REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»NE!« Biden zavrnil označitev Rusije kot države - sponzorice terorizma. To bi bil prestop »točke brez vrnitve«

»NE!« Biden zavrnil označitev Rusije kot države - sponzorice terorizma. To bi bil prestop »točke brez vrnitve«Bidnovo »NE!« za pobudo Kijeva, da se Rusijo razglasi za teroristično državo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da Rusije ne bi smeli označiti za državnega sponzorja terorizma.

To je etiketa, za katero se je sredi ruske invazije na Ukrajino zavzel režim v Kijevu, medtem ko je Moskva opozarjala, da bi bila z vidika diplomacije morebitna uvrstitev Rusije na seznam držav, ki sponzorirajo terorizem - točka brez vrnitve.

In povod za popolno prekinitev odnosov med državama.

Na vprašanje, ali bi bilo treba Rusijo označiti za državo - sponzorico terorizma, je Biden v ponedeljek novinarjem v Beli hiši odkrito, jedrnato in brez kančka dvoma odgovoril: »NE!«

Številni ameriški senatorji in kongresniki so se na pobudo Kijeva prav tako zavzemali za to, da bi Rusiji pribili to oznako, spominja britanski Guardian.

Direktor oddelka za Severno Ameriko na zunanjem ministrstvu Rusije Aleksander Darčijev se je ozrl na pobudo v kongresu ZDA, da se Rusijo razglasi za »sponzorico terorizma«.

»Če bi bila sprejeta, bi to pomenilo, da bi Washington prestopil točko brez vrnitve, z zelo resno kolateralno škodo za dvostranske diplomatske odnose, ki bi se drastično zmanjšali ali celo prekinili. Ameriška stran je bila opozorjena,« je takrat za TASS povedal Darčijev.

Podobne pobude so bile na mizi že pred rusko invazijo na Ukrajino, na primer takrat, ko naj bi ameriški State Department leta 2018 razmišljal o tem, ali naj poleg Irana in Sirije doda tudi Rusijo na seznam sponzorjev terorizma.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek