REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za Zelenskega je mrtev: Šef ukrajinske tajne službe zbežal dan pred invazijo, ujet v Srbiji z ogromno denarja in draguljev!

Za Zelenskega je mrtev: Šef ukrajinske tajne službe zbežal dan pred invazijo, ujet v Srbiji z ogromno denarja in draguljev!Nekdanji šef ukrajinske SBU, general Andrij Naumov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je generala ukrajinske tajne službe SBU Andrija Naumova po novici, da je zbežal iz države slabih 24 ur pred začetkom ruske posebne vojaške operacije, razglasil za izdajalca, ujet pa je bil z veliko denarja, dragimi kamni in drugimi dragocenostmi na srbskem mejnem prehodu.

Srbske oblasti so oznanile, da je bil v sredo aretiran eden od najvišjih nekdanjih uradnikov ukrajinske obveščevalne službe SBU, poročajo mediji v Srbiji.

Denar, najden v avtu Naumova
Denar, najden v avtu Naumova. Vir: Posnetek zaslona, MUP Srbije

Zelenski je Naumova 31. marca obtožil veleizdaje, ker je dan pred invazijo zapustil Ukrajino, poroča ukrajinski portal NV.

Po za zdaj dostopnih informacijah je bil nekdanji general ukrajinske tajne službe SBU, Andrij Naumov na jugu Srbije skupaj z nemškim državljanom, domnevno njegovim voznikom, aretiran zaradi suma pranja denarja, piše Ukrainian Justice.

Pripadniki ministrstva za notranje zadeve, sektorja za boj proti korupciji, oddelka Niš, so v sodelovanju z upravo mejne policije in carinske uprave ter po odredbi posebnega protikorupcijskega oddelka Višjega državnega tožilstva v Nišu prijeli nemškega državljana A.A. (1986) in ukrajinskega državljana A.N. (1982) zaradi obstoja razlogov za sum, da sta storila kaznivo dejanje pranja denarja.

Srbski policisti so na mejnem prehodu Preševo ​​med preiskavo osebnega avtomobila BMW, ki ga je vozil A. A., medtem ko je bil z njim Naumov, odkrili neprijavljen denar: 607.990 evrov, 124.924 dolarjev, pa tudi (med ostalim) dva smaragda.

Obtožena sta, da sta denar in drage kamne, za katere se sumi, da izvirajo iz kaznivih dejanj, nameravala prenesti čez mejni prehod in jih odpeljati iz Republike Srbije.

Osumljenca sta bila pridržana do 48 ur, skupaj s kazensko ovadbo pa bosta privedena na pristojno tožilstvo, je zapisano v sporočilu srbske policije.

Naumovu in njegovemu spremljevalcu grozi od enega do 12 let zapora, a ukrajinski mediji pišejo, da obstaja bojazen, da bi Naumov zaradi dejstva, da pozna številne ukrajinske državne skrivnosti, skušal le-te zamenjati v zameno za svobodo.

Naumov se je SBU pridružil leta 2019, julija 2021 pa je bil imenovan za vodjo oddelka za notranjo varnost.

Denar, najden v avtu Naumova
Denar, najden v avtu Naumova. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajino je po poročanju lokalnih medijev zapustil le nekaj ur pred začetkom ruske invazije, družino pa je že pred tem poslal v tujino.

Zelenski ga je 31. marca uradno odpustil, češ da je zagrešil veleizdajo in ga označil za »antijunaka«, ki je kršil vojaško prisego.

»Tisti visoki vojaški častniki, ki ne razumejo, kje je njihova domovina, ki so prekršili prisego, ki so jo dali pred ukrajinskim narodom, da bodo zaščitili našo državo, bodo ostali brez svojih činov«, je takrat dejal Zelenski.

Ukrajinske službe so preiskale njegovo trisobno stanovanje v elitnem kompleksu stanovanjskih stavb v središču Kijeva, ki ga je, kot se je izkazalo leta 2020, družina kupila po štirikrat nižji ceni od tržne cene.

Naumov je imel čin generala razvpite ukrajinske tajne službe SBU.

Glede na novico (tvit zgoraj), se zdi, da je imel Naumov presneto srečo, da je odnesel celo kožo, nato padel v roke srbske policije in ga tako ni doletela usoda tistih, ki jih je režim v Kijevu prav tako razglasil za izdajalce.

Naslov novice se glasi »Volodimir Zelenski neusmiljeno odpravlja svoje nasprotnike«.

Gre za to, da je SBU (ne da bi o čemer koli odločalo sodišče ali kakršen koli drugi organ!) 5. marca letos po kratkem postopku, kar sredi ulice ustrelil 45-letnega ukrajinskega pogajalca na mirovnih pogajanjih z Rusijo Denisa Kirejeva.

SBU je tedaj sporočil, da sta bila še dva moška, osumljena, da sta izdajalca - likvidirana.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek