REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strokovnjaki razkrili, zakaj ameriški lovci niso mogli sestreliti balonov na velikih višinah, ruski MiG-31 pa jih lahko

Strokovnjaki razkrili, zakaj ameriški lovci niso mogli sestreliti balonov na velikih višinah, ruski MiG-31 pa jih lahkoMiG-31. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Tragikomičnim zapletom ob sestreljevanju Američanom domnevno sovražnih »balonov« kar ni videti konca.

Najprej se je izkazalo, da je bil skrivnostni leteči predmet, ki ga je prejšnji teden nad Aljasko sestrelila ameriška vojska zaradi pojava sumljivih kitajskih »vohunskih balonov« najbrž le napihljiv balon za 11 evrov, ki je pripadal skupini ljubiteljev balonarstva.

Balonarski klub namreč trdi, da je v času sestrelitve izginil prav njihov srebrni balon, ki je že večkrat obletel svet.

Skupina balonarjev iz severnega Illinoisa je prepričana, da je bil njihov raziskovalni balon morda eden od neidentificiranih predmetov (NLP-jev), ki so jih sestrelila ameriška bojna letala, opremljena z raketami Sidewinder, vrednimi 400.000 dolarjev (374 tisoč evrov).

Društvo je za Aviation Week razkrilo, da je eden od njihovih balonov namreč izginil.

Smer svojega srebrnega balona so sproti spremljali, zadnji položaj pa so mu določili 10. februarja na višini 11.000 metrov nad zahodno obalo Aljaske.

Balon K9YO, kot so ga poimenovali, je šestkrat obkrožil svet, preden je njegova sledilna naprava ugasnila.

Medtem pa so strokovnjaki za Eurasian Times razkrili, da dragi ameriški F-22 ne more sestreliti balona z velike višine, ruski MiG-31 pa ga – lahko.

Ruski vojaški komentatorji pravijo, da bi se Rusija v nasprotju z ZDA, ki so potrebovale teden dni, da so s svojim naprednim in dragim letalom F-22 sestrelile kitajski opazovalni (vremenarski) balon, hitreje spopadla s takšno grožnjo s svojimi letali MiG-31.

Po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva je (prvi, kitajski) balon prvič vstopil v ameriški zračni prostor nad Aleutskimi otoki 28. januarja.

Dva dni kasneje je prešel v kanadski zračni prostor, preden se je 31. januarja vrnil v ZDA nad severnim Idahom.

Balon se je nato pomaknil proti jugovzhodu in nad Atlantik, kjer ga je 4. februarja končno sestrelil ameriški »raptor« ob obali Južne Karoline.

Kitajski balon...
Ostanki kitajskega balona. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Bidnova administracija je bila deležna kritik, ker je tako dolgo čakala na sestrelitev kitajskega balona.

»Ta balon bi morali sestreliti nad Aleutskimi otoki. Nikoli ne bi smeli dovoliti, da bi šel čez celotno celinsko ZDA,« je dejal republikanski senator Tom Cotton, član ameriškega odbora za oborožene sile.

Predsednik Joe Biden je 1. februarja dejal, da je ukazal sestreliti balon, potem ko je ta prečkal Montano, vendar je ministrstvo za obrambo ZDA tedaj priporočilo, da se počaka, dokler ni nad odprtim morjem, da bi zaščitili civiliste pred razbitinami.

F-22 Raptor
Uničevalec vremenarskih balonov: F-22 Raptor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mimogrede, balon je letel na dvakratni višini komercialnih letal.

Ameriška vojska ni imela sredstev za takojšnjo sestrelitev kitajskega balona in je počakala, da se je balon ogrel na soncu, da bi ga lahko sestrelila raketa s toplotnim senzorjem AIM-9Ks.

Vendar pa ruski vojaški komentatorji menijo, da ameriška vojska ni imela sredstev za takojšnjo sestrelitev kitajskega balona in je počakala, da se je balon ogrel na soncu, da bi ga lahko sestrelila raketa s toplotnim senzorjem AIM-9Ks.

Kitajski balon naj bi namreč letel na višini 60.000-70.000 čevljev (18.000-21.000 metrov), vendar je bil sestreljen z višine 40.000 čevljev (12.000 metrov).

Med ameriškimi lovci ima F-22 Raptor najvišjo operativno zgornjo mejo letenja nekaj več kot 50.000 čevljev (15.000 metrov), kar pomeni, da ne more uporabiti svojega 20 mm topa M61A2 za streljanje na balon, ki leti nad njim.

»Raptorju« ni preostalo drugega, kot da uporabi infrardeče vodene AIM-9K, saj s plinom napolnjeni balon nima sledi za radarsko vodeno raketo.

Zato tudi večina raketnih sistemov zemlja-zrak (SAM) ne bi mogla ukrepati proti takšni »grožnji«, saj radarji zračne obrambe ne bodo nujno zaznali višinskega balona.

Zato ti visokogorski baloni predstavljajo edinstveno grožnjo državam brez ustreznih sredstev zaščite pred njimi.

In kaj bi naredili Rusi, če bi tak balon vstopil v njihov zračni prostor?

Kitajski balon
Sestreljen: Kitajski balon. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski komentatorji trdijo, da bi se lahko hitro spopadli z višinskim balonom s svojim MiG-31, katerega »zgornja meja« letenja  je vsaj 67.000 čevljev (20.000 metrov).

Med ameriškimi lovci ima F-22 Raptor najvišjo operativno zgornjo mejo letenja nekaj več kot 50.000 čevljev (15.000 metrov), kar pomeni, da ne more uporabiti svojega 20 mm topa M61A2 za streljanje na balon, ki leti nad njim.

Po njihovem mnenju bi lahko MiG-31, oborožen s šestcevnim topom GŠ-6-23M kalibra 30 mm, v dveh sekundah izstrelill v balon 260 granat, kar naj bi zadostovalo, da ga izprazni in spravi na tla.

Komentatorji nadalje trdijo, da bi se na višinah, višjih od 60.000 čevljev, domet topovskih krogel celo povečal zaradi manjšega zračnega upora, kar bi letalu MiG-31 omogočilo streljanje na balon s še večje razdalje kot običajno.

Celo MiG-25, predhodnik letala MiG-31 bi se lahko spopadel s tako višinsko balonsko grožnjo z uporabo televizijsko vodenih raket (TGM).

Rakete TGM imajo televizijsko kamero, ki pošilja signal nazaj v letalo, od koder si lahko pilot ali njegov pomočnik ogledata sliko na zaslonu in pošiljata popravke poti izstrelka, običajno prek radijske povezave.

Rakete TGM se nikoli niso široko uporabljale, ker trenutno radarske in infrardeče vodene rakete odlično uničujejo zračne grožnje.

Vendar pa bi po mnenju ruskih komentatorjev zadnja epizoda s kitajskim balonom lahko oživila uporabo raket TGM za uničenje takšnih višinskih groženj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek