REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Varnost« za tri tedne: Nimajo kapacitet, a spravili so se nad Rusijo? »Milijon granat za Ukrajino« dovolj za 20 dni vojne!

»Varnost« za tri tedne: Nimajo kapacitet, a spravili so se nad Rusijo? »Milijon granat za Ukrajino« dovolj za 20 dni vojne!Raketometi. Vir: Telegram, Yandex, posnetek zaslona

Države članice Evropske unije – njih 18 od 27 - so se zavezale, da bodo v naslednjih 12 mesecih v Kijev poslale skupaj milijon topniških granat.

Še milijon naj bi jih države kupile na prostem trgu.

Dogovor je bil dokončno sklenjen na srečanju zunanjih in obrambnih ministrov EU v ponedeljek.

Zahodni zavezniki Ukrajine se trudijo zagotoviti, da bo imel Kijev strelivo, ki ga potrebuje za boj proti ruskim silam, potem ko je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg prejšnji mesec opozoril, da konflikt porablja strelivo s hitrostjo, ki je »mnogokrat višja od naše trenutne stopnje proizvodnje.«

Novico o tem so slavnostno razglasili v vseh osrednjih medijih EU.

Vendar so ob tem »pozabili« zapisati nekaj neprijetnih dejstev.

Omenjene zaloge streliva bodo trajale, če bi ukrajinska vojska uspela izenačiti svoj topniški ogenj z ruskim - le 20 dni.

Prvič, Ukrajina ima še vedno veliko več sistemov sovjetske izdelave, ki uporabljajo 152-milimetrske granate.

Teh na prostem trgu praktično ni ali pa jih je manj, na Zahodu pa jih praviloma ne izdelujejo. Tam izdelujejo 155-milimetrske granate po NATO standardu.

Drugič, topniške granate, tudi če jih EU milijon kupi in uspe vse spraviti do fronte – kar je ob razrušenih železnicah malo verjetno, spodaj je prikaz zadnje ceste do Bahmuta - bodo trajale, če bi ukrajinska vojska uspela izenačiti svoj topniški ogenj z ruskim - le 20 dni.

Skratka - tresla se je Evropska gora in potem se je rodila - granatna miš.

EU se je dogovorila za milijon ali celo dva milijona granat za Ukrajino. Poslali jih bodo v letu dni.

In to bo dovolj granat za - hja, 20 dni vojne. V Kremlju se verjetno režijo...

Zunanji minister EU Josep Borrell je sicer prejšnji mesec trdil, da so ruske topniške sile izstrelile približno 50.000 granat na dan, Ukrajina pa ni imela dovolj streliva, da bi se kosala z ognjeno močjo Moskve.

Estonski obrambni minister Hanno Pevkur je ob tem novinarjem v Bruslju dejal, da »mnoge, številne podrobnosti« še niso razrešene.

Ukrajina trenutno izstreli okoli 4000 do 7000 granat dnevno. Kam jih med drugim izstreli, kažejo posnetki iz Donecka - na stanovanja civilistov. A o tem nihče na Zahodu ne poroča.

Med 17 članicami EU, ki so ob Norveški podprle dogovor, so Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Grčija, Hrvaška, Estonija, Finska, Francija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Švedska. Slovenije (še) ni med njimi, a sta dogovor podprla Tanja Fajon in Marjan Šarec.

To se nikomur ne zdi nenavadno, niti slovenskemu Mirovnemu inštitutu, kar je naravnost odbito. Ukrajinska pokopališča se medtem polnijo.

Kmalu se jih bo pridružilo še več, ki zaradi potrebnih postopkov v ponedeljek še niso mogle podpisati projekta, tako da bo število držav na koncu preseglo 20, je kasneje na novinarski konferenci povedal Borrell.

Po besedah slovenskega obrambnega ministra Marjana Šarca se bo tudi Slovenija v kratkem pridružila skupnemu naročanju streliva.

»Slovenija bo ta podpis opravila v kratkem, ko opravi vse postopke, ki so v takšnih primerih običajni,« je o sodelovanju Slovenije pri skupnem naročanju streliva za Ukrajino povedal Šarec in pojasnil, da Slovenija ne bo kupovala streliva, ampak bo prispevala v evropski mirovni instrument, iz katerega se bodo financirale skupne nabave streliva za Ukrajino.

»Zavedamo se, da bo streliva slej ko prej zmanjkalo, in zato je ta sklad izjemno pomemben in ta dogovor izjemno pomemben,« je povedal slovenski obrambni minister. Dogovor bo omogočil, da bo proizvodnja streliva v državah, kjer ga proizvajajo, potekala, kar pa bo omogočilo pomoč Ukrajini. Slovenija kapacitet za proizvodnjo streliva nima, je dodal Šarec.

Medtem se bo polnil tudi »evropski mirovni instrument«, EU pa se bo znova zadolževala – zaradi orožja. Ne zaradi miru.

To se nikomur ne zdi nenavadno, niti slovenskemu Mirovnemu inštitutu, kar je naravnost odbito. Ukrajinska pokopališča se medtem polnijo. Spodaj je prizor iz Harkova...

A to ni vse.

Članice EU so se glede na doseženi politični dogovor obenem strinjale, da se preuči možnost nadaljnjega zvišanja zgornje meje evropskega mirovnega instrumenta za 3,5 milijarde evrov.

Denarja za plače v Sloveniji morda tudi zato ne bo dovoilj, a za granate - se bo država zadolževala. In uvajala nove davke - tudi na nepremičnine.

Ravno pretekli teden so sicer to mejo zvišali za dve milijardi evrov na nekaj manj kot osem milijard evrov za obdobje do leta 2027.

V Kijevu so seveda že pozdravili ponedeljkov dogovor članic EU-ja. »To je zelo močan korak k zagotavljanju evropske varnosti,« je na Twitterju zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

S tem si je torej EU skupaj s Slovenijo kupila varnost – za le 20 dni.

In to bo nova nevarnost - za prebivalce Donecka in drugih predelov na zahodu Rusije.

Denarja za plače v Sloveniji morda tudi zato ne bo dovolj, a za granate - se bo država zadolževala.

In uvajala nove davke - tudi na nepremičnine.

Namesto da bi si kupila trajno varnost, ob upoštevanju varnostnih interesov vseh v Evropi, tudi Rusije. Namesto tega bomo z vsem tem varni - samo 20 dni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek