REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj je v ukrajinski vojni umrlo tako malo civilistov in kako o ruski vojski zavajajo zahodni mediji?

Zakaj je v ukrajinski vojni umrlo tako malo civilistov in kako o ruski vojski zavajajo zahodni mediji?Ukrajinske žrtve - mobiliziranci

Ruske sile neprestano ciljajo civilne objekte, kar je zločin. To je stalno, ponavljajoče se sporočilo različnih objav v zahodnih medijih.

A nič ne bi moglo biti dlje od resnice.

V resnici ukrajinske sile, ki ne zmorejo premagati ruske vojske na bojišču obstreljujejo Belgrod in druga mesta tudi s 600 izstrelki na dan, tudi z natančnimi HIMARS-i.

Istočasno ukrajinske sile napadajo zbirne točke beguncev - to kažejo posnetki zadetih civlnih avtobusov.

Ukrajinski vojaki pa se včasih celo preoblačijo v civiliste, kar velja za perfidnost, prepovedano z Ženevskimi konvencijami.

Vse to kažejo posnetki spodaj.

A o tem slovenski in zahodni mediji ne poročajo.

Nasploh so ob »pokrivanju« vojne v Ukrajini polni zavajajočih in neutemeljenih novinarskih polizdelkov.

Namesto da bi novinarji razmislili, morda celo pobrskali po spletu, primerjali zgodovinske podatke in sklepali sami, raje v skladu z željami lastnikov medijev pridno nastavljajo mikrofone raznim politikom in apartčikom, ki ponavljajo prozorne laži.

Enega zadnjih primerov lahko najdete tukaj.

Rusijo so v Svetu Evrope sankcionirali in ji odvzeli pravice, Moskva pa je nato preprosto izstopila iz organizacije in tudi iz vseh povezanih konvencij, kar je bil za Evropo seveda hud strel v koleno.

Gre za pogovor z nekdanjo hrvaško zunanjo ministrico, sedaj pa generalno sekretarko Sveta Evrope, organizacije, ki naj bi skrbela za človekove pravice v Evropi.

Najprej od nje izvemo, da Rusija ni več članica Sveta Evrope, kar je sicer res, nato pa, da se je to zgodilo zato, ker »so jo druge članice izločile takoj po začetku vojne v Ukrajini«, kar seveda ni res.

Jasno je, da so Rusijo v Svetu Evrope sankcionirali in ji odvzeli pravice, Moskva pa je nato preprosto izstopila iz organizacije in tudi iz vseh povezanih konvencij, kar je bil za Evropo seveda hud strel v koleno.

Ampak nato Pejčinović-Burićeva navede običajen set zavajanj, ko gre za Rusijo.

Generalna sekretarka Sveta Evrope obžaluje, da je sedanje politično vodstvo Rusijo »popeljalo v povsem napačno smer.«

Po njeni oceni se »rusko popolno neupoštevanje človeških življenj in odločnost prizadejati škodo civilistom v današnjem času sploh ne bi smelo več dogajati.«

»Človeška bitja – ne glede na to, ali so samodržci ali ne – se zagotovo lahko bolje obnašajo. Bojim se, da se bo sedanje rusko vodstvo zapisalo v zgodovino kot eno najslabših v našem času.«

Toda to se v resnici sploh ne dogaja.

Dejstvo je, da ruske sile pri svojih operacijah zelo pazijo na civilno prebivalstvo. Deloma seveda zato, ker so nasploh v vzhodnem delu Ukrajine rusko govoreči prebivalci, morda pa tudi zato, ker na Ukrajince rusko vodstvo še vedno gleda kot na ljudstvo, ki se je pustilo zapeljati politiki ZDA, a v resnici ni zelo drugačno od Rusov.  

Tega zahodna javnost seveda ne sme vedeti, zato se vse informacije o tem, kako ruska vojska pazi, da v čim manjši meri škodi civilistom - cenzurirajo, vse nenamerne žrtve, ki so v vsaki vojni neizogibne, pa pretirano poudarjajo.

Pri tem je pomembno vedeti, da je bilo v sodobnih vojnah razmerje med mrtvimi civilisti in vojaki praviloma 1:1, na kar je prvi opozoril nekdanji ameriški marinec Scott Ritter.

V številnih drugih vojnah pa je bilo to razmerje še slabše, praviloma v škodo civilistov.

In če pogledamo, koliko civilistov je padlo doslej v Ukrajini in primerjamo to s številom padlih vojakov – lahko vidimo, da je bilo ubitih izjemno malo civilistov.

Po podatkih Urada visokega komisarja OZN za človekove pravice (OHCHR) in njegovega zadnjega poročila, je bilo od 24. februarja 2022 do 1. maja 2023 skupno število 23.375 civilnih žrtev v državi: od tega 8.709 ubitih in 14.666 ranjenih.

To je vključevalo:

  1. 18.802 žrtev (6.754 ubitih in 12.048 ranjenih) na ozemlju pod nadzorom vlade, ko je prišlo do žrtev;
  2. V regijah Donecka in Luganska: 9596 žrtev (3986 ubitih in 5610 ranjenih);
  3. V drugih regijah: 9.206 žrtev (2.768 ubitih in 6.438 ranjenih).
  4. 4.573 žrtev (1.955 ubitih in 2.618 ranjenih) na ozemlju, ki jih nadzoruje Ruska federacija.
  5. V regijah Donecka in Luganska: 3045 žrtev (679 ubitih in 2366 ranjenih).
  6. V drugih regijah: 1528 žrtev (1276 ubitih in 252 ranjenih).

V istem času je po realnih ocenah padlo od 350.000 ukrajinskih vojakov do najmanj 100.000 ukrajinskih vojakov (ranjenih pa je bilo še najmanj dvakrat toliko) in do 45.000 ruskih vojakov.

To pomeni, da bi moralo biti, če bi bilo uničevanje enako kot v preteklih spopadih danes mrtvih že okoli 400.000 ukrajinskih civilistov.

Kaj takega pa ne trdi nihče.

Poglejmo sedaj podatke o padlih v drugih konfliktih.

Po podatkih Britannice so najboljši razpoložljivi statistični podatki o vseh vrstah žrtev oboroženih sil v drugi svetovni vojni naslednji:

Sovjetska zveza: skupno 26 milijonov mrtvih (vključno z 8,7 milijona vojakov in 17,3 milijona civilistov)

Kitajska: 15–20 milijonov vseh padlih (vključno z 1,3 milijona vojakov in 13,7–18,7 milijonov civilistov)

Nemčija: 5,5-6,9 milijona vseh smrti (vključno z 3,25-4,2 milijoni vojakov in 2,25-2,7 milijona civilistov)

Poljska: 5,6-5,8 milijona vseh smrti (vključno z 240.000 vojaki in 5,36-5,54 milijona civilistov)

Japonska: 2,7-3,1 milijona vseh smrti (vključno z 1,2-1,6 milijona vojakov in 1,5 milijona civilistov)

Združene države: 418.500 vseh smrti (vključno z 291.557 vojaki in 126.843 civilisti)

Izračunajmo sedaj razmerje med mrtvimi vojaki in civilisti za zgornje države:

• Sovjetska zveza: 1 : 1,98

• Kitajska: 1 : 11,46 - 14,38

• Nemčija: 1 : 0,69 - 0,77

• Poljska: 1 : 22,33 - 23,83

• Japonska: 1 : 1,25 - 1,33

• Združene države Amerike: 1 : 0,43

Jasno je, da je v večini primerov padlo od dvakrat več civilistov kot vojakov, do pošastno večkrat civilistov (Poljska, Kitajska) in da so jo civilisti precej bolje odnesli v Nemčiji, na Japonskem in v ZDA.

Poglejmo še primer Jugoslavije.

Italijanska vojska in ubiti partizani
Italijanska vojska in ubiti partizani. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po podatkih Wikipedije je druga svetovna vojna povzročila 446.000 mrtvih vojakov in 514.000 mrtvih civilistov v Jugoslaviji.

Po podatkih Wikipedije je druga svetovna vojna povzročila 446.000 mrtvih vojakov in 514.000 mrtvih civilistov v Jugoslaviji.

Tako je razmerje med vojaki in civilisti približno 1 : 1,15.

Po podatkih Britannice so bile ocenjene bojne izgube za Nemčijo med invazijo na Normandijo skupaj 320.000, vključno s 30.000 ubitimi, 80.000 ranjenimi in 210.000 pogrešanimi.

Več kot 70 odstotkov pogrešanih je bilo nazadnje prijavljenih kot ujetih. A istočasno je bilo ubitih še okoli 60.000 civilistov

V ukrajinski vojni zato umira ogromno vojakov – predvsem ukrajinskih, ki jih pade, ali dvakrat več od ruskih, ali pa celo sedem, osem in desetkrat več.

In istočasno pade zelo malo civilistov.

Še med civilisti, ki so bili v Ukrajini ubiti jih je bilo, kot kažejo podatki, precej manj ubitih na ozemlju, ki ga kontrolira Kijev in precej več na ozemlju, ki se je de facto odcepilo od sedanje Ukrajine.

Morda tudi zato, ker tam poteka večina bojev, toda ogromno posnetkov dokazuje, da pripadniki ukrajinskih enot zaničujejo tam živeče lokalno prebivalstvo, jih uporabljajo kot žive ščite in nad njimi izvajajo zločine, medtem ko so jih pripadniki ruske vojske, Wagnerja in čečenskih enot - reševali.

In to je posreden, a zelo močan dokaz, da Rusija dejansko zelo pazi na življenja civilistov.

Kar je popolnoma v nasprotju s trditvami, ki so jih vsak dan polni zahodni mediji, ki večinoma rakete lastne protiletalske obrambe in sestreljene rakete, ki padejo na neke civilne zgradbe razglašajo za namerno rusko bombardiranje ukrajinskih civilistov.

Res je nekaj drugega – da so bili drugi, pravi agresorji, na primer zveza NATO leta 1999 v Srbiji in Črni gori ali Združene države v svojih intervencijah proti Iraku - veliko bolj krute do civilistov, lokalnega prebivalstva, kot pa Rusija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek