REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strupeni krog okoli obsojenega pedofila: Predsednik ZDA, britanski princ, milijarderji in »filantropi«

Strupeni krog okoli obsojenega pedofila: Predsednik ZDA, britanski princ, milijarderji in »filantropi«Protestniki zahtevajo pravico za Epsteinove žrtve. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tožba ameriških Deviških otokov proti banki JPMorgan Chase & Co. ter zasebne tožbe žrtev Jeffreyja Epsteina so ponovno okrepile zanimanje javnosti za pedofilskega milijarderja in njegov zasebni otok, kjer je za pomembneže (vodilne politike, igralce, finančnike...) organiziral razuzdane žurke z mladoletnimi dekleti.

Šlo je za zabave za pedofilske petičneže iz visokih krogov.

Na Little St. Jamesu, majhnem zasebne otoku v sestavi ameriških Deviških otokov, kjer je lahko počel, kar se mu je zahotelo, je Jeffrey Epstein gostil številne znane osebnosti - pevce, igralce, politike ...

Britanski princ Andrew, Jeffrey Epstein in njuna mladoletna žrtev - Virginia. Povsem desno: Ghislaine Maxwell. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Nekateri med njimi so bili tudi sami obtoženi zaradi podobnih zavržnih dejanj kot milijarder Epstein, ki je bil leta 2008 že obsojen zaradi napeljevanja mladih deklet k prostituciji, nato pa je avgusta leta 2019 v zaporu na Manhattnu storil samomor v priporu, kjer je čakal na novo sojenje zaradi obtožb o spolnih odnosih z mladoletnicami, trgovine z ljudmi in zarote.

Vsem drugim je medtem uspelo, da se relativno neomadeževani rešijo iz afere, razen Ghislaine Maxwell, ki je bila lani obsojena na 20 let zapora.

Maxwellova, dolgoletna zaupnica Jeffreyja Epsteina je bila spoznana za krivo petih od šestih kaznivih dejanj, vključno s trgovino z mladoletnimi osebami zaradi spolnih namenov.

Dva najbolj razvpita moška, za katera je ugotovljeno, da sta bivala na Epsteinovem seks-otoku, sta britanski princ Andrew in ameriški predsednik Bill Clinton.

Za prvega je potrjeno, da je vsaj enkrat obiskal otok, čeprav nekdanji člani osebja trdijo, da je bil Andrew tam večkrat in je imel spolne odnose z mladoletnimi dekleti.

Podobne obtožbe so doletele princa Andrewa tudi iz drugih delov sveta, torej zunaj zloglasnega otoka, kar je nazadnje uničilo njegov ugled v kraljevi družini.

Britanski princ Andrew je Virginii plačal za molk. Sklenil je poravnavo, sojenja ni bilo. Vir: Posnetek zaslona, CNN

Epstein naj bi imel več telefonskih številk nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, med letoma 2002 in 2005 pa so ju videli skupaj na otoku in drugih posestvih bogatega pedofilskega finančnika: 27-krat.

Clinton je z Epsteinovim zasebnim letalom letel na več lokacij, vključno seveda z otokom Little St. Jamesom.

Epstein naj bi za bivšega ameriškega predsednika, medtem ko je bil na otoku, menda organiziral orgije.

Kljub vsemu so predstavniki Clintonovih zanikali, da bi nekdanji predsednik kdaj obiskal otok.

Epsteinovi dnevniki letenja z njegovim zasebnim letalom (ki so mu nadeli pomenljiv vzdevek Lolita Express) tudi ne kažejo, da bi bil Clinton na otoku, a ena od žensk, ki je Epsteina obtožila zlorabe, Virginia Giuffre, je potrdila, da je Clintona videla na otoku leta 2002.

Z Epsteinom sta bila prijatelja tudi Donald in Melania Trump, kot kažejo fotografije v tvitu spodaj.

Na več posnetkih sta ujeta Donald Trump in Jeffrey Epstein, kako žurirata...

Včasih je bila poleg tudi Melania.

Tudi igralca Kevin Spacey in Chris Tucker naj bi leta 2002 obiskala določena mesta v Južni Afriki, Nigeriji, Gani, Ruandi in Mozambiku za Clintonovo fundacijo za boj proti aidsu.

Potovala sta s Clintonom in Epsteinom, pri čemer sta kot prevozno sredstvo uporabljala njegovo zasebno letalo.

Nobeden od moških naj ne bi bil na otoku, čeprav je nadaljnja preiskava zasebnega življenja obeh igralcev pripeljala do tega, da je bil Spacey obtožen spolnega napada na soigralca.

Drugo ime, ki je bilo povezano z otokom, je komičarka Chelsea Handler, čeprav je za Rolling Stone odločno zanikala, da bi bila kdaj na Little St. Jamesu.

»Nikoli nisem bila na njegovem letalu, nikoli se nisem vozil z njim ali kaj podobnega, zato bi lahko vsi zaprli gobec,« je Handlerjeva oštela medije.

Eden najbogatejših ljudi na svetu, Bill Gates, je bil tudi sam na Little St. Jamesu – preiskava naj bi ugotovila, da je otok obiskal osupljivih 37-krat.

Dnevniki obiskov sicer ne kažejo Gatesove navzočnosti, toda Gates je sam izdal izjavo o svojih povezavah z Epsteinom, s katerim je ohranjal stike tudi potem, ko je ta bil obsojen zaradi spolne zlorabe mladoletnih deklet.

»Srečanje z Epsteinom je bila napaka, ki jo globoko obžalujem,« je dejal Gates po tem, ko je afera prišla v medije. »To je bila pomembna napaka v presoji ... Vedno mi bo žal za bolečino, ki sem jo povzročil Melindi (njegovi zdaj že bivši soprogi) in naši družini. Občudujem Melindo in vse, kar počne za izboljšanje življenj žensk in deklet po vsem svetu, in hvaležen sem za delo, ki ga še naprej opravljamo skupaj v naši fundaciji.«

Bill in Melinda Gates sta se brez uradne razlage ločila kmalu po tem, ko je javnost izvedela za Gatesove stike z Jeffreyjem Epsteinom.

Zanimanje za Epsteina je te dni obnovljeno, potem ko je sodišče na Manhattnu po tožbi, ki so jo vložili ameriški Deviški otoki in civilnih tožbah oškodovank naložilo izvršnemu direktorju banke JPMorgan Chase Jamieju Dimonu, naj pojasni, zakaj je obsojenega posiljevalca obdržal kot stranko.

Zaslišanje uglednega bančnika bo potekalo v začetku maja, je dejal Brad Edwards, odvetnik, ki zastopa ženske, ki trdijo, da jih je Epstein spolno zlorabil. Največjo ameriško banko tožijo zaradi finančnega omogočanja trgovine z ljudmi.

Financial Times navaja, da v preiskavi ni bilo najdenih zapisov, ki bi nakazovali na to, da je bil Dimon neposredno v stiku s Epsteinom ali da bi bil vključen v kakršno koli razpravo o tem, da bi ga banka morala obdržati kot komitenta po tem, ko so v javnost prišle prve informacije o njegovem gnusnem početju.

Dimon se doslej ni izrekel o obtožbah, prav tako ni znano, ali je obiskoval Epsteina na otoku Little St. James, a glede na to, da je bil Epstein ena njegovih bolj dobičkonosnih strank, to ni nemogoče.

Banka zanika, da je vedela za Epsteinove »dejavnosti«, vendar so pricurljala Dimonova elektronska sporočila, ki jasno kažejo, da je vedel, da njegova stranka zlorablja dekleta na otoku, a so pedofila vseeno obdržali, ker jim je pripeljal bogate stranke.

Banka se mora na sodišču braniti dveh civilnih tožb v zvezi z zahtevano odškodnino zaradi poslovanja z Epsteinom: gre za eno skupinsko tožbo domnevnih žrtev, druga pa prihaja z ameriških Deviških otokov. Obe navajata, da je banka s sedežem v New Yorku v spornem obdobju »ignorirala opozorila o Epsteinu in kljub temu z njim poslovala in ustvarjala dobiček«. Banka JPMorgan Chase je Epsteina odslovila šele leta 2013.

Hkrati se je izvedelo, da si je Jess Staley, nekdanji vodja zasebnega bančništva pri JPMorgan Chase in nato izvršni direktor Barclaysa, s pokojnim finančnikom izmenjeval na stotine spolno sugestivnih sporočil o mladih ženskah, nato pa se je izkazalo, da je tudi sam zagrešil spolni napad.

Staley je priznal, da je prijateljeval z Epsteinom, vendar je zanikal, da bi vedel za Epsteinove domnevne zločine.

JPMorgan Chase v tožbi zoper Staleyja trdi, da je delodajalcu prikrival informacije o Epsteinu, medtem ko je njegovo »namerno in nezaslišano ravnanje« pripeljalo do povezovanja banke z njim.

Staley naj bi od leta 2006 do svojega odhoda iz JPMorgan Chase leta 2013 vztrajal pri zaščiti Epsteina pred poskusi banke, da bi prekinila razmerje z njim, hkrati je izpuščal bistvene informacije in dajal napačne navedbe ter s tem »postavil svoje osebne interese pred interese banke«, trdijo odvetniki banke JPMorgan Chase.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek