REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU sprejela nove sankcije proti Belorusiji, a Lukašenko svari Kijev, naj razmisli: »Zahod si je že razdelil Ukrajino!«

EU sprejela nove sankcije proti Belorusiji, a Lukašenko svari Kijev, naj razmisli: »Zahod si je že razdelil Ukrajino!«Lukašenko svari Ukrajince, da jim Amerika poskuša izmakniti »zadnji košček kruha«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Navkljub dejstvu, da je Evropska unija v petek sprejela nove sankcije proti 12 posameznikom in osmim pravnim osebam iz Belorusije zaradi njihove vloge pri kršenju človekovih pravic v tej državi, beloruski avtokrat Aleksander Lukašenko ostaja trdno pri stališču, da »Belorusi nimajo pravice ne podpreti Rusije, države so bile vedno skupaj, zato jih Zahodu ne bo uspelo spreti.«

Lukašenko je hkrati razkril, kakšne so razmere v Ukrajini.

Klavrne.

»Zelenski je v konfliktu s svojimi vojaki!« trdi Lukašenko. Njegovim besedam pritrjujejo tudi poročila z bojišč (zgornji tvit).

Vidimo lahko tudi (spodaj), kako so ruske sile uničile najbolj moderne topove M777, ki jim jih je poslala administracija Joeja Bidna...

Beloruski predsednik je namreč izjavil, da ima informacije o »resnem konfliktu« med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinsko vojsko.

Kot je dejal, je do konflikta prišlo zaradi vmešavanja Poljske.

»Poljska pošilja nasprotujoča si sporočila – sprva želi sprejeti ukrajinske begunce in jih tudi finančno podpira, nato si Varšava premisli in denarja beguncem več ne da, ampak celo zahteva zanje denar ali pa zahteva, da gre denar od finančne pomoči Zahoda v Ukrajino skozi - Varšavo.

Dogovorili so se že, kako bodo razkosali Ukrajino.

Vendar jim ne bo uspelo. Po mojih informacijah se je v Ukrajini že začel resen notranji konflikt,« je dejal Lukašenko.

Po njegovih besedah ​​je do tega konflikta prišlo, ker je ukrajinska vojska spoznala, da se ne more več boriti.

K dvigu elana ukrajinskih borcev ne pomagajo več niti propagandni vložki, ki jih snemajo predvsem britanski režiserji vojne:

»Vojaki na bojiščih najbolje razumejo, kako je videti vojskovati se proti Rusiji. Fantje umirajo. Zelo dobro vedo, kakšne so njihove možnosti in koliko se lahko borijo. In ne morejo se več boriti. Samo poglejte, Rusija je spremenila svojo taktiko,« je dejal.

Ozrl se je tudi na problem glede ukrajinskega žita, češ da Amerika poskuša Ukrajincem izmakniti »zadnji košček kruha«.

»Hočejo okrasti Ukrajince. ZDA jim bodo še naprej dobavljale orožje, toda - v zameno za žito,« je še opozoril.

Kot je videti, Lukašenka ni ganil šesti sveženj sankcij EU proti Belorusiji, odkar je pred dvema letoma na spornih volitvah osvojil še šesti mandat.

Poleg novih ukrepov je Belorusija pod sankcijami EU tudi zaradi svoje vloge pri ruski invaziji na Ukrajino, saj je ruski vojski dala zeleno luč, da čez njeno ozemlje napade sosednjo državo, v smeri Kijeva.

Zaradi tega je več beloruskih posameznikov in pravnih oseb, vključno z eno banko, vključenih v nov sveženj sankcij EU.

Pri Evropski komisiji so včeraj zapisali, da imajo nove sankcije za cilj vplivne posameznike, ki igrajo aktivno vlogo pri kršitvah človekovih pravic in spodkopavanju demokracije ter vladavine prava v Belorusiji, hkrati pa so primarno usmerjene proti Rusiji.

»Kijev pa bi se moral dobro zamisliti,« je režim Volodimirja Zelenskega posvaril Lukašenko, saj si je Zahod Ukrajino že razdelil na dele.

Na osveženem seznamu sankcioniranih posameznikov je najti več državnih uradnikov in poslovnežev, kot tudi člane njihovih družin.

Pod sankcijami se je po novem med drugim znašlo tudi podjetje Belaruskali, ki proizvaja gnojila in velja za eno največjih podjetij v državi. Evropska komisija je na cenzorski seznam uvrstila še en medij, tokrat državno radiotelevizijo Belteleradio.

Skupno je tako trenutno pod sankcijami 195 posameznikov in 35 pravnih oseb iz Belorusije, ki so jim zamrznjena sredstva ter jim je onemogočeno poslovanje z državljani ali podjetji iz EU.

Sankcioniranim posameznikom je prepovedano tudi potovanje prek držav EU.

Predsednik ZDA medtem doma opozarja, da mentalno nestabilni ne bi smeli imeti dostopa do orožja - kritiki pa opominjajo, da to govori senilnež, ki ima pod nadzorom jedrski arzenal.

Toda zdi se, da vse to Lukašenku sploh ne pride do živega: »Vedno smo bili skupaj z Rusi, vedno smo bili enotni. Ne boste nas mogli razklati in ne razdeliti.«

Beloruski voditelj je že na slovesnosti polaganja vencev k spomeniku zmage v Minsku, ko je nagovoril zahodne države, poudaril, da bo Minsk »na vse možne načine podpiral Moskvo«.

»Kijev pa bi se moral dobro zamisliti,« je režim Volodimirja Zelenskega posvaril Lukašenko, saj si je Zahod Ukrajino že razdelil po delih.

»Ukrajina bi morala dobro premisliti, kaj počne, ker se bo v prihodnosti lahko zgodilo, da se bo morala na nas obrniti s prošnjo, kako bi ohranila celovitost in enotnost ukrajinske države,« je opozoril.

Pred kratkim pa ni skoparil s čestitkami ukrajinskemu ljudstvu za obletnico zmage v drugi svetovni vojni, v isti sapi pa je poudaril hvaležnost Belorusije vsem ukrajinskim veteranom, antifašistom. Povedal je, da hvaležnost Belorusov ne bo nikoli odvisna od političnih razmer.

Lukašenko je dodal, da »v teh težkih časih, ne samo za Ukrajino, ampak za vso Evropo, čutimo vrednost miru in stabilnosti kot še nikoli doslej.«

»Tragični dogodki, ki so se zgodili na ozemlju Ukrajine, pričajo, da strašne izkušnje iz prve polovice 20. stoletja, nikomur ne pomenijo nič več. Sovjetsko ljudstvo je na svojih ramenih nosilo ogromno breme bolečin in trpljenja, s čemer je zagotovilo odločilno vlogo pri zmagi nad fašizmom, saj je odločilno prispevalo osvoboditvi celega sveta pred fašizmom. Tega dejstva tudi danes nihče in nikjer ne more zanikati in ne izkrivljati zgodovinske resnice ter zmanjšati vloge naših prednikov pri zmagi nad to pošastjo,« je ocenil beloruski predsednik.

Spomnimo, Lukašenko je bil med redkimi svetovnimi voditelji, ki je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu 9. maja čestital ob obletnici zmage sovjetskega ljudstva v drugi svetovni vojni in dejal, da bosta Minsk in Moskva skupaj lahko dostojno odgovorila na sodobne izzive.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek