REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Polkovnik Macgregor: »Kapitulacija Ukrajine je na vidiku!«

Polkovnik Macgregor: »Kapitulacija Ukrajine je na vidiku!«Umik ruske vojske iz Hersona je poskrbel za veliko zmagoslavje ukrajinskih oblasti in njihovih podpornikov. Toda nekateri zahodni komentatorji ostajajo skeptični. Med njimi je upokojeni ameriški polkovnik Douglas Macgregor. Vir: Zajem zaslona, YouTube

Umik ruske vojske iz Hersona je poskrbel za veliko zmagoslavje ukrajinskih oblasti in njihovih podpornikov.

Toda nekateri zahodni komentatorji ostajajo skeptični.

Med njimi je upokojeni ameriški polkovnik Douglas Macgregor, ki je imel te dni več pogovorov, ki so bili objavljeni tudi na platformi YouTube in drugje.

V prvem pogovoru polkovnik Douglas Macgregor predlaga mirovne pogovore med Rusijo in Ukrajino.

»Na Zahodu je ustvarjeno prepričanje, ki je bilo sistematično razvito in razširjeno po Zahodu, saj je bistveno sporočilo tega zlasti po 24. februarju, da 'Ukrajina zmaguje! Ukrajina zmaguje! Ukrajina zmaguje!' In da so Rusi izgubili... Da so Rusi neumni. Da njihova oprema ne deluje. Da umira na desetine tisočev ruskih vojakov. Da so v razvalinah. Vse to so neumnosti.«

Nato opozori na povsem napačna pričakovanja zahodne javnosti.

»Tukaj imamo res velik problem. Na Zahodu je ustvarjeno prepričanje, ki je bilo sistematično razvito in razširjeno po Zahodu, saj je bistveno sporočilo tega zlasti po 24. februarju, da 'Ukrajina zmaguje! Ukrajina zmaguje! Ukrajina zmaguje!' In da so Rusi izgubili. Da so Rusi neumni. Da njihova oprema ne deluje. Da umira na desetine tisočev ruskih vojakov. Da so v razvalinah. Vse to so neumnosti. Na strateški ravni Američani in Evropejci niso razumeli, kakšna so bila pričakovanja Moskve, ko se je vse to pričelo. Poskusite razumeti, da so nam vrsto let Putin in njegovi sodelavci govorili, da obstajajo meje njihove strpnosti glede tega (širitve Nata),« opozarja Macgregor…

V drugem pogovoru z Aaronom Matejem Macgregor ocenjuje vse več zapisov v osrednijih zahodnih medijih o tem, da umik iz Hersona kaže na to, da Rusi izgubljajo vojno in da predsednik Ruske federacije Vladimir Putin obupano išče izhod iz zagate.

Ameriški polkovnik pa pravi, da je »kapitulacija Ukrajine - na vidiku.«

»To kar smo videli v zadnjih dveh mesecih z ruske strani je bilo to, kar bi jaz imenoval ‘gospodarnost vojne misije.’ Velika večina redne profesionalne armade, ki jih v tej operaciji nikoli ni bilo angažiranih več kot 80.000, je bila umajknjena iz bojev. Nadomestilo jih je okoli 50.000 borcev, ki so sicer zelo dobri vojaki, a jih lahko imenujemo prostovoljci, plačanci, pripadniki nacionalne garde, rezervisti in podobno.

Tu so bili Čečeni z voditeljem Kadirovom, kubanski Kozaki, Wagnerjevi plačanci in podobno. Čečeni in Wagnerjevci so odlični, toda njihova naloga je nekako takšna, da morajo braniti območja v južni Ukrajini, a ne do zadnjega moža in se lahko tudi umaknejo na boljše območje, če je potrebno. Njihova glavna naloga je, da onesposobijo kar se da veliko število sovražnikovih vojakov.

Da pripravijo teren, da jih uničijo, predvsem s topništvom, letalstvom in dolgometnim ognjem. In to počnejo zelo uspešno, saj je bilo razmerje padlih doslej tako, da je na vakega padlega ali ranjenega ruskega vojaka padlo ali bilo ranenih najmanj pet ali šest ukrajinskih. In to raznmerje se v zadnjem času celo še izboljšuje za rusko stran,« poudarja ameriški polkovnik Macgregor, avtor več pomembnih knjig iz vojaške zgodovine in strategije.

Po drugi strani Ukrajinci v te boje pošiljajo vse, kar imajo. Od 300.000 vojakov pa jih je samo še okoli 30.000 dobro izvežbanih. Zato koncentrirajo skupine svojih vojakov v sile, ki štejejo po 50-60.000 vojakov in jih pošiljajo zoper skupine ruskih vojakov, ki štejejo le od tri do pet tisoč vojakov. V nekaterih primerih Ukrajinci dosežejo premike, a ob tem izgubijo okoli 50 odstotkov svojih vojakov.

Prav tako ne morejo nadomestiti opreme…

In v tem delu sveta je vse zelo odprto. Lahko se umaknete samo malo nazaj, na višji teren in uničite veliko število ukrajinskih enot, ki napadajo. In to se res dogaja. Na televiziji pa seveda kažejo, kako (Ukrajinci) dvigujejo zastave in se delajo heroje, ker je to pač videti dobro. Gre samo za propagandne vložke, resničnost pa je takšna, da nimajo v rokah nič strateškega in so v rokah Rusov,« opozarja Macgregor.

Douglas Macgregor in ena od njegovih knjig
Douglas Macgregor in ena od njegovih knjig. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na vprašanje, zakaj je takšna razlika med tem, kar vidimo v medijih in realno sliko je dejal: »Nekdo me je opomnil in nato sem to poslušal na televiziji Fox, kako generalpolkovnik Kellogg, ki je bil del notranjega kroga zaupnikov predsednika Trumpa, razlaga, da je Rusom zmanjkalo tankov in da morajo sedaj uporabljati že tanke T-62. No, danes smo zjutraj lahko videli kolone novih tankov T-80, kako vstopajo v severno in vzhodno Ukrajino, kako prečkajo mostove in se hitro premikajo.

Videli smo jih tudi v južni Ukrajini.

Ne vem, kaj so viri za take informacije…

Ko glave teh raket, ki so težke preko 500 kilogramov TNT eksplodirajo, se to zabeleži na Richterjevi lestvici.

In potem seveda trdijo, da Putin tega ne more preživeti, da je stisnjen v kot, da ne bo več dolgo med nami…

To smo slišali tudi o Asadu v Siriji, pa o vodstvu v Iranu in podobno.

V tem primeru pa je to še posebej absurdno, saj je slika v sami Rusiji precej drugačna. V resnici je Putin popularen, s podporo nad osemdeset odstotkov prebivalcev. Popularnejši je kot kadarkoli in edina kritika, ki prevladuje je, da je čakal predolgo na to da napade odločno... V resnici je prebivalstvo bolj agresivno kot vodstvo. Toda zadeve se spreminjajo.

Ekonomiziranje s silo se bo nadaljevalo, vse dokler ne zamrznejo tla. Sila, ki se zbira v Belorusiji in zahodni Rusiji pa je velikanska. Vključuje tudi veliko orožja, ki ga še nismo videli, rakete Iskander in podobne. Ko glave teh raket, ki so težke preko 500 kilogramov TNT eksplodirajo, se to zabeleži na Richterjevi lestvici.

In te sile se zbirajo, zbira se tudi letalstvo.

In to jutro naj bi Putin po navedbah iz britanskih obveščevalnih virov izdal ukaze, da naj se onesposobijo sateliti, ki nad Ukrajino delajo za ukrajinske oborožene sile. Teh ne bo več toleriral.

Upajmo, da to ne vključuje ameriške. A jasno je, da, če so v vesolju nad Ukrajino, da so lahko tudi onesposobljeni,« ocenjuje upokojeni polkovnik ameriške vojske, ki je prepričan, da ameriška politika v Ukrajini dela škodo tudi samim Združenim državam Amerike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek