REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obveščevalna katastrofa: Pricurljalo še več tajnih dokumentov zveze NATO o ukrajinski vojni, Kitajski, Bližnjem vhodu...

Obveščevalna katastrofa: Pricurljalo še več tajnih dokumentov zveze NATO o ukrajinski vojni, Kitajski, Bližnjem vhodu...NY Times: Zadnje razkritje vključuje »več kot 100 dokumentov«, ki so vsi po vrsti zaupni ali strogo zaupni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na spletu se je po zadnjem velikem razkritju podatkov o načrtovani ukrajinski protiofenzivi pojavilo še več tajnih ameriških dokumentov o nacionalni varnosti, poroča New York Times, pri čemer časnik opozarja, da novi dokumenti vključujejo »občutljivo« gradivo, povezano z Ukrajino, Kitajsko, Bližnjim vzhodom in terorizmom.

Ni še jasno, ali so bili tajni ameriški dokumenti razkriti zaradi kibernetskih napadov na več držav Evropske unije, katerih tarča je bilo tudi slovensko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Pri takšnih razkritjih se zmeraj pojavlja sum, da bi lahko šlo za poskus dezinformacij, s katerimi bi zahodne države poskusile ruske obveščevalce napeljati v napačno smer razmišljanja.

Ni mogoče izključiti, da gre za dezinformacije, toda izredna raznolikost dokumentov in številni podatki v njih, ki so skladni z ocenami analitikov, ki so bile objavljena že doslej nakazujejo, da najbrž gre za verodostojne podatke.

Vendar pa sedaj izredna raznolikost dokumentov in številni podatki v njih, ki so skladni z ocenami analitikov, ki so bile objavljena že doslej nakazujejo, da najbrž gre za verodostojne podatke.

Dodatno to potrjuje panika, ki je zavladala v vrstah članic zveze NATO, še posebej ob zadnjih kibernetskih napadih, katerih je bila tarča tudi Slovenija.

Do curljanja novih tajnih podatkov je prišlo le dan po tem, ko so drugi strogo zaupni dokumenti, ki prikazujejo vojne načrte ZDA in Nata v Ukrajini, zaokrožili po družbenih medijih.

Nova kopica dokumentov je bila opažena na Twitterju in drugih platformah v petek popoldne, kar je eden od visokih ameriških obveščevalcev opisal kot »nočno moro« za zahodne varnostne službe, poroča NYT.

Te članke NY Times sicer zaklepa, toda na voljo so tudi tukaj. 

Zadnje razkritje vključuje »več kot 100 dokumentov«, ki so vsi po vrsti zaupni ali strogo zaupni.

Celo Elon Musk se je ponorčeval iz poskusov vlade Joeja Bidna, da pobriše dokumente z Interneta - to je namreč praktično nemogoče.

Zadnje razkritje vključuje »več kot 100 dokumentov«, ki so vsi po vrsti zaupni ali strogo zaupni.

Podobno kot pri drugem zaupnem razkritju, o katerem so prvič poročali v četrtek, nekatere datoteke podrobno opisujejo obveščevalne podatke, povezane s konfliktom v Ukrajini.

En »strogo zaupni« dokument prikazuje ameriško oceno položaja v mestu Artjomovsk (znanem kot Bahmut v Ukrajini), ki je po mesecih hudih spopadov v veliki meri prešlo pod nadzor ruskih sil.

Vendar pa se novo uhajanje ne konča z Ukrajino in zajema vrsto drugih tem, vključno z »občutljivimi diapozitivi informiranja o Kitajski, indo-pacifiškem vojaškem področju, Bližnjem vzhodu in terorizmu,« navaja NYT.

Časnik ocenjuje, da so ta razkritja Belo hišo ujela »nepripravljeno.«

Pentagon je v četrtek dejal, da bo zadevo raziskal, pravosodno ministrstvo ZDA pa je kasneje napovedalo svojo ločeno preiskavo.

Po predhodnem uhajanju tajnih ameriških dokumentov v začetku tega tedna so uradniki povedali, da si prizadevajo odstraniti gradivo s svetovnega spleta, čeprav se zdi, da so bila ta prizadevanja doslej neuspešna, saj je veliko dokumentov še vedno dostopnih v družbenih medijih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek