REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Tisti, ki kritizirajo naš pristop, še niso izgubili življenj v spopadu!« Poziv za diplomatsko rešitev konflikta v Ukrajini

»Tisti, ki kritizirajo naš pristop, še niso izgubili življenj v spopadu!« Poziv za diplomatsko rešitev konflikta v UkrajiniVojna nima zmagovalcev, ima samo poražence, je dejal Szijjártó in mednarodno skupnost pozval, naj se osredotoči na čim prejšnje končanje vojne, pri čemer je poudaril pomen preprečevanja stopnjevanja oboroženih spopadov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tisti, ki kritizirajo madžarski mirovni pristop glede vojne v Ukrajini, še niso izgubili življenj v konfliktu, je v petek v New Yorku poudaril madžarski zunanji minister Péter Szijjártó, ki je mednarodno skupnost pozval k spodbujanju iskanja diplomatske rešitve za ukrajinsko-rusko vojno, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska se kot sosednja država vsak dan neposredno sooča s posledicami vojne, je na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov dejal Szijjártó, so sporočili z MZZ v Budimpešti.

Madžarska je začela največji program humanitarne pomoči v svoji zgodovini, je dejal minister in dodal, da bo država pomagala, dokler bo potrebno.

Tretja svetovna vojna bi bila prava tragedija, je dejal Szijjártó in dodal, da upa, da bosta obe vojskojoče se strani spoštovali odločitev NATO pakta, da ne bo udeleženec v spopadu.

Po njegovih besedah ​​je do zdaj iz Ukrajine preko Madžarske prispelo več kot milijon beguncev, tistim, ki nameravajo ostati na Madžarskem, pa je zagotovljen enak dostop do zdravstvene oskrbe in izobraževanja.

Dodal je, da so podporo prejela tudi podjetja, ki najemajo begunce.

Tretja svetovna vojna bi bila prava tragedija, je dejal Szijjártó in dodal, da upa, da bosta obe vojskojoči strani spoštovali odločitev NATO pakta, da ne bo udeleženec v spopadu.

Vojna nima zmagovalcev, ima samo poražence, je dejal Szijjártó in mednarodno skupnost pozval, naj se osredotoči na čim prejšnje končanje vojne, pri čemer je poudaril pomen preprečevanja stopnjevanja oboroženih spopadov.

Szijjártó je dejal, da predstavlja narod, ki je izgubil veliko življenj v vojni, in opozoril, da je bilo veliko etničnih Madžarov iz Zakarpatske regije v zahodni Ukrajini vpoklicanih v vojsko ter da so mnogi od njih umrli.

Dolžnost številka ena mednarodne skupnosti je reševanje življenj, to pa je mogoče le z mirom, je dejal minister.

Dobava orožja in nadaljnji paketi sankcij ne morejo rešiti življenj, je dejal in poudaril, da je madžarska vlada pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in mirovnim pogovorom, poroča MTI.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek