REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Češki predsednik bi rad Ruse, živeče v državah Evropske unije spravil v taborišča. Si želi tudi vojne v Evropi? Z Rusijo?

Češki predsednik bi rad Ruse, živeče v državah Evropske unije spravil v taborišča. Si želi tudi vojne v Evropi? Z Rusijo?Zahod bi moral ciljati na Ruse, tako kot so ZDA obravnavale Japonce v drugi svetovni vojni, je dejal češki predsednik, sicer nekdanji general NATO pakta. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruse, ki živijo na Zahodu, bi morale skrbno nadzorovati varnostne službe, je zatrdil češki predsednik Petr Pavel, sicer nekdanji general NATO pakta.

Kot primer vojnih varnostnih ukrepov je omenil ravnanje ZDA z etničnimi Japonci med drugo svetovno vojno.

Pavel je svoj predlog predstavil v četrtkovem intervjuju za radio Free Europe/Radio Liberty, ki ga financira vlada Združenih držav.

»Ko poteka vojna, bi morali biti varnostni ukrepi v zvezi z ruskimi državljani strožji kot v običajnih časih,« je dejal predsednik Češke.

General, ki je postal predsednik Češke. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Vse Ruse, ki živijo v zahodnih državah, je treba nadzorovati veliko bolj kot v preteklosti.«

Češki voditelj je potegnil primerjavo z ravnanjem z Američani japonskih korenin med drugo svetovno vojno, ki ga je opisal kot »strog nadzorni režim« in »nadzor varnostnih služb.«

»To je preprosto cena vojne,« je izjavil Pavel.

Ko so napetosti med ZDA in cesarsko Japonsko rasle, je v ameriški družbi naraščal sum o nelojalnosti, usmerjeni proti etničnim Japoncem.

Nezaupanje je spodbudilo protiazijska čustva na Zahodni obali.

Dva meseca po napadu decembra 1941 na Pearl Harbor je ameriški predsednik Franklin Roosevelt izdal izvršni ukaz, po katerem je moralo vsaj 125.000 takšnih ljudi, večinoma državljanov ZDA, živeti v več desetih centrih za pridržanje po vsej državi.

Sporna politika je ostala v veljavi do leta 1946.

Zahodne vrednote so šle rakom žvižgat. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednik Jimmy Carter je pooblastil komisijo, da pregleda kontroverzno odločitev in njen vpliv na nacionalno varnost ter svetovati, kako popraviti škodo, nastalo žrtvam.

Ukaz ni bil upravičen z vojaško nujnostjo in je bil zakoreninjen v rasnih predsodkih in vojni histeriji.

Njeno poročilo, ki je bilo objavljeno leta 1983, pravi, da ukaz ni bil upravičen z vojaško nujnostjo in je bil zakoreninjen v rasnih predsodkih in vojni histeriji.

»Američanom in rezidentnim tujcem japonskega porekla, ki so jih ZDA med drugo svetovno vojno izključile, odstranile in pridržale brez individualnega pregleda ali kakršnega koli dokaza proti njim, je bila storjena velika krivica je zapisano v dokumentu.

Sklepom komisije so nekateri mediji oporekali.

Članek Washington Posta iz leta 1983 je navajal, da je »precejšnje število« japonskih vohunov živelo na Zahodni obali, kar je Rooseveltu dalo razlog, da ravna tako, kot je.

Kakorkoli že, obujanje takšne, zavržne politike danes, ko celo Evropska unija (še?) ni v vojni z Rusijo je res šokantno.

Glede na to, da češki predsednik meni, da naj bi bilo pošiljanje Rusov v koncentracijska taborišča pač cena vojne, pa v razlogovanju predsednika Češke manjka še ena pomembna sestavina: vojna.

Si morda češki predsednik želi tudi neposredne vojne v Evropi?

Z Rusijo?

Slovenska zunanja ministrica je enako kot nemška sicer prepričana, da smo »že v vojni« z Rusijo.

Toda očitno vsi ti politiki res nimajo pojma, kaj je to resnična vojna na domačem pragu.

In ker jih vojne ni prav nič strah, vse bolj odločno korakajo – proti pravi, krvavi vojni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek