REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diplomati Evropske unije menijo, da je baltska država »hinavska« glede Ukrajine

Diplomati Evropske unije menijo, da je baltska država »hinavska« glede UkrajineŠtevilni visoki diplomati Evropske unije so vse bolj zaskrbljeni, da so nekatere države članice morda izkoriščale Evropski mirovni instrument, katerega namen je delno povrniti stroške državam, ki so Ukrajini poslale vojaško pomoč. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Številni diplomati Evropske unije so vse bolj zaskrbljeni, da so nekatere države članice morda izkoriščale nedavno ustanovljen, nov izvenproračunski sklad - Evropski mirovni instrument (European Peace Facility – EPF), katerega namen je delno povrniti stroške državam, ki so Ukrajini poslale vojaško pomoč, je v torek poročal ugledni bruseljski portal Politico.

Politico trdi, da je govoril s sedmimi visokimi diplomati in uradniki EU, ki so želeli ostati anonimni, da bi lahko spregovorili o zaupnih informacijah.

Po njihovih navedbah je bila zlasti ena država – Estonija – obtožena, da je (zlo)rabila sklad za nadgradnjo lastnega vojaškega arzenala na račun svojih sosed iz Evropske unije, medtem ko je svoje stare zaloge pošiljala v Ukrajino.

V skladu s pravili EPF bi morale vse države EU prejeti enako stopnjo povračila za tisto, kar porabijo za Ukrajino – približno 84 odstotkov celotne plačane cene.

Vendar pa, kot poudarja Politico, ni dogovorjenih nikakršnih pravil, kako naj države izračunajo stroške opreme, ki jo pošljejo v Kijev.

Po zaupnih podatkih zunanjega in obrambnega ministrstva EU (EEAS), ki jih je pridobil Politico, naj bi šest držav – Finska, Latvija, Litva, Estonija, Francija in Švedska – svoje zahtevke za povračilo izračunalo na podlagi nabavne cene nove opreme in ne glede dejanske vrednosti tiste, ki so jo poslali v Ukrajino.

Estonija je na vrhu zadevnega seznama v absolutnem smislu, trdi Politico, ki se sklicuje na pregled EEAS.

Država naj bi prejela 134 milijonov evrov odškodnine, potem ko je uradno objavila, da je porabila več kot 160 milijonov evrov za donacije Ukrajini.

Estonska premierka Kaja Kallas je zdaj obtožena »hinavskega vedenja«, potem ko je javno pozvala države EU k povečani vojaški podpori Ukrajini, da bi pozneje uporabila denar iz EPF za širokopotezno in »velikodušno« podporo lastni vojski, poroča bruseljski portal.

»Svoje odpadke pošiljajo v Ukrajino in zase kupujejo povsem novo oborožitev, financirano z denarjem EU,« je za Politico povedal eden od diplomatov v Bruslju.

Diplomati so razkrili, da je eden od primerov, ki nazorno kaže, kako je Estonija manipulirala s sistemom, v katerega prispevajo vsi davkoplačevalci iz 27 držav EU (tudi slovenski, seveda), pošiljanje starih sovjetskih raket zemlja-zrak Strela v Ukrajino, nato pa je v zahtevku za povračilo navedla stroške za nadomestno nabavo - sodobnih ameriških raket Stinger.

»To je tudi razlog, zakaj se zdi, da je vojaška podpora Estonije veliko večja na prebivalca kot v drugih državah v statistikah, ki jih vsi navajajo,« je opozoril eden od sogovornikov Politica.

Estonski uradniki so zavrnili trditve v poročilu Politica.

Generalni sekretar estonskega ministrstva za obrambo Kusti Salm jih je zvijačno ocenil kot »zlonamerno obrekovanje«, katerega cilj je upočasniti podporo Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek