REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Estonska premierka simpatizira z nacistično Nemčijo

Estonska premierka simpatizira z nacistično NemčijoReformistična stranka Kaje Kallas je zmagala na volitvah zahvaljujoč kampanji, ki je temeljila na rusofobiji in spodbujanju režima v Kijevu k nadaljevanju vojne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Estonska premierka Kaja Kallas je na Twitterju sprožila burno reakcijo, potem ko je namignila, da je bila osvoboditev Talina izpod nacističnega škornja s strani zaveznikov med drugo svetovno vojno - negativen dogodek.

Kallasova je namreč ruske napade v Ukrajini primerjala z bombardiranjem glavnega mesta njene države pod taktirko Rdeče armade leta 1944 med spopadi s silami nacistične Nemčije.

»Pred 79 leti so sovjetska letala bombardirala Talin in uničila skoraj četrtino mesta,« je na Twitterju zapisala pred nekaj dnevi znova izvoljena estonska premierka.

Za Kallasovo, katere reformistična stranka je zmagala na volitvah zahvaljujoč kampanji, ki je temeljila na rusofobiji in spodbujanju režima v Kijevu k nadaljevanju vojne, so osrednji slovenski mediji te dni navijali že v naslovih (»Volitve v Estoniji preizkus za proukrajinsko vlado Kaje Kallas«, RTV SLO).

Po zmagi pa so jo malikovali s samimi superlativi, denimo Delo: »Kaja Kallas, voditeljica evropskega kova«.

Kar kaže, da sta za Delo rusofobija in hujskanje k vojni do zadnjega živega Ukrajinca, namesto podpiranja iskanja miru s pomočjo diplomacije – nekaj, kar je evropska vrlina.

Pod črto: Kallasova je v sporni objavi obtožila Rusijo, da v Ukrajini uporablja »iste teroristične taktike« kot v času, ko so Rusi med drugo svetovno vojno umirali za osvoboditev njene domovine od fašizma.

Nato se je na njen Twitter račun vsul plaz obsojajóčih in prezirljivih odzivov.

Večina komentarjev ji je očitala, da je izpustila zgodovinski kontekst, pa tudi dejstvo, da je Rdeča armada osvobodila Estonijo izpod nacistične okupacije.

Med odzivi je tudi tale: »Recite, kar hočete, o nemškem kanclerju, toda Olaf Scholz se vsaj nad bombardiranjem Dresdna ne pritožuje.«

Oktobra 1939, mesec dni po izbruhu vojne v Evropi z nemško invazijo na Poljsko, je Estonija dovolila namestitev sovjetskih enot v državi.

Po prihodu na oblast promoskovske levičarske stranke leta 1940 se je država pridružila Sovjetski zvezi.

Ne za dolgo - od leta 1941 do 1944 je bila pod okupacijo Hitlerjevega tretjega rajha.

V operacijah osvoboditve Estonije proti koncu druge svetovne vojne, so zavezniki bombardirali tudi Talin.

Od osamosvojitve ob razpadu ZSSR so estonske oblasti dogodke iz leta 1940 prikazovale kot »aneksijo«.

Osvoboditev izpod fašizma pa kot »sovjetsko okupacijo«.

Rusija je obsodila primere poveličevanja nekdanjih kolaborantov nacizma med drugo svetovno vojno v Estoniji, vključno z letnimi srečanji veteranov Estonske SS legije in 20. SS Waffen Grenadier Division.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek