomnim tudi na nekaj zgodovinskih lekcij iz 20. stoletja.

Danes je jasno, da so zahodni kuratorji kijevskega režima vsekakor razočarani nad rezultati protiofenzive, ki jo je sedanja ukrajinska oblast napovedala v prejšnjih mesecih. Rezultatov vsaj za zdaj ni.

Ne pomagajo ogromna sredstva, ki so bila 'napompana' v kijevski režim, dobava zahodnega orožja, kot so tanki, topništvo, oklepna vozila in rakete, ter napotitev na tisoče tujih plačancev in svetovalcev, ki so bili najbolj aktivno uporabljeni pri poskusih preboja fronte naše vojske.«

»Poveljniki specialne vojaške operacije medtem delujejo profesionalno. Naši vojaki, častniki in enote pogumno, vztrajno in junaško izpolnjujejo svojo dolžnost do domovine. Hkrati pa ves svet vidi, da gori tako opevana zahodna, domnevno neranljiva vojaška oprema, ki je po svojih taktičnih in tehničnih lastnostih pogosto celo slabša od nekaterih orožij sovjetske proizvodnje.

Če hočejo nekaj odstopiti ali odprodati, da bi plačali svojim šefom, kot običajno delajo izdajalci, je to njihova stvar. Ne bomo se vmešavali. Toda Belorusija je del Unije in agresija na Belorusijo bi pomenila agresijo na Rusko federacijo. Na to se bomo odzvali z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo.

Da, seveda je mogoče dobaviti več zahodnega orožja in ga vreči v boj. To nam povzroča nekaj škode in podaljšuje konflikt. Toda, prvič, Natovi arzenali in zaloge starega sovjetskega orožja v nekaterih državah so že močno izčrpani. In drugič, Zahod nima proizvodnih zmogljivosti, da bi hitro zapolnil porabo zalog opreme in streliva. Potrebna so dodatna, velika sredstva in čas.

Glavna stvar je, da so formacije oboroženih sil Ukrajine zaradi samouničevalnih napadov utrpele ogromne izgube: na desettisoče ljudi.

In kljub nenehnim napadom in nenehnim valom popolne mobilizacije v ukrajinskih mestih in vaseh je sedanjemu režimu vse težje poslati nove vojake na fronto. Mobilizacijski viri države se izčrpavajo.«

»Ljudje v Ukrajini pogosteje zastavljajo upravičeno vprašanje: za kaj, za čigave sebične interese njihovi sorodniki in prijatelji umirajo. Postopoma, počasi, vendar prihaja jasnost.

Vidimo, da se javno mnenje spreminja tudi v Evropi. Tako Evropejci kot evropske elite vidijo, da je podpora Ukrajini pravzaprav slepa ulica, prazno, neskončno zapravljanje denarja in truda, pravzaprav služenje interesom nekoga drugega, ki je daleč od evropskih: interesom prekomorskega svetovnega hegemona, ki ima koristi od oslabitve Evrope.

Neskončno podaljševanje ukrajinskega konflikta jim (Američanom) koristi.«

Vir: Twitter, posnetek zaslona

»Sodeč po dejanskem stanju stvari to počnejo natanko vladajoče elite ZDA. Kakorkoli, tej logiki sledijo.

V veliki meri je vprašljivo, ali je takšna politika v skladu z resničnimi, življenjskimi interesi ameriškega ljudstva; to je retorično vprašanje in na njih je, da se odločijo.

Vendar pa se močno trudijo podžgati vojni požar – tudi z izkoriščanjem ambicij nekaterih vzhodnoevropskih voditeljev, ki so sovraštvo do Rusije in rusofobijo že dolgo spremenili v svoje ključno izvozno blago in orodje domače politike. In zdaj želijo izkoristiti ukrajinsko tragedijo.«

»V zvezi s tem se ne morem vzdržati komentarja pravkar povedanega in medijskih poročil o načrtih za ustanovitev neke vrste tako imenovane poljsko-litovsko-ukrajinske enote. Ne gre za skupino plačancev – tam jih je ogromno in jih uničujejo – ampak za dobro organizirano, opremljeno redno vojaško enoto, ki naj bi bila uporabljena za operacije v Ukrajini, tudi za domnevno zagotavljanje varnosti današnje Zahodne Ukrajine – pravzaprav, če rečemo stvari s pravim imenom, za kasnejšo okupacijo teh ozemelj. Obeti so jasni: v primeru, da bodo poljske sile vstopile, recimo, v Lvov ali druga ukrajinska mesta, bodo tam ostale in tam bodo ostale za vedno.

In dejansko ne bomo videli nič novega. Naj spomnimo, po prvi svetovni vojni so poljske enote po porazu Nemčije in njenih zaveznikov zasedle Lvov in sosednja ozemlja, ki so bila del Avstro-Ogrske.

Poljska je s svojimi dejanji, ki jih je spodbudil Zahod, izkoristila tragedijo državljanske vojne v Rusiji in si priključila nekatere zgodovinske ruske pokrajine. V hudi stiski je morala naša država leta 1921 podpisati pogodbo iz Rige in priznati aneksijo svojih ozemelj.«

»Še prej, leta 1920, je Poljska zavzela del Litve – regijo Vilne, ozemlje, ki obkroža današnjo Vilno. Trdili so torej, da so se skupaj z Litovci borili proti tako imenovanemu ruskemu imperializmu, potem pa takoj, ko se je ponudila priložnost, sosedu iztrgali kos zemlje.

Kot je znano, je Poljska sodelovala tudi pri razdelitvi Češkoslovaške po Münchenskem sporazumu z Adolfom Hitlerjem leta 1938, tako da je v celoti okupirala Cieszynsko Šlezijo.

Kot je znano, je Poljska sodelovala tudi pri razdelitvi Češkoslovaške po Münchenskem sporazumu z Adolfom Hitlerjem leta 1938, tako da je v celoti okupirala Cieszynsko Šlezijo.

V 1920-1930-ih je poljsko Vzhodno meje (Kresy) – ozemlje, ki obsega današnjo Zahodno Ukrajino, Zahodno Belorusijo in del Litve – bilo priča ostri politiki polonizacije in asimilacije lokalnih prebivalcev s prizadevanji za zatiranje lokalne kulture in pravoslavja.

Rad bi vas tudi spomnil, do česa je pripeljala poljska agresivna politika. To je privedlo do nacionalne tragedije leta 1939, ko so jo zahodni zavezniki Poljske vrgli nemškemu volku, nemškemu vojaškemu stroju. Poljska je dejansko izgubila svojo neodvisnost in državnost, ki ju je obnovila šele v veliki meri zahvaljujoč Sovjetski zvezi.

Tudi po zaslugi Sovjetske zveze in po zaslugi Stalinove drže je Poljska pridobila precejšnje ozemlje na zahodu, nemško ozemlje. Dejstvo je, da so poljske zahodne dežele Stalinovo darilo.

Ali so naši prijatelji iz Varšave to pozabili? Opomnili jih bomo.«

»Danes vidimo, da je režim v Kijevu pripravljen na vse, da bi rešil svojo zahrbtno kožo in podaljšal svoj obstoj. Ni jim mar za prebivalce Ukrajine ali ukrajinsko suverenost ali nacionalne interese.

Pripravljeni so prodati vse, tudi ljudi in zemljo, tako kot njihovi ideološki predniki s Petljuro na čelu, ki so leta 1920 podpisali tako imenovane tajne konvencije s Poljsko, po katerih so Poljski v zameno za vojaško podporo prepustili Galicijo in Zahodno Volinjo.

Izdajalci, kot so oni, so zdaj pripravljeni odpreti vrata svojim tujim vodjem in ponovno prodati Ukrajino.«

Vir: Posnetek zaslona

»Kar zadeva poljske voditelje, verjetno upajo na koalicijo pod okriljem Nata, da bi neposredno posredovali v konfliktu v Ukrajini in čim bolj odgriznili, 'vrnili', kot se jim zdi, svoja zgodovinska ozemlja, torej sodobno Zahodno Ukrajino.

Prav tako je splošno znano, da sanjajo o beloruski zemlji.

Kar zadeva politiko ukrajinskega režima, to ni naša stvar. Če hočejo nekaj odstopiti ali odprodati, da bi plačali svojim šefom, kot običajno delajo izdajalci, je to njihova stvar. Ne bomo se vmešavali.«

»Toda Belorusija je del Unije in začetek agresije na Belorusijo bi pomenil začetek agresije na Rusko federacijo. Na to se bomo odzvali z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo.

Obeti so jasni: V primeru, da bodo poljske sile vstopile, recimo, v Lvov ali druga ukrajinska ozemlja, bodo tam ostale in tam bodo ostale za vedno.

Poljska oblast, ki neguje svoje revanšistične ambicije, skriva resnico pred svojim narodom.

Resnica je, da ukrajinska topovska hrana Zahodu ni več dovolj.

Zato načrtuje uporabo drugih potrošnih materialov – Poljakov, Litovcev in vseh ostalih, ki jih ne zanimajo.

Lahko vam povem, da je to izjemno nevarna igra in avtorji takih načrtov bi morali pomisliti na posledice,« je sklenil Vladimir Putin.

Nekdanji analitik ameriške vohunske agencije CIA Larry C. Johnson je opozoril na ta dialog in na koncu sklenil: »NATO morda igra nevarno igro, toda Rusija je ne igra.

Putin se ne ukvarja z retorično hiperbolo, ko izjavi: 'Na to se bomo odzvali z vsemi viri, ki so nam na voljo.' Možnost dramatične stopnjevanja vojne v Ukrajini ostaja velika.

Zdi se, da med članicami Nata ni voditelja, ki bi se lahko kaj pametnega pogovarjal s poljskim predsednikom Dudo. Ali so Poljaki pripravljeni na tretjo svetovno vojno

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek