REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajini bo raket za zračno obrambo zmanjkalo do maja

Ukrajini bo raket za zračno obrambo zmanjkalo do majaManjko: F-16 in S-300. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tajni dokumenti, ki so ušli izpod radarja Pentagona so verjetno pricurljali iz struktur same ameriške vojske.

In so, kljub dvomom nekaterih analitikov, verjetno pristni.

Razlogov za to je več, (kar bomo pojasnili v enem od naslednjih člankov) je pa v tem trenutku potrebno opozoriti na vsaj en ključen podatek, ki razkriva pravo (in zelo slabo) stanje ukrajinskih oboroženih sil.

Prav ta in podobni podatki so zato morda že vplivali na preložitev famozne »ukrajinske protiofenzive«, za katero celo ameriški analitiki menijo, da ne bo uspešna.

Ukrajinskih raket za zračno obrambo bo zmanjkalo do maja, Ukrajina lahko vzdrži še tri množične napade z raketami in droni, nato bo ostala brez največjega dela zračne obrambe, razkrivajo ameriški tajni dokumenti.

Ključen sklep analitikov, ki so proučili razkrite dokumente pa je, da bo Kijevu raket za zračno obrambo zmanjkalo najpozneje do maja in da lahko glede na zaloge, ki jih ima Ukrajina vzdrži še tri množične napade z ruskimi raketami in droni, nato bodo ukrajinske sile ostale brez največjega dela zračne obrambe.

To pomeni, da bodo od tedaj naprej veliko bolj intenzivno napadala ruska letala, to pa bo imelo zelo hude posledice na fronti.

Da bo do maja Ukrajini zmanjkalo večine protizračnih raket, je v ponedeljek poročal tudi Wall Street Journal, ki se je skliceval na zaupne dokumente Pentagona, ki so pricurljali na družbene medije.

Soočen z možnostjo ruske zračne premoči režim v Kijevu sicer že mesece zahteva od Zahoda več sistemov zračne obrambe.

Glede na slike dokumentov – sklepne grafične predstavitve, ki je bila morda pripravljena za ameriški generalštab z dne 28. februarja - Ukrajina porabi okoli 69 raket Buk in 200 raket S-300 na mesec, poroča časnik.

Pri tej hitrosti ognja bodo kijevske sile do konca tega tedna ostale brez streliva za Buk, svoje zaloge S-300 pa bodo izčrpale do 3. maja, so sporočili.

Tajni dokument NATO
Tajni dokument zveze NATO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Gre za sovjetske rakete, ki jih zahodne države ne morejo več izdelati in tudi ne dobaviti. Obenem so te rakete še vedno praviloma boljše in z daljšim dosegom kot tiste, ki jih je Ukrajini poslal Zahod.

Za Kijev in njegove zahodne podpornike se je izkazalo, da je pridobivanje raket za te sovjetske platforme zelo težko.

Namesto njih je Ukrajina dobila tri nemške protizračne sisteme Iris-T in osem ameriških protizračnih sistemov NASAMS.

S-300
Paradoksalno je, da so stari sovjetski sistemi S-300 za Ukrajino še vedno pomembnejši od zahodnih, ki jih imajo premalo, zanje pa tudi ni dovolj raket... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vendar pa ti sistemi porabijo približno 64 raket na mesec in njihovo omejeno število zaradi veliko krajšega dosega ne more pokriti toliko ozemlja kot ukrajinski S-300.

V vodstvu Ukrajine so že prosili tuje pilote, da na podarjenih letalih F-16 v prihodnje letijo za oborožene sile Ukrajine.

Za pokritje primanjkljaja ameriški vojaški načrtovalci menda ocenjujejo, da Ukrajina potrebuje 16 baterij Iris-T ali NASAMS in 12 baterij Patriot ali SAMP-T.

Ameriški predsednik Joe Biden je odobril namestitev ene baterije Patriot, medtem ko je Nemčija obljubila drugo, Francija in Italija pa sta obljubili po en sistem SAMP-T.

Nobeden od teh še ni dosegel Ukrajine, je za Wall Street Journal povedal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski že od lani prosi ZDA in njihove zaveznike za več sistemov zračne obrambe, pri čemer je to opremo označil za svojo »prioriteta številka ena.«

Zelenski in njegovi pomočniki so tudi prosili za lovska letala zahodne izdelave, kot je ameriški F-16, in medtem ko so nekatere evropske države izjavile, da so odprte za idejo, so ZDA to do zdaj zavrnile.

Ne glede na to so v vodstvu Ukrajine že prosili tuje pilote, da na podarjenih letalih F-16 v prihodnje letijo za oborožene sile Ukrajine.

Pentagon še ni potrdil pristnosti teh dokumentov, ki so le del kopice tajnih dokumentov, ki so v zadnjem tednu pricurljali in objavljeni na družbenih medijih.

Sholz in Iris-T
Iris-T imajo zelo kratek doseg, pa tudi raket bo kmalu zmanjkalo. Rusija pa s tem nima težav... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Druge datoteke v razkritju podrobno opisujejo tudi vojne načrte ZDA v Ukrajini, njihov nadzor nad zavezniki in drugo »občutljivo« gradivo, povezano z Ukrajino, Kitajsko, Bližnjim vzhodom in terorizmom.

Nekateri menijo, da gre za ponaredke, kot jih je takoj označilo tudi vodstvo Ukrajine, toda v resnici je bilo prvo razkritje teh dokumentov takšno, da so bili dokumenti nespremenjeni, le v enem dokumentu je bilo nato naknadno spremenjeno število padlih, tako da so bile ruske žrtve povečane, ukrajinske pa zmanjšane.

Vendar pa je iz prvega dokumenta, ki je bil objavljen, mogoče ugotoviti, za kakšno spremembo je šlo.

Dokumenti so bili očitno tudi zloženi - verjetno natisnjeni in odnešeni iz varovanih prostorov. Niso bili objavljeni v digitalni obliki, kajti tiskalniki vtisnejo v njih skrivne oznake, zato so bili dokumenti le slikani.

Pri tem je potrebno vedeti, da so bili ti podatki v ameriških tajnih dokumentih verjetno lažni oziroma je šlo pri podatku o okoli 17.000 padlih ukrajinskih vojakih doslej le za »uradno priznane« številke o ukrajinskih žrtvah, ki pa so verjetno celo osem ali desetkrat manjše od pravih številk.

Dokumenti so bili sicer prvič objavljeni na igričarskem omrežju Discord, nato pa so se razširili po spletu.

Če bi šlo za ameriško propagandno akcijo, bi bili zelo verjetno objavljeni kako drugače, ne pa tako, da so skoraj mesec dni ležali skoraj neopaženo na nekem ne zelo znanem omrežju.

Počasi usiha zahodna pomoč za režim Vladimirja Zelenskega. Vir: Posnetek zaslona, Twittre

Dokumenti so bili očitno tudi zloženi - verjetno natisnjeni in odnešeni iz varovanih prostorov.

Niso bili objavljeni v digitalni obliki, kajti tiskalniki vtisnejo v njih skrivne oznake, zato so bili dokumenti le slikani.

Tudi odzivi ZDA in zahodnih medijev kažejo, da gre zelo verjetno za namerne objave in to za objave nekoga, ki je imel dostop do podatkov in je znotraj samega obveščevalnega sistema verjetno nezadovoljen s smerjo, v katero korakajo ZDA in zaveznice s posredniško vojno proti Rusiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek