REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bombastičen začetek, klavrn konec: zakaj sta SDS in Janša pravnomočno izgubila tožbo tudi proti Rudiju Rizmanu

Bombastičen začetek, klavrn konec: zakaj sta SDS in Janša pravnomočno izgubila tožbo tudi proti Rudiju RizmanuJanez Janša in prof. ddr. Rudi Rizman. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je s svojim vplivom in s pomočjo nekdanjih koalicijskih partnerjev morda uspel upočasniti delo parlamentarne komisije, ki je preiskovala nezakonito financiranje stranke SDS preko financiranja njegovih medijev, ni pa uspel spremeniti tok sodnih procesov, ki jih je zaradi dokazovanja brezgrešnosti svoje stranke sprožil sam.

Mediji, ki delujejo v interesu SDS in jih financirajo iz sosednje Madžarske, predvsem Nova24TV in Demokracija - so namreč takoj po nekaterih kritičnih izjavah intelektualcev na račun oblikovanja nove koalicije spomladi leta 2020 objavili v pravniške floskule zavito grožnjo stranke SDS akademiku Rudiju Rizmanu in še nekaterim, ki so si drznili kritično oceniti delovanje teh medijev.

Podobno grožnjo je pred tem prejel tudi takratni premier v odstopu Marjan Šarec.

Skupaj z izgubljenim procesom proti Marjanu Šarcu sta morala SDS in Janša tako plačati, kot smo že razkrili, preko 5000 evrov stroškov za neutemeljene tožbe zoper utemeljene ocene, da se SDS financira iz tujine.

Tako Rizman kot Šarec sta opozarjala, da se mediji, ki so bili v vlogi propagandnih trobil SDS financirajo iz Madžarske ter da ne gre za žaljive navedbe.

Višje sodišče je zdaj odločilo, da je akademikova kritika financiranja SDS utemeljena na obširnem medijskem poročanju o financiranju SDS in o medijih, ki so povezani s SDS, pa tudi na preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada in parlamentarne komisije Državnega zbora.

Navedeno daje zadostno dejstveno podlago njegovi kritiki politične stranke SDS, je navedlo višje sodišče.

Tako je ugotovilo, da gre pri Rizmanovi izjavi za dopustno kritiko delovanja stranke SDS. Presodilo je tudi, da je »malo prostora za omejitev svobode izražanja, kadar pride do trka ugleda politične stranke in pravice posameznika do svobode izražanja. To še toliko bolj v primerih, kadar izjavo poda predstavnik civilne družbe.«

Okrajno sodišče v Kamniku je sicer tožbeni zahtevek zavrnilo že julija 2021 s pojasnilom, da politična stranka sodi med t. i. absolutne javne osebe, ki so dolžne trpeti največji poseg v njene osebnostne pravice.

Odločilo je še, da mora stranka Rizmanu povrniti dobrih 2000 evrov pravdnih stroškov.

Skupaj z izgubljenim procesom proti Marjanu Šarcu sta morala SDS in Janša tako plačati, kot smo že razkrili, preko 5000 evrov stroškov za neutemeljene tožbe zoper utemeljene ocene, da se SDS financira iz tujine.

In kako se je vse skupaj začelo? Povsem drugače, z glasnimi obtožbami in mastnimi naslovi člankov v občilih pod okriljem SDS-a.

Zahteve po opravičilih, ki jih kot po tekočem traku producira SDS so seveda absurdne in skregane s številnimi sodbami, zlasti s strani ESČP.

Nova24TV je tako na primer bombastično poročala, da je »udbaš Rizman prejel uradno zahtevo za preklic svojih izjav, sicer sledi tožba in odškodnina!«

»V zadnjih dneh so naslovnice mainstream medijev polne naslovov v zvezi z javnim pismom 75 levičarskih elitistov, ki skušajo preprečiti nastanek vlade pod vodstvom Janeza Janše, med podpisniki pa so mnogi propadli politiki, izključno iz levih političnih strank, nemalo pa je tudi nekdanjih udbašev. Prvopodpisani Rudi Rizman je bil s strani nacionalne televizije deležen posebne obravnave, gostoval je namreč v Odmevih, kjer mu je več minut ustrežljivo prikimavala voditeljica in se ni rabil soočiti z nasprotnim pogledom.

V oddaji pa Rizman, tudi sam nekdanji udbaš, ni predložil nobenih argumentov, pač pa je opletal z lažmi na račun SDS, med drugim tudi z lažnimi obtožbami o financiranju stranke z Madžarske. Zaradi neresničnih in žaljivih navedb je Rizman zdaj od odvetniške družbe Matoz prejel uradno zahtevo za preklic svojih izjav, sicer sledi tožba in odškodnina. Takšen ukrep je bil nedavno zaradi podobnih laži s strani SDS sprejet tudi proti premierju v odhajanju Marjanu Šarcu,« so zapisali na svoji spletni strani.

Po pooblastilu SDS je odvetnik Franci Matoz na Rizmana naslovil opomin in poziv za prenehanje s kršitvami »osebnostnih pravic SDS«, v katerem ga je opozoril, da je z navedeno izjavo protipravno posegel 'v ugled in dobro ime' SDS.

Akademik Rizman ni seveda nikakršen udbaš.

Po svoji akademski usmeritvi je sociolog z doktoratom z ameriškega Harvarda, trenutno profesor na Univerzi v Bologni, v mladih letih pa je veljal za angažiranega intelektualca svetovnega formata, kot jih je porajala revolucija leta 1968.

To je bil čas vrenja mladih po konfliktih, ki so jih politiki zakuhali v Vietnamu, in kubanski krizi. Rizman se je ukvarjal z vprašanji, kot sta nacionalizem in liberalizem, tudi zato je preučeval delitev interesnih sfer po drugi svetovni vojni in raziskoval zločine ameriške ter sovjetske vojske v Afganistanu.

In tudi zato je postal generalni sekretar znamenitega Russllovega razsodišča, ki je v 60. letih bistveno vplivalo na mednarodno javno mnenje v zvezi z vojno v Vietnamu, človekovimi pravicami, kolonializmom, rasizmom.

Ne glede na to pa so vodstvo SDS zmotile zlasti naslednje navedbe Rizmana, ki je med drugim povedal: »…da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritativne ideje, ki ga financira tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskega … to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine…«

Janša je odstopil od pregona Marjana Šarca.

Po pooblastilu SDS je odvetnik Franci Matoz na Rizmana naslovil opomin.

In poziv za prenehanje s kršitvami »osebnostnih pravic SDS«, v katerem ga je opozoril, da je z navedeno izjavo protipravno posegel v ugled in dobro ime SDS.

Franci Matoz in Janez Janša
Hišni odvetnik SDS in šef SDS: Franci Matoz in Janez Janša. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Matoz je Rizmana v imenu SDS pozval, naj nemudoma prekliče navedeno izjavo, sicer bodo proti njemu sproženi 'vsi potrebni postopki za odvrnitev dodatne škode.'

»Kljub temu, da so meje svobode izražanja v tovrstnih razpravah široke, meja svobode izražanja ne more ščititi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled in dobro ime naše stranke. Ne gre spregledati dejstva, da so bile izjave podane v trenutku, ko še posebej močno odmevajo in imajo velik vpliv na povprečnega bralca, saj je Slovenska demokratska stranka tista, ki poskuša oblikovati koalicijo s preostalimi političnimi strankami in takšne neresnične izjave glede na okoliščine še posebej škodujejo ugledu in dobremu imenu naše stranke,« je v opominu zapisal Matoz, ki je Rizmana v imenu SDS pozval, naj nemudoma prekliče navedeno izjavo, sicer bodo proti njemu sproženi vsi potrebni postopki za odvrnitev dodatne škode.

Pri tem je tudi predsednik vlade Marjan Šarec po oceni odvetnika Matoza in SDS storil isti »delikt«, saj naj bi 31. januarja kar dvakrat v istem dnevu podal, po mnenju SDS dve škodljivi, neresnični in žaljivi trditvi, ko je dejal: »S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode, kakršne pač izvaja. Se pravi sovražni govor, potem se tudi financira iz Madžarske …«

Tudi Šarec je po tem prejel uradno zahtevo SDS za preklic svoje izjave.

»No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi,« se je na opomin odzval Šarec.

Le malo pred volitvami 24. aprila pa je Janša - menda zaradi premalo časa, da bi se udeleževal postopkov - odstopil od pregona Marjana Šarca.

Šarcu je moral plačati vse sodne stroške.

Takrat smo ocenili, da so zahteve po opravičilih, ki jih kot po tekočem traku producira SDS absurdne in skregane s številnimi sodbami, zlasti s strani Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je v primeru političnega govora, pa tudi novinarjev dopustilo veliko bolj široke meje izražanja kot v drugih primerih.

Zapisali smo, da »osebnostne pravice stranke SDS« sicer obstajajo, toda prav zato so izjemno omejene.

Prav zato je ESČP v primerih, ko gre za politične govore ali razprave v javnem interesu, izrazito nenaklonjeno omejitvam svobode govora.

In prav zato se, kot smo ob novici o tožbah SDS proti Rizmanu in Šarcu, ocenili, da se ni potrebno bati papirčkov z grožnjami, ki jih štancajo v SDS-u, saj gre le za drobce njihove propagandne vojne, ki imajo zgolj kratkoročni in precej slaboten medijski učinek, ki je večinoma omejen le na simpatizerje te stranke.

Pravi namen groženj, ki sta jih Matoz in SDS pošiljali naokoli je bilo zastraševanje ljudi. Toda v resnici je, kot se je izkazalo, šlo za prazne grožnje, ki so bile pristranske, neutemeljene in obsojene na propad.

Vse skupaj je bilo še bolj zavržno zaradi dvojnih kriterijev stranke SDS.

Ko je njihov šef Janez Janša blatil novinarke RTV SLO, češ da so prostitutke, so se v stranki SDS sklicevali na svobodo govora.

Pravi namen groženj, ki sta jih Matoz in SDS pošiljali naokoli pa je bilo zastraševanje kritikov in svobodnomislečih ljudi.

Toda v resnici je, kot se je izkazalo, šlo za prazne grožnje, ki so bile pristranske, neutemeljene in obsojene na propad.

Rizman je s sodbo seveda zadovoljen.

»Ne gre toliko za osebno zmago kot to, da sta sodbi obeh sodišč pomembni sporočili državljankam in državljanom v civilni družbi, da je v demokratični družbi legitimno kritizirati oblast in da se zaradi tega kritiki ne bi smeli bati povračilnih ukrepov,« je dejal po sodbi Rizman.

Ob tem je spomnil, da je s svojo izjavo posodil glas danes zgodovinski izjavi 150 akademikov in intelektualcev, ki so februarja 2020 svarili pred nastopom avtoritarne oblasti Janeza Janše in njegove stranke.

»Žal so se v naslednjih dveh letih njihove zlovešče napovedi v celoti uresničile,« je sklenil Rizman.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek