REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal v Ukrajini: Kijev ukazal, da na fronto takoj pošljejo otroke-kadete Harkovske akademije nacionalne garde

Škandal v Ukrajini: Kijev ukazal, da na fronto takoj pošljejo otroke-kadete Harkovske akademije nacionalne gardeUkrajinski otroci vojaki: Poslani naravnost v smrt. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V cenzuriranih medijih na Zahodu ni bilo mogoče prebrati osupljive novice, ki prihaja iz Ukrajine.

Režim ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je namreč ukazal, da naj nujno pošljejo na fronto kadete, v resnici še otroke, Harkovske akademije Nacionalne garde.

Tako si je okoli 3000 najstnikov nadelo baretke in so jih odpeljali braniti Slavjansk.

Kakšno je tam stanje, pa si lahko ogledate v tvitu zgoraj.

In spodaj.

Malo je reči, da so bili starši otrok, ki jih je režim v Kijevu poslal na prvo frontno črto - šokirani.

In obupani.

Pa čeprav so vedeli, da - ko so vpisali svojega otroka v Harkovsko akademijo, v resnici gre za center za usposobljanje NATO pakta na vzhodu Ukrajine.

Nekateri so na vest o pošiljanju ukrajinskih najstnikov v boj z izkušenimi ruskimi salami vprašali celo, ali gre za vic, morda slabo šalo?

Ali pa lažno novico.

Na žalost, ne gre za neresnično novico, pritrujejo viri iz Ukrajine.

Že doslej so v več primerih opazili ukrajinske otroke, kako oblečeni v uniforme in oboroženi izvajajo kontrole na nadzornih točkah.

Tako so lahke pehotne čete, sveže oblikovane iz še golobradih kadetov, okrepile »kuratorje« iz neonacističnega bataljona Azov, ki so preživeli zahvaljujoč dejstvu, da so še pravočasno zbežali iz jeklarne Azovstal, ki je končala v ruskem obroču.

Mlado topovsko meso je bilo po ukazu iz Kijeva nemudoma preoblikovano v čete.

Nato poslano na frontno črto, kjer potekajo srditi boji in to navkljub dejstvu, da Rusi obstreljejo tako Slavjansk kot Lisičansk iz topništva velikega kalibra.

UNCHR (Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce, znan tudi kot Agencija ZN za begunce) je izdelal več letnih poročil, ki pričajo, da so odločevalci v vrhu svetovne politike že leta seznanjeni s problematiko otrok vojakov v Ukrajini.

Poročila UNCHR od leta 2004 naprej, ki se ukvarjajo z otroki vojaki na globalni ravni, so se prav tako osredotočila na Ukrajino.

Ugotovili so, da ukrajinske vojaške šole, kot je omenjena akademija v Harkovu sprejemajo sirote, mlajše od 12 let – za kadete.

Mar so to »evropske vrednote«, ki jih Zahod tako občuduje v Ukrajini, graja pa v revnih vojnih območjih v državah Afrike in Azije?!

Poročila, ki kažejo, da Ukrajincem zmanjkuje streliva. Glede na novico iz Harkova - topovskega mesa pa (še) ne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kakšni so sploh obeti mladih vojakov, da iznesejo živo glavo iz te vojne?

Če je soditi po poročilih na primer iz Luganska, žal ne ravno obetavni.

»Nevarno je biti celo v zakloniščih,« opozarja vodja območne vojaške uprave Lugansk Sergej Hajdai.

»Torej so se v Kijevu odločili, da so otroci, ki nikoli niso niti povohali smodnika, pravi za to?« se glasijo številni odzivi na grozljivo novico.

Analitiki opozarjajo, da naj nas besedna zveza Nacionalna garda oziroma da gre za že usposobljene pripadnike le-te ne zavede.

»Ukrajini ne gredo dobro, če se zatekajo k pošiljanju otrok v smrt.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Hkrati svarijo, da ta novica razkriva brutalno resnico, in ta je, da »stvari za Ukrajino ne gredo dobro, če se oblast zateka k pošiljanju otrok v smrt

Ali pa gre za neke vrste Zelenskijugend, se sprašujejo nekateri, ne brez kančka cinizma.

Pošiljanje kadetov v boj - kot Hitlerjugend ob koncu druge svetovne vojne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Morda po zgledu na Hitlerjevo mladino (nemško die Hitlerjugend), organizacijo, ki jo je ustanovil Adolf Hitler. Šlo je za nemško nacistično mladinsko organizacijo, ki jo je leta 1926 ustanovila nemška nacistična stranka, da bi vzpostavila svoj učni sistem za mlade Nemce.

V njem naj bi ti pridobili znanje vojaških veščin in razvili razumevanje ter upoštevanje nacistične ideologije.

Pandorini dokumenti: največje razkritje davčnih oaz je s prstom kazalo, da je daleč največje število visokih politikov in uradnikov (38!) v primerjavi s celim svetom, ki skrivajo svoje največkrat nezakonito pridobljeno premoženje - iz Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Se režim v Kijevu vede kot voditelji tretjega nemškega rajha ob koncu druge svetovne vojne?

Številni ob tem spominjajo na dejstvo, da je bilo na fotografijah iz ukrajinskih mest poleg zastave države Ukrajine pogosto mogoče videti, kako plapola tudi zastava Nata, na primer v Lvovu 21. septembra leta 2015 med otvoritvijo seminarja Ukrajina - NATO za pomoč pri nesrečah.

Niso se želeli boriti proti Rusom. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Pa vendar niso vsi kadeti iz Harkova končali na ukrajinski strani fronte pod streli ruske artilerije.

Kot kaže posnetek zaslona (zgoraj) je na YouTubu medtem objavljen filmček, ki je razkril, da so nekateri med kadeti Harkovske vojaške akademije prebežali na drugo stran – k silam nedavno osamosvojene Doneške ljudske republike (DLR oz. DPR).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek