REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pohlep, ropanje in banditizem: Kitajska obtožuje ZDA kraje nafte, ki v okradeni državi povzroča »humanitarno katastrofo«

Pohlep, ropanje in banditizem: Kitajska obtožuje ZDA kraje nafte, ki v okradeni državi povzroča »humanitarno katastrofo«Američani kradejo - sirsko nafto Vir:Yandex, Telegram

Ameriške okupacijske enote, nameščene v Siriji, »ropajo« naravne vire države, je sporočil uradni Peking.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je bil v nagovoru novinarjem med torkovim brifingom za javnost zaprošen za komentar nedavnih poročil v sirskih medijih, da so ameriške sile v začetku tega meseca prepeljale veliko količino »naropane nafte« iz Sirije v Irak.

»Presenečeni smo nad očitnostjo in nesramnim plenjenjem Sirije s strani ZDA ... Tako razbojništvo poslabšuje energetsko krizo in humanitarno katastrofo v Siriji,« je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Ob tem je navedel statistiko sirske vlade, ki trdi, da je bilo »več kot 80 odstotkov dnevne proizvodnje nafte v Siriji pretihotapljene iz države s strani okupacijskih enot ZDA« v prvi polovici leta 2022.

Stopnja ameriškega pohlepa pri kraji virov iz Sirije je tako osupljiva kot njihova »radodarnost« pri dajanju vojaške pomoči, pogosto v višini nekaj milijard ali celo deset milijard dolarjev.

»Ne glede na to, ali ZDA dajejo ali jemljejo, druge države vsekakor pahnejo v nemire in katastrofe, Združene države pa lahko koristijo prednosti svoje hegemonije,« je dodal in opozoril, da je »to rezultat tako imenovanega 'reda', ki temelji na ameriških pravilih

14. januarja je Sirska arabska tiskovna agencija (SANA) v Damasku poročala, da je bil »konvoj, sestavljen iz 53 cistern, natovorjenih z ukradeno sirsko nafto«, pripeljan iz sirske province Hasakah v »ameriška oporišča na iraškem ozemlju«.

SANA je ob tem opozorila, da je ameriška operacija kraje sirske nafte bila izvedena skupaj z lokalnimi kurdskimi militanti, ki že dolgo prejemajo ameriško podporo.

Sirska agencija je tudi navedla, da je 60 dodatnih tovornjakov-cistern v začetku tega meseca tihotapilo ukradeno nafto in pšenico v Irak.

»ZDA neusmiljeno teptajo pravico sirskega ljudsva do življenja. Z malo nafte in hrane se Sirci še bolj trudijo prebroditi hudo zimo,« je dodal Wang.

Zahteval je, da »morajo ZDA odgovarjati za krajo sirske nafte«.

Ameriške sile so bile prvič poslane v Sirijo leta 2014, začenši s kontingentom posebnih operaterjev, a so mu že naslednje leto sledile bolj konvencionalne kopenske enote, ki so bile večinoma povezane s kurdskimi borci na z nafto bogatem severovzhodu države.

Čeprav je takratni predsednik ZDA Barack Obama trdil, da je bila napotitev osredotočena le na boj proti teroristom Islamske države (IS, prej ISIS), je Washington že v začetku leta 2013 posredoval v sirski vojni proti džihadističnim skupinam, saj je pošiljal in nadzoroval nešteto pošiljk orožja upornikom, ki so želeli strmoglaviti vlado v Damasku.

Čeprav se je ameriška vpletenost v konflikt pod naslednjo administracijo upočasnila, je leta 2019 takratni ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bodo nekatere ameriške enote ostale v Siriji »zaradi nafte«, kar je odkrito namignilo, da bo Washington preprosto »obdržal« sirske energetske vire.

Naknadna poročila iz leta 2020 so razkrila, da je Trumpova administracija odobrila dogovor med ameriškim energetskim podjetjem in kurdskimi oblastmi, ki nadzorujejo severovzhodno Sirijo, za »razvoj in izvoz surove nafte iz regije.«

Gre za pogodbo, ki jo je Damask takoj obsodil kot »nezakonito.«

Medtem ko je tako določen dogovor pozneje padel v vodo, potem ko je predsednik Joe Biden prevzel položaj, oblasti v Damasku še naprej obtožujejo Washington plenjenja sirskih virov.

V Siriji je nameščeno približno 900 ameriških vojakov, ki so v državi nezakonito.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek