REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tony Blair: »Bližamo se koncu politične in gospodarske prevlade Zahoda«

Tony Blair: »Bližamo se koncu politične in gospodarske prevlade Zahoda«Tony Blair, nekoč... Vir: Twitter

Eden od arhitektov vojn, ki so svet spremenile v nevarno igrišče velesil je vendarle spoznal, da so bili napori, usmerjeni v zagotavljanje vodstva ZDA v »ameriškem stoletju« - neuspešni...

Nekdanji britanski premier Tony Blair je zaradi ukrajinske krize in vzpona Kitajske kot »druge velesile« na svetu opozoril, da se obdobje politične in gospodarske prevlade Zahoda bliža koncu.

Zaradi Putinovih dejanj se ne moremo zanašati na kitajsko vodstvo, da se bo obnašalo na način, ki se nam zdi racionalen.

Blair je v govoru na letnem predavanju v Ditchleyju med drugim dejal, da morajo zahodne sile povečati izdatke za obrambo, da bi ohranile svojo vojaško nadvlado.

»Zaradi Putinovih dejanj se ne moremo zanašati na kitajsko vodstvo, da se bo obnašalo na način, ki se nam zdi racionalen,« je dejal.

»Ne razumite me napačno. Ne trdim, da bo Kitajska v bližnji prihodnosti poskušala s silo zavzeti Tajvan. Toda naše politike ne moremo temeljiti na prepričanju, da se ne bo,« je dejal.

Poudaril je, da bo največjo geopolitično spremembo tega stoletja prinesla Kitajska, ne Rusija.

»Bližamo se koncu politične in gospodarske prevlade Zahoda,« je dejal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek