REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi organizacija Human Rights Watch svari ZDA pred pošiljanjem kasetnega streliva v Ukrajino

Tudi organizacija Human Rights Watch svari ZDA pred pošiljanjem kasetnega streliva v UkrajinoAmeriški vojaki z granato, ki vsebuje kasetno strelivo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V izjavi, objavljeni v četrtek, je nevladna organizacija sprožila alarm zaradi namere ZDA, da pošlje v Ukrajino smrtonosno orožje, ki ga Kijev zahteva že mesece.

To »bi neizogibno povzročilo dolgotrajno trpljenje civilistov,« pravi HRW.

»Pošiljanje tega orožja bi neizogibno povzročilo dolgotrajno trpljenje civilistov in spodkopal mednarodno sramotnost njegove uporabe,« je izjavila organizacija Human Rights Watch (HRW).

Organizacija HRW je že doslej kritizirala Ukrajino zaradi uporabe kasetnih bomb na vzhodu države.

Kasetno strelivo je prepovedano v več kot 100 državah.

Granata s kasetnim strelivom
Granata s kasetnim strelivom. Vir: Posnetek zaslona

ZDA, Rusija in Ukrajina sicer tega orožja niso prepovedale, a ga Moskva doslej ni uporabljala.

HRW: Pošiljanje tega orožja bi spodkopalo mednarodno sramotnost njegove uporabe.

Značilnost tega streliva je, da, ko eksplodira, sprosti in razmeče majhne bombice na širokem območju.

Nekatere od teh ob trku s tlemi ne eksplodirajo, kar predstavlja resno nevarnost za civiliste še več let po koncu spopadov.

Washington se ni pridružil prepovedi, vendar je prepovedal izvoz tega streliva z več kot 1-odstotno stopnjo neaktiviranja.

Organizacija HRW je že doslej kriotizirala Ukrajino zaradi uporabe kasetnih bomb na vzhodu države, v območjih z večinsko rusko govorečim prebivalstvom. Vir: Posnetek zaslona

Proizvajalci trdijo, da se v primeru teh kasetnih bomb ne aktivira okoli pet odstotkov »bombic«, vendar deminerji poročajo, da je prava stopnja nekje med deset do trideset odstotkov.

Te bombe nato še desetletja po koncu konfliktov lahko ubijejo ali hudo ranijo tudi civiliste, njihovo odstranjevanje pa je zamudno in nevarno.

Te bombe nato še desetletja po koncu konfliktov lahko ubijejo ali hudo ranijo tudi civiliste, njihovo odstranjevanje pa je zamudno in nevarno.

Omejitev njihove uporabe bi lahko odpravili s posebnim dovoljenjem ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki pa je tudi sama po sebi verjetno nezakonita, saj predsednik ne more z eno potezo prekršiti veljavnega zakona.

A v primeru Ukrajine je očitno mogoče storiti tudi to.

Kljub razširjeni zaskrbljenosti glede humanitarnega vpliva kasetnega streliva je konec junija Laura Cooper, namestnica pomočnika ameriškega obrambnega ministra, dejala, da bi bilo to orožje »koristno« proti močnim ruskim obrambnim položajem.

Po poročilu časopisa Politico iz istega meseca so se s to oceno strinjali tudi številni ameriški uradniki, ki menijo, da bi to orožje naredilo sedanjo protiofenzivo Ukrajine – za katero Moskva trdi, da je spodletela na celi črti – uspešnejšo.

V resnici pa bodo najbolj trpeli civilisti, kot je razvidno iz spodnjega primera ranjenca iz Donjecka, ki je bil žrtev ukrajinske kasetne bombe petal.

Konec marca je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov označil pozive k dobavi spornega streliva Kijevu kot nevarne in opozoril, da lahko te pošiljke povzročijo stopnjevanje ukrajinskega konflikta.

Da Rusija še ni uporabila tega orožje je potrdilo tudi ameriško obrambno ministrstvo.

Tudi Rusija ima podobno orožje, vendar ga vse do sedaj ni uporabila, navkljub lažnim obtožbam ukrajinskih oblasti.

V dveh primerih je to, da Rusija še ni uporabila tega orožje potrdilo tudi ameriško obrambno ministrstvo.

Bi pa omenjena poteza lahko imela še slabše posledice za Ukrajino tudi zato, ker bi na enak način lahko odgovorila Rusija, hkrati pa bi uporaba tega orožja lahko Kremelj vzpodbudila k bolj ofenzivnim akcijam.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek