REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanija v šoku: »Rusija zmaguje v gospodarski vojni, Putin pa ni nič bližje k umiku vojakov!«

Britanija v šoku: »Rusija zmaguje v gospodarski vojni, Putin pa ni nič bližje k umiku vojakov!«»Putin se ne bo brezpogojno vdal in možnost hude kolateralne škode zaradi gospodarske vojne so očitne: padec življenjskega standarda v razvitih državah; lakota, nemiri zaradi hrane in dolžniška kriza v svetu v razvoju.« Vir: Posnetek zaslona, Guartdian, Twitter

Sto dni vojne v Ukrajini je pokazalo, da so imeli prav tisti, ki so opozarjali na neučinkovitost evropskih in ameriških sankcij zoper Rusijo.

Po več mesecih bombastičnih naslovov o tem, kako sankcije »zaustavljajo ruski vojaški stroj« vse več zahodnih medijev priznava, da so se sankcije izšle zelo slabo predvsem za države Zahoda.

Zadnje priznanje v tej smeri je podal Guardianov ekonomski urednik Larry Elliott. Pred tem je do podobnega sklepa prišel tudi magazin Forbes.

V članku z naslovom »Rusija zmaguje v gospodarski vojni, Putin pa ni nič bližje k umiku vojakov!« je takoj zatem, ko se je Evropska unija naposled dogovorila o šestem paketu sankcij proti Rusiji - orisal turobno sliko dogajanja.

Učinki sankcij pomenijo naraščajoče stroške goriva in hrane za preostali svet – in strah pred humanitarno katastrofo narašča. Prej ali slej je treba skleniti dogovor.

»Učinki sankcij pomenijo naraščajoče stroške goriva in hrane za preostali svet – in strah pred humanitarno katastrofo narašča. Prej ali slej je treba skleniti dogovor,« je glavni poudarek članka v britanskem Guardianu.

»Kremelj meni, da je ruski prag prenašanja gospodarskih bolečin višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav,« je priznal komentator.

Nato nadaljuje v istem slogu: »Zdaj so minili trije meseci, odkar je Zahod začel svojo gospodarsko vojno proti Rusiji - in ne gre po načrtih.

Nasprotno, stvari gredo res zelo slabo. Sankcije so bile uvedene Vladimirju Putinu ne zato, ker so veljale za najboljšo možnost, ampak zato, ker so bile boljše od drugih dveh razpoložljivih odzivov: ne narediti ničesar ali se vojaško angažirati.

Prvi niz gospodarskih ukrepov je bil uveden takoj po invaziji, ko se je predvidevalo, da bo Ukrajina kapitulirala v nekaj dneh.

To se ni zgodilo, zato so bile sankcije –, čeprav še nepopolne – postopoma okrepljene.«

»Vendar ni nobenih znakov, da bi se Rusija umikala iz Ukrajine, in to ni presenetljivo, saj so imele sankcije sprevržen učinek, ker so zvišale stroške ruskega izvoza nafte in plina, močno okrepile njeno trgovinsko bilanco in financirale njena vojna prizadevanja. V prvih štirih mesecih leta 2022 bi se Putin lahko pohvalil s presežkom na tekočem računu v višini 96 milijard dolarjev (76 milijard funtov) –, kar je več kot trikrat več, kot v enakem obdobju leta 2021.

Zdaj so minili trije meseci, odkar je Zahod začel svojo gospodarsko vojno proti Rusiji - in ne gre po načrtih. Nasprotno, stvari gredo res zelo slabo.

Ko je EU v začetku tega tedna objavila svojo delno prepoved izvoza ruske nafte, so se stroški surove nafte na svetovnih trgih zvišali, kar je Kremlju zagotovilo še en nepričakovani finančni dobiček.

Rusija nima težav pri iskanju alternativnih trgov za svojo energijo, saj se je izvoz nafte in plina na Kitajsko aprila povečal za več kot 50 odstotkov na letni ravni.

To ne pomeni, da so sankcije za Rusijo brez bolečin. Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za 8,5 odstotka, saj se bo uvoz z Zahoda zmanjšal. Rusija ima zaloge blaga, ki je bistvenega pomena za ohranjanje njenega gospodarstva, vendar se bodo sčasoma porabile.

Toda Evropa se le postopoma odvaja od odvisnosti od ruske energije in tako je bila preprečena takojšnja finančna kriza za Putina.«

»Rubelj – zaradi nadzora kapitala in zdravega trgovinskega presežka – je močan.

Kremelj ima čas, da poišče alternativne vire rezervnih delov in komponent iz držav, ki so se pripravljene izogniti zahodnim sankcijam.«

»Ko so se prejšnji teden v Davosu srečali svetovni akterji in analitiki, je bilo javno sporočilo obsodba ruske agresije in obnovljena zavezanost, da trdno stojijo za Ukrajino. Toda zasebno je bila v ospredju zaskrbljenost zaradi gospodarskih stroškov dolgotrajne vojne.

Kremelj meni, da je ruski prag prenašanja gospodarskih bolečin višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav.

Ti pomisleki so povsem upravičeni.

Ruska invazija na Ukrajino je dodatno spodbudila že tako močne pritiske na cene. Letna stopnja inflacije v Združenem kraljestvu je 9 odstotkov – najvišja v zadnjih 40 letih – cene bencina so dosegle rekordno vrednost, zgornja meja cen energije pa naj bi se oktobra zvišala za 700–800 funtov na leto.

Najnovejši paket podpore Rishija Sunaka za spopadanje s krizo življenjskih stroškov je bil tretji paket v štirih mesecih - in še več jih bo prišlo pozneje v letu.

Zaradi vojne se zahodna gospodarstva soočajo z obdobjem počasne ali negativne rasti in naraščajoče inflacije – vrnitev v stagflacijo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Centralne banke – vključno z britansko centralno banko – menijo, da se morajo na skoraj dvomestno inflacijo odzvati z dvigom obrestnih mer.«

»Brezposelnost bo naraščala.

Druge evropske države se soočajo z enakimi težavami, če ne celo bolj, saj jih je večina bolj odvisnih od ruskega plina kot Združeno kraljestvo,« poudarja znani britanski kolumnist.

Sledi nekaj tradicionalnih, a netočnih obtožb o tem, kako naj bi bila predvsem Rusija kriva za prehransko krizo zaradi blokade ukrajinskih pristanišč (ki so jih v resnici s podvodnimi minami blokirali Ukrajinci sami) in s točnim sklepom, da je svet bliže popolni dolžniški krizi kot kadar koli od devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej.

Nato sledi mračen sklep, ki pa je uravnotežen z (povsem nerealnim) upanjem, da bo sedaj težko zahodno orožje v Ukrajini nenadoma doseglo to, kar niso sankcije.

In prav tako z zelo enostransko obsodbo večinoma nedokazanih »ruskih grozodejstev«, ne da bi omenil zelo dobro dokumentirana grozodejstva ukrajinskih oboroženih sil.

»Če bi bil potreben dokaz, da sankcije ne delujejo, potem ga zagotavlja odločitev predsednika Joeja Bidna, da Ukrajini oskrbi napredne raketne sisteme. Obstaja upanje, da bo sodobna vojaška tehnologija iz ZDA dosegla tisto, česar doslej niso uspele energetske sankcije in zasegi ruskega premoženja: prisiliti Putina, da umakne svoje vojake,« razloguje ekonomski urednik Guardiana.

Ob tem pa prezre novico, ki razkriva (zgornji tvit), zakaj sodobna vojaška tehnologija iz ZDA doslej ni požela uspeha.

Ukrajinci namreč že prodajajo ameriške napredne rakete Javelin na temnem spletu za 30.000 USD za kos.

In zakaj je potrebno previdno brati sklepe taistega urednika Guardiana: »Popoln Putinov poraz na bojišču je eden od načinov, kako bi se vojna končala, čeprav se glede na razmere to ne zdi tako verjetno.

Možni so tudi drugi izidi. Eden je, da bo gospodarska blokada sčasoma delovala, pri čemer bi vedno hujše sankcije prisilile Rusijo, da se umakne. Druga je sporazum s pogajanji.

Putin se ne bo brezpogojno vdal in možnost hude kolateralne škode zaradi gospodarske vojne so očitne: padec življenjskega standarda v razvitih državah; lakota, nemiri zaradi hrane in dolžniška kriza v svetu v razvoju. Grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske čete, pomenijo, da je kompromis s Kremljem trenutno težko pogoltniti, vendar gospodarska realnost nakazuje le eno stvar: prej ali slej bo dogovor sklenjen.«

Ob tem pa so prav Britanci - kot kaže spodnji video - glede na katastrofalen konec maja za Ukrajince na vzhodni fronti, sedaj zelo dejavni v poskusih spremembe cikla slabih novic s prijemi v slogu Hollywooda.

Toda tokrat brez zlaganih vložkov o ruskih kemičnih napadih ali ruskem masakru ukrajinskih sil na Kačjem otoku.

Bodite pozorni proti koncu posnetka, ko je kamera ujela - filmsko ekipo!

Tudi naslednji zrežiran posnetek s fronte je nastal z istim namenom.

In isto britansko ekipo.

»Zdaj, ko se na frontni črti vse spreminja v s*anje, je Ukrajina s pomočjo Velike Britanije začela snemati uprizorjene 'zmagovalne' video posnetke njihove vojske sredi 'bojev z Rusi'. Za to priložnost so jim nadeli rdeč trak, vendar gre pravzaprav za enote ukrajinske teritorialne obrambe,« so se na to zavržno dogajanje s kančkom cinizma ozrli komentatorji na družbenih omrežjih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek