REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Hrvaškem cene menjavajo že dvakrat na dan, v Franciji boni za hrano ogroženim, v Italiji »raste vse razen plač«

Na Hrvaškem cene menjavajo že dvakrat na dan, v Franciji boni za hrano ogroženim, v Italiji »raste vse razen plač«Pomanjkanje in vse višje cene... Vir: Twitter, posnetek zaslona

Nov sveženj sankcij EU in ZDA o prepovedi uvoza ruske nafte je takoj močno dvignil cene živil v Evropi.

Podražitve še prihajajo in se bodo nadaljevale tudi poleti, napovedi evropskih ekonomistov pa pravijo, da se bodo vse cene hrane v povprečju zvišale še za 20 odstotkov.

Po zadnjih podatkih je inflacija v Evropi maja dosegla novo rekordno raven 8,1 odstotka, najbolj prizadete države pa so Francija, Nemčija in Avstrija.

Cene rastejo iz dneva v dan, inflacija neustavljivo narašča in se pomika na ravni, ki jih ni bilo videti v zadnjih 50 letih.

Povrhu vsega v številnih panogah primanjkuje surovin, zamujajo dobave električnih naprav, vse težje je najti gradbeni material.

Na Hrvaškem cene ne rastejo več mesečno ali tedensko, ampak dobesedno iz ure v uro.

V velikih trgovinah se menjajo dvakrat na dan, malokdo pa jim sploh lahko sledi, poroča zagrebški dopisnik Večernjih Novosti.

Cene bencina na Hrvaškem se sučejo že blizu dva evra za liter, trend rasti cen pa se bo nadaljeval, zato nekateri napovedujejo, da ni nemogoče, da bo cena super bencina ali dizla kmalu tri ali celo več evrov.

Podražitev so napovedala tudi podjetja, ki ogrevajo stanovanja, in le vprašanje dni je, kdaj se bodo cene elektrike in plina spet zvišale.

Kmalu sledijo še višje cene registracije avtomobilov in mobilnih storitev.

Podražitve napovedujejo tudi turistični delavci, ki so cene za hotele izračunali ob predpostavki, da bo inflacija letos dva do tri odstotke.

Težava je v tem, da bodo višje cene plačevali izključno posamezni gostje, ki pridejo v svojem aranžmaju, saj imajo agencije sklenjene pogodbe in cenovnega skoka ne more biti.

Ker je Hrvaška vse dražja turistična destinacija, kjer nočitev na Jadranu v hotelih med sezono stane vsaj 200 evrov, je vprašanje, kdo bo zdržal še višje cene, sploh ker so podražitve napovedale tudi restavracije.

Cena bencina se na Hrvaškem suče okoli dva evra za liter, trend rasti cen pa se bo nadaljeval, zato nekateri napovedujejo, da ni nemogoče, da bo cena super bencina ali dizla kmalu tri ali celo več evrov.

O nuji, da dobijo več denarja razmišljajo tudi v hrvaškem zdravstvenem sistemu, ki beleži enormne izgube, zato so predlagani preventivni in obvezni sistematični in brezplačni pregledi za vse občane; tisti, ki se ne bodo odzvali, pa bi plačali dražje zdravstvene storitve.

Precej v nebo so šle tudi cene gradbenega materiala, zato je vprašanje, ali se bo obnova v potresu prizadete Banije - sploh začela. Nekaj ​​hiš, ki so bile obnovljene je bilo slabo popravljenih - očitno zaradi manipulativnega »prihranka pri gradbenem materialu« - in danes ob nalivih »puščajo«.

Za udarec cen je krivo tudi glavno mesto, ki je uničilo kmetijska zemljišča na severu Hrvaške, kar je takoj prizadelo cene sadja in zelenjave, trdijo analitiki.

Marsikdo na Hrvaškem se zato letos ne bo mogel pripraviti na zimo, ob tem pa se jeseni obetajo nove podražitve, čeprav je že zdaj treba za kilogram češenj nameniti šest do sedem evrov.

Vse višja je tudi industrijska inflacija v območju evra, kaže graf spodaj, kjer pa so Slovaško znova zamešali s Slovenijo...

Dejstva, da je hrvaška vlada znižala DDV na hrano, državljani ne le da niso občutili, ampak so cene precej višje od najbolj pesimističnih napovedi.

Vlado Andreja Plenkovića je ob tem tudi strah, da bo prehod na evro ljudi še dodatno obubožal, saj bodo številni trgovci kljub opozorilom »zaokrožili« cene v evrih navzgor.

Podobno je tudi drugje, kažejo poročila iz drugih članic Evropske unije.

Cene živil v Avstriji so v zadnjih mesecih drastično poskočile, še posebej pa je opazen skok cen cenejšega blaga.

Avstrija z inflacijo 7,8 odstotka beleži stopnjo inflacije, ki so jo zadnjič videli pred 41 leti.

V zadnjih 12 mesecih se je kurilno olje podražilo kar za 100,4 odstotka, plin za 76 odstotkov, ta dva energenta pa sta pomembna dejavnika, ki spodbujata rast cen številnih izdelkov.

Gostinci v Avstriji so cene dvignili že za približno 10 odstotkov, saj se soočajo s 30-odstotno podražitvijo energentov, zato razmišljajo o novem dvigu cen za dodatnih 10 odstotkov.

Pri mleku se je surovo mleko podražilo za 30 odstotkov, tako da se bo to odrazilo v maloprodajnih cenah. Liter mleka se bo podražil za 10 centov, namesto sedanjih 1,16 bo stal 1,26 evra.

Po raziskavi Delovne zbornice se je cenejše sončnično olje v primerjavi z lanskim letom podražilo kar za 125 odstotkov, testenine pa za 79 odstotkov.

Po raziskavi Delovne zbornice v Avstriji se je cenejše sončnično olje v primerjavi z lanskim letom podražilo kar za 125 odstotkov, testenine pa za 79 odstotkov.

Tako je liter cenejšega sončničnega olja junija lani stal 1,19 evra, zdaj pa 2,68 evra.

Gospodinjstva z nizkimi dohodki zdaj v povprečju porabijo za hrano 16,6 odstotka svojega gospodinjskega proračuna.

Cene življenjskih potrebščin v Franciji, drugem največjem gospodarstvu evrskega območja, so maja poskočile za 5,8 odstotka v primerjavi z letom prej.

Vlada Emmanuela Macrona že deli bone za hrano ranljivim, a državljani pravijo, da to ni dovolj. Francozi menijo, da je prava sreča, če kupijo olje, saj tega izdelka skoraj nikjer ni na policah, kjer se ga najde, pa je predrag in se v 25-litrskem sodu prodaja za kar 223 evrov oziroma devet evrov na liter.

V Franciji morajo medtem odšteti 100 evrov za poln rezervoar, zato je na ulicah manj voznikov in več kolesarjev.

Uvedeni šesti paket sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi občutno zmanjšanje uvoza nafte, je izrazito vplival na stanje na bencinskih črpalkah v Franciji.

Oblasti so pred kratkim uvedle pomoč v višini 15 do 18 centov za vsak kupljen liter bencina, da bi ceno znižale pod dva evra.

Cene so se na tem robu obdržale do uvedbe šestega paketa, zdaj pa so kljub subvenciji spet poskočile, včasih tudi nad 2,3 evra.

Polnjenje rezervoarja zdaj stane tudi do 100 evrov, kar marsikateremu potrošniku prinese zelo težko situacijo.

Državljani zato vse pogosteje uporabljajo kolesa in javni prevoz.

Težava pa je pri tistih, ki tega ne zmorejo, kot so prebivalci podeželja ali pa v službah, odvisnih od avtomobila, kot so patronažne medicinske sestre.

Zaradi velike težave s ceno in pomanjkanja olja so nekateri proizvajalci začeli celo spreminjati sestavo izdelka.

Zaradi velike težave s ceno in pomanjkanja olja so nekateri proizvajalci začeli celo spreminjati sestavo izdelka.

Začele so se tudi spletne dražbe, kjer ljudje kupujejo olje, moko in sladkor, tako da kdor ponudi največ, dobi.

Država razmišlja o možnosti, da bi od septembra dalje zagotovila dodatno pomoč najbolj ogroženim slojem za oskrbo z gorivom. Podražitve se šele napovedujejo.

Dodatna težava pri plačevanju precenjene energije je v tem, da imajo gospodinjstva vse manj denarja zaradi povečane inflacije, ki trenutno znaša več kot pet odstotkov letno.

Ob bencinu so se podražile tudi moka, olje, zobne paste, piščanci ...

Kot primer v nasprotni smeri izstopajo zamrznjeni hamburgerji, ki se jim cena niža, ne da bi statistiki znali pojasniti, zakaj.

V Rusiji pa tako svoji javnosti (spodaj) predstavljajo bleščeče posledice sankcij proti Rusiji - vse višjo inflacijo v državah evro območja. 

Tudi Slovenija se lahko pohvali z vse višjo inflacijo...

Hrana bo tudi v nemških trgovinah v povprečju dražja za 20 odstotkov. Tako bo kilogram piščančjega mesa, ki v nekaterih trgovinah dosega že 12 evrov, stal 13,2 evra. Cena hlebca kruha, težkega 500 gramov je že šla na 3,5 evra.

Zadnje povišanje cen pripisujejo naraščajočim stroškom energije, surovin in industrijskih izdelkov.

Tudi maloprodajne cene mlečnih izdelkov naj bi se v prihodnjih dneh dvignile za 20 odstotkov, pravi Bjorn Borgermann, generalni direktor Združenja mlečne industrije.

To pomeni, da se bo liter mleka, ki trenutno stane okoli 1,1 evra, podražil na 1,32 evra.

Tudi v Italiji cene še naprej vrtoglavo rastejo, prebivalci Apeninskega polotoka pa radi povedo, da raste vse - razen plač.

V Nemčiji je še vedno najslabše pri jedilnem olju, saj ga skorajda ni. Tudi če se pojavi v trgovinah, stane sončnično olje najmanj pet evrov za liter.

Tudi v Italiji cene še naprej vrtoglavo rastejo, prebivalci Apeninskega polotoka pa radi povedo, da raste vse - razen plač.

Med čakanjem na enkratno državno pomoč v višini 200 evrov, ki jo je napovedala tamkajšnja oblast, se poleg stroškov položnic in živil draži tudi skodelica kave v lokalu.

Skodelica espresso kave v tamkajšnjih lokalih stane približno dva evra, kar je v zadnjem letu več kot 30 centov več.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek