REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik Srbije: Hočejo vojno, Kosovo je prestopilo Rubikon

Predsednik Srbije: Hočejo vojno, Kosovo je prestopilo RubikonSrbski predsednik Aleksandar Vučić je obtožil vlado etničnih Albancev v Prištini, da poskuša izzvati vojno, potem ko je odcepljena pokrajina zaprla mejo za vsa srbska vozila in aretirala več uglednih Srbov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je obtožil vlado etničnih Albancev v Prištini, da poskuša izzvati vojno, potem ko je odcepljena pokrajina zaprla mejo za vsa srbska vozila, prepovedala promet srbskega blaga in aretirala več uglednih Srbov.

Kosovski premier Albin Kurti je ukazal zaprtje meje in prepoved vstopa vozilom s srbskimi tablicami v južno srbsko pokrajino, potem ko so srbske varnostne sile v torek zjutraj na ozemlju osrednje Srbije, torej izven Kosova, prijele tri kosovske pripadnike specialne policije.

Dejal je, da bo blokada veljala, dokler trije policisti ne bodo izpuščeni.

Kurti je trdil, da je bila trojica »ugrabljena« na Kosovu v »odkritem dejanju mednarodne agresije« s strani Srbije.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v sredo obtožil vlado etničnih Albancev v Prištini, da poskuša izzvati vojno, potem ko je odcepljena pokrajina zaprla mejo za vsa srbska vozila in aretirala več uglednih Srbov.

Vučić je rekel, da so bili na drugi strani črte nadzora in da ima o tem dokaze ter da to dobro ve tudi KFOR.

Albansko-kosovski policisti, pripadniki specialnih enot so imeli s seboj naprave za satelitsko navigacijo in popolno bojno opremo, tudi avtomatske puške.

»Aretirani so bili 1,8 kilometra od administrativne črte,« je v sredo zvečer povedal Vučić za državno televizijo RTS. »To je precej daleč od kraja, kjer so pustili avto. Kurti pravi, da so bili 300 metrov od črte. Kaj so počeli 300 metrov od črte, ne da bi obvestili KFOR?« je dodal in s tem mislil na Natovo mirovno misijo.

Blokada je poskus izstradati Srbe na severu Kosova in jih prisiliti, da zapustijo svoje domove, je trdil Vučić.

Kurti »želi za vsako ceno začeti vojno,« je dodal srbski predsednik. »Rubikon je bil prestopljen in težko se bo vrniti v normalno stanje.«

Vučić je nasprotoval tudi torkovi aretaciji dveh vidnih Srbov, ki ju je vlada etničnih Albancev obtožila organiziranja »napada« na Natove mirovne sile prejšnji mesec. Trdil je, da sta mu Evropska unija in NATO zagotovila, da ne bo aretacij, nista pa storila ničesar, da bi Kurtija zaustavila.

Zato so bile v Severni Mitrovici včeraj znova velike demonstracije diskriminiranih Srbov.

Evropski komisar za zunanjo politiko Josep Borrell je Kurtiju v sredo poslal pismo, v katerem ga je pozval, naj »umiri« situacijo.

V nenavadno ostrem jeziku iz Bruslja je Borrell zapisal, da mora Priština »v celoti upoštevati mnenja EULEX-a in KFOR-ja in ju obravnavati kot partnerja, kar pomeni tudi vnaprejšnje usklajevanje z njima«, saj v torek ni bilo tako.

EULEX je civilna misija EU, ki je v skladu z določili VS OZN in pod nadzorom civilne uprave (UNMIK) zadolžena za nadzor Kosova.

»Kot je zelo jasno povedalo 27 držav članic EU, bo neuspeh pri umirjanju povzročil negativne posledice,« je Kurtija opozoril Borrell.

Kosovski predsednik vlade nima podpore niti pri vladi v Tirani.

Albanski premier Edi Rama je že odpovedal za sredo predvideno srečanje s Kurtijem, češ da ga ni bilo mogoče izvesti zaradi »iz ure v uro slabšanja odnosov Kosova s celotno evroatlantsko skupnostjo.«

Vendar pa je Kurtijevo zatiranje preseglo le napade na Srbe.

Njegova vlada je prav tako odvzela licenco zasebni televizijski hiši Klan Kosova, kar je predsednik Združenja novinarjev Kosova označil za »dejanje brez primere, usmerjeno proti svobodi medijev.«

Lokalni mediji so v sredo citirali Ramusha Haradinaja, nekdanjega poveljnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in vodjo opozicijske stranke AAK, ki je dejal, da Kurti »ogroža zavezništvo Kosova z ZDA in Natom« in je pozval k izglasovanju nezaupnice premierju.

NATO je svoje enote na Kosovo namestil leta 1999 po 78-dnevnem bombardiranju Srbije.

Beograd je zavrnil priznanje neodvisnosti Kosova iz leta 2008 in pri tem vztraja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek