REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od herojev do izdajalcev: Upor »Wagnerjevcev« v Rusiji končan v enem dnevu, zahodni analitiki osmešeni

Od herojev do izdajalcev: Upor »Wagnerjevcev« v Rusiji končan v enem dnevu, zahodni analitiki osmešeniPrigožin in njegova zapuščina - sestreljen ruski helikopter. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Upor zasebne vojaške skupine Wagner se je končal tako hitro, kot se je začel. In samo en dan je bil potreben, da so se znova v pravi luči pokazali in kompromitirali razni analitiki v tujih in domačih medijih, ki so v »uporu« videli pravi državni udar in že kar konec vladavine predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina.

Skupina Wagner je sicer brez težav zasedla poslopje južnega poveljstva ruske vojske v Rostovu in nato napovedala marš za pravičnost ter napredovala do 200 kilometrov proti Moskvi.

V resnici je ruska vojska ob policiji šele nato dobila ukaze, da jih ustavi.

Prišlo je tudi do nekaterih spopadov, »Wagnerjevci« so se s svojo protizračno obrambo branili med gibanjem in pri tem sestreljevali ruska zračna plovila, ki so jih večinoma spremljala.

To je bila najhujša cena tega kratkega upora, saj je umrlo petnajst ali celo dvajset ruskih pilotov, uničenih pa je bilo tudi več zelo redkih letal in helikopterjev za elektronsko izvidovanje.

Dejan Berić iz Srbije, ki se bori na strani Rusije, je tako opisal situacijo: »Uporniki uporabljajo taktike, ki so jih na tak ali drugačen način uporabili, ko so ciljali na Tripoli.

Upor zasebne vojaške skupine Wagner se je končal tako hitro, kot se je začel. In samo en dan je bil potreben, da so se znova v pravi luči pokazali in kompromitirali razni analitiki v tujih in domačih medijih, ki so v »uporu« videli pravi državni udar in že kar konec vladavine Vladimirja Putina.

Kolone z osebjem in opremo skušajo vzdrževati maksimalen tempo in se premikajo pod pokrovom mobilnega večplastnega sistema zračne obrambe. ZRPK 'Pancir' dela med gibanjem. Uporabljajo tudi 'Igle' in manpade.

Na sedežu PMC so strokovno podkovani upokojeni častniki, država Rusija jih je dobro naučila, dobro so se učili. Poleg tega zaposleni v podjetju uporabljajo svojo obveščevalno in protiobveščevalno službo, zaprte komunikacije. In seveda izkušnje bojne uporabe v različnih razmerah. To je gibljivo telo.

Ponavljam, ljudje, ki so stopili na pot izdaje, ciljajo na naše helikopterje in streljajo na naše brate.

Ne gre za 'kampanjo pravice', temveč za klasičen poskus vojaškega udara pod populističnimi slogani. Zdaj ni nobene strani Prigožina ali Šojguja. Na silo se poskuša zrušiti sedanjo oblast. In lahko je le ena stran - legalno izvoljena oblast.«

Vse to je Jevgeniju Prigožinu prislužilo status izdajalca Rusije.

V samo enem dnevu se je iz ruskega junaka prelevil v najbolj zavrženo osebo v Rusiji.

Upor, ki ga je zaradi domnevno slabega vodenja operacij proti obrambnemu ministru Sergeju Šojguju in načelniku generalštaba Valeriju Gerasimovu sprožil Prigožin se je po Putinovem govoru in posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka hitro končal.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je bilo dogovorjeno, da bo Prigožin ob amnestiji za svoja dejanja odšel v Belorusijo. Vojaki, ki niso sodelovali v uporu bodo ob tem lahko podpisali pogodbe z ruskim ministrstvom za obrambo.

Kakšna bo usoda Šojguja in Gerasimova je nejasno, po nekaterih ocenah pa bi prav tako oba lahko v prihodnje zapustila položaj, medtem ko naj bi na mesto načelnika generalštaba napredoval Sergej Surovikin.

General Surovikin
General Surovikin. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Gerasimov in Šojgu bosta odstopila, zamenjala ju bosta Surovikin (kot načelnik štaba) in Djumin (kot obrambni minister), zdaj guverner Tule, zelo cenjen v ruskih oboroženih silah, ki je imel ključno vlogo v krimski operaciji, ki je privedla do ponovne združitve republike z Rusijo,« ocenjuje ruski analitik in novinar Gleb Bazov.

Toda ruska kri je bila prelita v bratomornih spopadih - in ta madež bo ostal na »Wagnerjevcih«.

Vendar to ni bil del uradnega dogovora v trikotniku Putin - Lukašenko - Prigožin.

Kazenski postopek proti ustanovitelju zasebne vojaške družbe Wagner (PMC) Jevgeniju Prigožinu bo sicer opuščen, Wagnerjevi borci pa ne bodo preganjani, upoštevajoč njihova prizadevanja na fronti med spopadi v Ukrajini. Peskov je pojasnil še, da je ekipa predsednika Vladimirja Putina »vedno spoštovala njihove podvige.«

Vodja PMC Wagner se je nato strinjal, da svoje enote vrne v njihova »taborišča.«

Medtem so se na omrežjih pojavili številni odzivi drugih poveljnikov in vojakov ruske vojske, ki so izjavljali svojo privrženost predsedniku države.

V resnici dejanje »Wagnerjevcev« ni naletelo na odobravanje nikjer v Rusiji.

Pripadniki čečenskih enot so ob tem že vstopili v Rostov na Donu in le malo je manjkalo, da bi se začeli oboroženi spopadi med »Wagnerjevci« in pripadniki čečenskih enot.

Zato je za Rusijo dobro, ocenjujejo ruski komentatorji, da je do dogovora vendarle prišlo in da se je vse končalo brez nadaljnega prelivanja krvi, kot se je izrazil Peskov.

Toda ruska kri je bila prelita v bratomornih spopadih - in ta madež bo ostal na »Wagnerjevcih«.

Da pa je upor pomenil izdajo interesov Rusije, nespoštovanje vrhovnega poveljnika in je koristil predvsem sovražnikom Rusije pa je prav tako jasno.

Dejanje »Wagnerjevcev« ni naletelo na odobravanje nikjer v Rusiji.

Dogovor zato zelo verjetno pomeni konec skupine Wagner.

Rusija je sicer v samo enem dnevu uspela preživeti ne samo vojno, pač pa tudi upor zasebne vojaške skupine.

Toda vse skupaj je pustilo nekaj globokih brazgotin, ki bodo vplivale tudi na nadaljevanje vojne, ki bo odslej še bolj kruta.

V Rusiji so namreč opazili, s kako velikim veseljem so države EU in Združene države Amerike poskusile izkoristiti situacijo v Rusiji.

»V ozadju videoposnetka veselega praznovanja v Rostovu na Donu se spomnimo cene današnjega pravljičnega cirkusa samo na primeru ruskih vesoljskih sil.

Čez dan so zaradi dejanj uporniške PMC Wagner izgubile sedem letal in helikopterjev, od katerih jih pet ni imelo orožja.

Med njimi so trije Mi-8 MTPR - specializirani redki helikopterji za elektronsko bojevanje. Sestreljena je bila tudi točka za nadzor zraka na osnovi letala Il-18 s celotno posadko,« je sporočil kanal Slavyangrad.

»Po preliminarnih podatkih je izgubljenih več kot 20 (dvajset) pilotov.

Za primerjavo, oboroženim silam Ukrajine od začetka protiofenzive ni uspelo sestreliti niti enega našega letala. Izgube drugih vrst in rodov vojakov trenutno sploh niso znane.

V zraku visi vprašanje: Kdo in kako bo odgovarjal za smrt ruskih vojakov na 'Maršu pravice' Wagnerjevcev? Naj vprašanje ne bo le retorično,« je sklenil Slavyangrad.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek