REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA: Poskus državnega udara v Rusiji predstavlja »priložnost« za Kijev, Vučić pa opozarja na vpletenost tujih obveščevalcev

ZDA: Poskus državnega udara v Rusiji predstavlja »priložnost« za Kijev, Vučić pa opozarja na vpletenost tujih obveščevalcevNew York Times je istega dne poročal, sklicujoč se na anonimne vire, da ameriške obveščevalne službe močno sumijo, da Jevgenij Prigožin načrtuje veliko potezo proti ruski vladi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški uradniki menijo, da bi upor dela Wagnerjevega PMC v Rusiji lahko šel na roko Ukrajini, kar bi Kijevu omogočilo, da oživi svojo tako dolgo opevano protiofenzivo, za katero Moskva trdi, da do zdaj še ni dosegla nobenega učinka, je v soboto poročal Politico.

Malo preden se je vodja zasebne vojaške družbe Jevgenij Prigožin strinjal, da bo ustavil svoje napredovanje proti Moskvi in umaknil svoje enote kot del dogovora, ki ga je posredoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, so imeli ameriški uradniki več sestankov, da bi ocenili potencialni vpliv upora, piše v poročilu.

Zanimivo je, da je v pogovoru z War Gonzom pred časom novinar ocenil, da streliva Wagner ne dobiva dovolj prav zaradi nevarnosti, da svojo vojsko obrne proti Kremlju in omeni celo pohod nad Moskvo, ki ga Prigožin oceni kot zanimivo idejo...

Prigožin je sicer pred svojo vstajo izrekel vrsto laži, ki so koristile predvsem Ukrajini, obenem pa je imel, kot se je izkazalo pozneje, na svoji strani le nekaj sto do nekaj tisoč (zapeljanih) pripadnikov svoje skupine in ne 50.000 vojakov.

Celotna kolona, ki je odhajala proti Moskvi je imela morda le 4000-8000 vojakov, ki so bili ob tem prepričani, da odhajajo v zaščito Belgoroda proti severu države (tako kot so bili vojaki JLA leta 1991 zavedeni in prepričani, da gredo braniti jugoslovansko-slovenske meje!) in niso vedeli za Prigožinov načrt za odstranitev ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova – ki se je na koncu izjalovil.

Poveljniki Wagnerja se nikoli niso postavili na stran Prigožina, kot je trdil - le navadni vojaki in nižji častniki, od narednika navzdol, kar je prav tako zanimivo.

Vse več je znakov, da je Prigožin svoj načrt pripravljal več mesecev ter da je udaril v najbolj težavnem trenutku za Rusijo, tako zaradi povezav in obljub s strani sovražnika, kot zato, ker je izgubljal nadzor nad Wagnerjem ter lukrativnimi posli z ruskim ministrstvom za obrambo.

Zato je bil besen na obrambnega ministra Šojguja, načelnika generalštaba Gerasimova in predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina.

Vsi ti pa so verjetno vedeli tudi za sestanke Prigožina z ukrajinskmi obveščevalci v eni od afriških držav in druge stike...

Toda po usodnem maršu Wagnerjevcev na Moskvo se nihče ni postavil na stran Prigožina, zato je hitro preklical akcijo v zameno za osebno varnost.

Vojska in policija, tajne službe - vsi so obljubili zvestobo Putinu.

Zanimivo je celo, da je sin ugandskega predsednika obljubil, da bo Uganda po potrebi poslala vojake v Rusijo, v zaščito Rusije in Putina, enako pa je napovedala iranska republikanska garda, ki je sporočila, da bodo rešili tudi Putina, tako kot so Asada.

Celotna kolona, ki je odhajala proti Moskvi je imela morda le 4000-8000 vojakov, ki so bili ob tem prepričani, da odhajajo v zaščito Belgoroda proti severu države (tako kot so bili vojaki JLA leta 1991 zavedeni in prepričani, da gredo braniti slovenske meje!) in niso vedeli za Prigožinov načrt za odstranitev obrambnega ministra in načelnika generalštaba –, ki se je na koncu izjalovil.

Vendar pa so ameriški obveščevalci ne glede na to računali, da bo »upor zaposlil Kremelj« in dal »zaustavljeni ukrajinski protiofenzivi priložnost.«

Drugi so menili, da bi razvoj dogodkov v Rusiji verjetno pomagal Kijevu, in poudarjali, da je Prigožin prevzel nadzor nad štabom ruskega južnega vojaškega okrožja v mestu Rostov na Donu. Vendar pa so člani Wagnerja po navedbah lokalnih uradnikov v soboto zvečer zapustili mesto.

Po poročanju bruseljskega portala Politico je bilo splošno soglasje med zahodnimi uradniki, da ima Kijev zdaj »priložnost brez primere za napredovanje.«

Nekateri ameriški zakonodajalci so podprli to stališče, demokratski kongresnik Jason Crow pa je tvitnil, da bo upor Wagner PMC »skoraj zagotovo koristil ukrajinski protiofenzivi v bližnji prihodnosti in [Kijev] bi to moral hitro izkoristiti.«

V zgodnjih sobotnih urah je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so ukrajinske čete poskušale izkoristiti Wagnerjevo vstajo tako, da so zbrale dve brigadi za ofenzivni napad v bližini Donbasovega mesta Artemovsk (znanega kot Bahmut v Ukrajini).

Kasneje pa je postalo jasno, da niti pri tem – niso uspele.

Ukrajinska ofenziva, o kateri se je govorilo več mesecev, se je končno začela v zgodnjih dneh junija, vendar do zdaj ni dosegla nobenega učinka, pri čemer so kijevske enote po navedbah Moskve utrpele velike izgube.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prav tako priznal, da so kijevske čete napredovale »počasneje, kot bi želeli«, kljub »težkemu odporu.«

Nekdanji šef ameriške vohunske agencije CIA medtem Prigožina opozarja, da naj se izogiba odprtih oken.

Nekateri politiki in gospodarstveniki, ki delajo težave oblastem v Kremlju namreč pogosto padajo skozi okna visokih zgradb...

Zanimiv komentar je podal tudi srbski predsednik. V nedeljskem intervjuju za srbski Pink TV je Aleksandar Vučić poudaril, da Beograd načeloma ne podpira državnih udarov v drugih državah.

»Nismo ga podprli v Turčiji ali Rusiji, ne bi ga podprli niti v Ameriki,« je pojasnil predsednik Srbije in dodal, da je treba vlade »menjavati samo na volitvah po volji državljanov.«

Srbski predsednik je še dejal: »Ne želim povedati, kdo je bil vpleten od zunaj, a ne dvomite v to.«

Vučić je navedel »tuje agencije«, vendar se ni spuščal v podrobnosti ali predložil kakršnih koli dokazov. Dejal je, da so načrtovalci neuspelega poskusa državnega udara zasnovali zvito taktiko, ki je vključevala napade na ruskega predsednika, ne da bi neposredno povedali, da so bili napori dejansko usmerjeni proti njemu.

Predsednik Srbije je tudi zatrdil, da so bile nekatere pritožbe, ki so jih izrazili uporniki, zlasti tiste, ki vključujejo obtožbe o korupciji, legitimne. A kakršnekoli že so, še vedno niso »razlog za zabadanje noža v hrbet državi«, je poudaril.

Prigožin je ob tem rezultate svojega upora, v katerem je umrlo od 15 do 30 ljudi, večinoma ruskih pilotov, ocenil kot pričakovane...

Srbski predsednik je dodal, da so nekatere (vele)sile, ki jih ni omenil, »veliko pričakovale« od upora Wagnerjevih PMC.

Vučić je pohvalil Putinovo ravnanje s krizo in dejal, da je bila končana zaradi njegove »ostre in močne reakcije.«

Putin je v sobotnem nagovoru ljudstva oboroženi upor označil za »izdajo« in »nož v hrbet« Rusiji in njenim ljudem. V času, ko država »bije hud boj za svojo prihodnost,« je dejal, bi lahko sovražniki »vsak spor« uporabili, »da bi nas uničili od znotraj.«

Zaskrbljeni Biden
Zaskrbljeni Joe Biden? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

New York Times je istega dne poročal, sklicujoč se na anonimne vire, da ameriške obveščevalne službe močno sumijo, da Jevgenij Prigožin načrtuje veliko potezo proti ruski vladi.

O hinavščini Zahoda... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden in njegova administracija naj bi bili s tem seznanjeni že v sredo.

Očitno so zelo računali na izdajo Prigožina, a računica se jim ni izšla.

Specialisti za državne prevrate po vsem svetu so se ušteli.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek