REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po potresih: Kitajska zahteva konec ameriških sankcij proti Siriji, ZDA vztrajajo pri njih in - ropajo sirsko nafto!

Po potresih: Kitajska zahteva konec ameriških sankcij proti Siriji, ZDA vztrajajo pri njih in - ropajo sirsko nafto!Reševanje v Aleppu. Vir: Xinhua

Uničujoči potresi, ki so prizadeli Turčijo in Sirijo so sprožili dotok pomoči iz vseh delov sveta. Toda večinoma se pomoč usmerja le v Turčijo.

»Evakuacije in reševalne akcije so omejeni zaradi ovir, ki so posledica strogih sankcij Zahoda. Primanjkuje nam težkih strojev in potrebna je oprema za dvigovanje ruševin.«

Deloma zato, ker je tam žrtev več, deloma pa tudi zato, ker je Sirija še vedno pod sankcijami ZDA in Evropske unije.

Te sankcije niso uvedene na ravni OZN, vendar imajo uničujoče posledice, saj trajajo že od leta 2011.

Kitajska je opozorila na nevzdržnost takšne situacije.

Ameriške sankcije proti Siriji onemogočajo prizadevanja za pomoč, potem ko je v začetku tega tedna v katastrofalnih potresih v regiji umrlo več kot 20.000 ljudi, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Peking je ZDA pozval, naj odpravijo sankcije ter »odklenejo vrata za humanitarno pomoč.«

Tiskovno predstavnico zunanjega ministrstva Mao Ning so prosili, da komentira sankcije med svojim dnevnim novinarskim brifingom v sredo, pri čemer je opozorila na zgodovino posredovanja Washingtona v Siriji in resne posledice le-tega za povprečne državljane.

Število žrtev v Turčiji in Siriji se je medtem povzpelo na preko 20.000, v Siriji je od tega preko 3480 mrtvih in preko 3000 ranjenih.

»Uničujoči potresi – poleg let vojne in nemirov – so Sirijo zapustili v strašni humanitarni krizi,« je dejala in dodala, da so »pogosti [ameriški] vojaški napadi in ostre gospodarske sankcije povzročile ogromne civilne žrtve in vzele sredstva za preživetje Sircev.«

Po katastrofi bi morale ZDA pustiti ob strani geopolitične obsedenosti in nemudoma odpraviti enostranske sankcije proti Siriji, da bi odprle vrata za humanitarno pomoč Siriji.

Humanitarne skupine, kot sta Sirski arabski Rdeči polmesec (SARC) in arabsko-ameriški protidiskriminacijski odbor s sedežem v ZDA, so pozvale ameriške uradnike, naj opustijo sankcije po ponedeljkovih potresih, ki so pretresli Sirijo in Turčijo ter ubili na tisoče v obeh državah.

Tretjino Sirije okupirajo ZDA - a v prizadete dele Sirije njihova vojska ni prišla na pomoč.

Številni prebivalci so zdaj ujeti pod porušenimi zgradbami, kar ustvarja nujno potrebo po pravočasni pomoči, čeprav humanitarne organizacije pravijo, da so ameriške sankcije samo otežile delo.

Oropali so več kot 80 % proizvodnje nafte v Siriji ter pretihotapili in zažgali sirsko zalogo žita. Vse to je še poslabšalo sirsko humanitarno krizo.

»Proces evakuacije in reševalne akcije so omejeni zaradi ovir, ki so posledica strogih sankcij. Primanjkuje nam težkih strojev in potrebna je oprema za dvigovanje ruševin,« je dejal predsednik SARC Khaled Hboubati in dodal, da sankcije ZDA ustvarjajo največje ovire za prizadevanja za pomoč.

Washington je odkrito zavrnil premislek o ustavitvi gospodarskih kazni, pri čemer je State Department vztrajal, da bi bila taka poteza »kontraproduktivna«, hkrati pa trdil, da je sirska vlada »brutalizirala« svoje državljane v svojem desetletju trajajočem boju proti oboroženim džihadističnim skupinam in Islamski državi.

Mao je nato obsodila tekoče ameriške vojaške operacije v Siriji in opozorila, da ameriške sile kradejo energetske vire države z osupljivo hitrostjo.

»Medtem ko govorimo, ameriške enote še naprej zasedajo glavna območja proizvodnje nafte v Siriji. Oropali so več kot 80 odstotkov proizvodnje nafte v Siriji ter pretihotapili in zažgali sirsko zalogo žita. Vse to je še poslabšalo sirsko humanitarno krizo,« je nadaljevala.

ZDA iz Sirije, prizadete v potresih, pretihotapijo tudi do 60.000 sodčkov nafte dnevno.

Zaradi sankcij v državi ne pristajajo tudi letala zahodnih prevoznikov in tistih, ki letijo na zahodna letališča.

ZDA tako blokirajo tudi medicinsko pomoč.

Medtem je zračno blokado ZDA prebilo eno venezuelsko letalo - po 12 urah poleta.

Čeprav je Damask večkrat obsodil ameriško vojaško navzočnost in zahteval konec nezakonite okupacije njegovega suverenega ozemlja, administracija Joeja Bidna ni hotela popustiti.

Nekaj manj kot 1000 ameriških vojakov še naprej deluje na območjih pod nadzorom Kurdov na z nafto bogatem severovzhodu Sirije, pa tudi na njenem južnem mejnem območju, kjer pomagajo frakcijam arabskih upornikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek