REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dva videa: Zakaj je morda pravi trenutek, da se preselite v Rusijo in kako bo Kitajska pričakala vdor ZDA in Pelosijevo?

Dva videa: Zakaj je morda pravi trenutek, da se preselite v Rusijo in kako bo Kitajska pričakala vdor ZDA in Pelosijevo?Kitajska armada - parada, Peking, 2017. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na družbenih omrežjih sta se v zadnjem času pojavila dva zanimiva video zapisa.

Rdeča nit vsega je seveda skupnost - in kaj vse lahko Kitajci dosežejo, če delujejo enotno in skupaj.

Oba se tako ali drugače nanašata na trenutno dve najbolj nevralgični točki mednarodnih odnosov v Evropi in Aziji.

Prvi prikazuje prepletenost naporov kitajskega gospodarstva, ljudstva in njegove armade ob varovanju ozemeljske celovitosti in interesov Kitajske.

»Danes, ob soočenju z ameriško agresijo, se morajo Kitajci združiti bolj kot kdaj koli prej!« sporoča naslov video posnetka na zaslonu.

Nato sledijo prizori iz dela in življenja Kitajcev ter vežbanja pripadnikov Kitajske ljudske armade (PLA), ki je 1. avgusta praznovala svojo 95. obletnico.

Rdeča nit vsega je seveda skupnost - in kaj vse lahko Kitajci dosežejo, če delujejo enotno in skupaj.

Jasno je, da se s takšnimi propagandnimi filmi kitajska javnost že pripravlja na spopad z ZDA.

Trenutek je nevaren zato, ker Združene države znova prestopajo rdeče črte, tokrat kitajske.

Hkrati pa se to dogaja v trenutku, ko ima Kitajska težave zaradi poka nepremičninskega balona in Pekingu zunanja nevarnost prav tako pride prav za preusmerjanje pozornosti.

Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi se je namreč odločila, da bo kljub upravičenim zahtevam Kitajske, da naj tega ne stori - obišče Tajvan!

Tudi v vzhodnem poveljstvu Kitajske ljudske armade (KLA-PLA) dodajajo, da so pripravljeni na spopad s sovražnikom, ki bi izvedel invazijo na državo.

Vstop ameriških vojaških letal v tajvanski zračni prostor bi lahko postal razlog za vojaški odziv Kitajske.

Uradne potrditve sicer ni bilo, a rezervacije hotelov in informacije medijev na Tajvanu so potrdile, da se obisk Pelosijeve že organizira.

ZDA medtem v bližino Tajvana pošiljajo večje pomorske sile, med njimi udarno skupino z letalonosilko in več večjih bojnih ladij.

Drugi video posnetek je ruski.

Gre za aluzijo na dejstvo, da bo v Evropi letošnjo zimo potrebno preživeti z zelo malo ali skoraj nič ruskega plina.

Pripovedovalec v robati angleščini našteva vse prednosti Rusije –, da je to dežela bogate zgodovine, lepih deklet, dobre hrane, tradicionalnih vrednot, vodke in gospodarstva, »ki lahko preživi tisoč sankcij

In da je čas, da se preselite v Rusijo. Kajti »zima prihaja.«

Z jasno aluzijo na dejstvo, da bo letošnjo zimo v Evropi potrebno preživeti z zelo malo ali skoraj nič ruskega plina.

In nato bo prišlo novo leto.

In še eno…

Še dobro, da imamo takšno fino stabilnost, ker smo člani Evropske unije in zveze NATO, ki je pomagala ustvariti takšen krasni novi svet...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek