REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinska protiofenziva: ujeta med »kmetijstvo« in »sovjetsko obrambo« ni prišla niti do prve ruske obrambne črte (od treh)

Ukrajinska protiofenziva: ujeta med »kmetijstvo« in »sovjetsko obrambo« ni prišla niti do prve ruske obrambne črte (od treh)Rusko kmetijstvo - s polaganjem min na daljavo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zahodni mediji so v zadnjem času objavili vrsto poročil, katerih sporočilo je eno samo –, da je ruska obramba pred ukrajinsko »protiofenzivo« presenetila Ukrajince in da je največja napaka protiofenzive Kijeva dejstvo, da ukrajinska vojska nima učinkovitega letalstva.

S tem naj bi se zahodna javnost že sedaj pripravljala na neuspeh ukrajinske ofenzive in »reprogramirala« za naslednjo fazo vojne –, da bo Ukrajini pač potrebno poslati še letala F-16, izstrelke dolgega dosega ATACMS in drugo zahodno orožje.

Vrstijo se celo pozivi, da naj se Ukrajini zagotovi – jedrsko orožje.

Ameriški inštitut za podjetništvo (American Enterprise Institute) je v petek objavil komentar enega od svojih višjih sodelavcev, Michaela Rubina, ki zagovarja namestitev ameriškega jedrskega orožja v Ukrajino. Vir: Posnetek zaslona

Vendar je bilo že pred  začetkom ukrajinske ofenzive tudi zahodnim analitikom jasno, da ta brez letalske podpore in popolne premoči v zraku nima nobenih možnosti za uspeh.

Zahodni mediji, ki pišejo o »osvojenih vaseh« pri tem ne navajajo, da ima ruska obramba dejansko štiri obrambne plasti in da so ukrajinske enote v nekaterih primerih prišle le do - prve.

Ukrajinska protiofenziva se je medtem sprevrgla v masaker nad ukrajinsko vojsko z vsemi sredstvi.

Ukrajinski napadi v sedmih smereh so vsak dan znova padli v isto past – ruske sile so jih zvabile čez minirano območje, se umaknile na predpripravljene pozicije na okoliške vzpetine, na daljavo z metalci min zaminirale pristopne poti za hrbtom ukrajinskih sil, nato pa z vsemi silami (tanki, artilerijo, droni, letali in helikopterji) udarile na ukrajinske sile, ki so se znašle sredi miniranega polja in z zaminiranimi potmi za hrbtom, po katerih so prišle v past.

Rusija pri tem uspešno uporablja tudi sistem »ISDM Zemledeliye«, v slovenščini bi to privedli kot »Kmetijstvo«, v srbohrvaščini zveni še bolj podobno izvirniku kot »Zemljoradnja«.

Ta sistem izstreljuje rakete, ki pa imajo v sebi manjše mine.

Te mine se raztresejo po veliki površini in tako minirajo področje. Ker javi svoje položaje je povsem jasno, kje so, lahko pa se na daljavo ali po določenem času tudi deaktivirajo.

Ruske sile jih izstreljujejo v zaledje položajev prednjih enot.

S tem ukrajinskim enotam, ki napadajo njihove položaje preprečujejo dotok okrepitev, hkrati pa zelo dvignejo ceno umika.

Zahodni mediji, ki pišejo o »osvojenih vaseh« pri tem ne navajajo, da ima ruska obramba dejansko štiri obrambne plasti in da so ukrajinske enote v nekaterih primerih prišle le do - prve.

Gre v bistvu za še sovjetski način obrambe, ki ga poznajo tudi na vojaških šolah v ZDA.

Gre v bistvu za še sovjetski način obrambe, ki ga poznajo tudi na vojaških šolah v ZDA. Opis sovjetske obrambne strategije v Priročniku U.S. Field Manual 100-2-1, na str. 93 navaja naslednje: »Ko je obramba vzpostavljena pred stikom s sovražnikom, Sovjeti vzpostavijo varnostni ešalon do 15 kilometrov naprej od glavnega obrambnega območja. Elementi, ki sestavljajo varnostni ešalon, prihajajo iz drugega ešalona divizije. Varnostne sile do velikosti bataljona so lahko razporejene pred vsakim polkom prvega ešalona.

Izdela se podroben in usklajen požarni načrt. Orožje je nameščeno tako, da se lahko največja količina ognja sproži neposredno pred [sprednjim robom bojnega območja]. Sovražnikove prodore otežujejo s preusmerjanjem topniškega ognja in z izvajanjem protinapadov.«

Tako je videti ruska obramba. Vir: Posnetek zaslona

Opis strategije, ki jo ruska vojska tudi dejansko zdaj uporablja za obrambo pred potekajočo ukrajinsko ofenzivo je naslednji: »Taktika je precej očitna – območje pred 1. obrambno linijo (nekateri temu pravijo varovano ali varnostno območje) je bilo zasnovano tako, da pade v 72 urah – v tem območju naj bi RF ustvarile blažilnik – in se umaknile, ko so napadi premočni – in jih nato razbile s topništvom in letalstvom. Ko se sovražnik umika gre Ruska federacija nazaj, če ima sovražnik moč, da se porine naprej se umikajte še naprej in ponavljajte to, dokler ne dosežete prave 1. (obrambne) črte. 1. črta (bolje branjena) naj bi zdržala kakšen teden – tu sile iz 2. obrambne črte pomagajo, če je črta prebita. Najmočnejša linija je tretja. Vendar je nato podprta z bočnimi napadi proti oslabljenemu klinu. Ukrajinci sploh še niso prišli do prve obrambne črte.«

Ukrajinci sploh še niso prišli do prve obrambne črte.

Ruske sile so torej v skladu s svojo tričetrt stoletja staro in vsem dobro znano obrambno strategijo oblikovale 4 do 5 utrjenih obrambnih linij v globini 20 do 30 kilometrov.

Pred prvo obrambno linijo pa v globini 10 do 15 kilometrov še t. i. sivo cono, varnostno območje – minirano ozemlje, kjer ruske sile s svojo tipično strategijo zaustavljajo napade ukrajinske vojske.

»Ob vsej tej 'vesoljski tehnologiji' in  metodah vohunjenja, ki jih uporabljajo zahodne obveščevane službe (spomnite se afere izpred dveh tednov glede vohunjenja ruskim obveščevalcem in ruskemu vodstvu prek imputirane aplikacije v iPhonih), naj bi bili zahodni obveščevalci in analitiki ter seveda ukrajinske sile, ki so jih najboljši Natovi inštruktorji tričetrt leta pripravljali na to ofenzivo, presenečeni nad izjemno dovršenostjo ruske obrambne fronte, kjer se ukrajinskim silam kljub nekaj sto 'superiornim' zahodnim oklepnim vozilom in desettisočem vojakov ni uspelo prebiti niti čez sivo cono do prve zaresne obrambne linije? Kako je to mogoče?

Meni na misel padeta dve razlagi. Prva je, da je šlo za banalno, vendar katastrofalno napako odločevalcev… Druga razlaga pa je, da so se vsi zavedali, da … (proti) ruski obrambni sili nimajo nobenih možnosti. Vendar je ukrajinsko vodstvo kljub temu dalo ukaz za ofenzivo. Ker je bilo pod pritiskom zahodnih investitorjev (ZDA) in donatorjev (EU), da ob vsej tej vojaški tehniki, ki so jo poslali, morajo 'nekaj pokazati na bojišču za ta denar'. In so poslali v klavnico deset tisoče nabornikov, z nekajmesečnim ali nekajtedenskim urjenjem…

Ne vem, katera razlaga je prava, o tem bo presojala zgodovina. Obe sta iz vidika odgovornosti zahodnih in ukrajinskih gospodarjev vojne do ukrajinskega prebivalstva enako problematični. Po napaki ali zavestno v smrt poslati nekaj desettisočev mladih fantov, ko vnaprej z 99.9% gotovostjo veš, da ne morejo zmagati in da je njihova življenjska doba le nekaj ur, je kriminal. Kriminal proti svojemu ljudstvu,« komentira polom Ukrajincev Jože P. Damijan.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek