REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdoğan brani Putina in Rusijo: »Dokler sem jaz na čelu Turčije, ne bomo rekli 'da'!«

Erdoğan brani Putina in Rusijo: »Dokler sem jaz na čelu Turčije, ne bomo rekli 'da'!«Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdoğan. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vse kaže, da turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan ni pozabil, da so ga leta 2016 Rusi in Vladimir Putin rešili med državnim udarom v Turčiji.

Erdoğan je s tem postavil nepremostljivo oviro pred Belo hišo. Sedaj morajo ZDA poskrbeti za nič manj kot za državni udar v Turčiji, če želijo sprejeti Švedsko in Finsko v NATO.

Svoje stališče, da Švedska in Finska ne bosta mogli vstopiti v NATO je turški predsednik v zadnjih dnevih še zaostril – in se pri tem, jasno, skliceval na notranjepolitične in varnostne razloge.

Predsednik Turčije je namreč izjavil, da pretekli pogovori s finskimi in švedskimi delegacijami niso bili na pričakovanem nivoju in da Ankara ne more reči, »da« državam, ki podpirajo terorizem, da bi vstopile v NATO, je sporočila turška državna televizija TRT aber.

S tem je postavil nepremostljivo oviro pred Belo hišo in administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Sedaj morajo ZDA poskrbeti za nič manj kot za državni udar v Turčiji, če želijo sprejeti Švedsko in Finsko v NATO.

V številnih zahodnih državah so osrednji mediji to novico kar nekako spregledali

Turčija nasprotuje pridružitvi Švedske in Finske zavezništvu, ker te države niso niti poštene, niti iskrene, je Erdoğan dejal po vrnitvi iz obiska Azerbajdžanu.

»Vse dokler je Recep Tayyip Erdoğan na čelu Republike Turčije, zagotovo ne moremo reči 'da' vstopu držav, ki podpirajo terorizem, v NATO,« je dejal turški predsednik.

Erdoğan je o pristopu Švedske in Finske k Natu dejal, da Rusija na to ne bo gledala pozitivno.

Zaveznika: Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdoğan. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Rusijo skrbi predvsem finsko vprašanje. Zakaj? Ker meji na to državo in zato ne podpira članstva Finske v Natu. Dejansko Rusija ne podpira pristopa nobene skandinavske države k zavezništvu«, je opozoril Erdoğan.

Erdoğan nasprotuje sprejemu Finske in Švedske v NATO zaradi dejstva, da obe državi, kot trdi, podpirata Kurdistansko delavsko stranko, ki je v Turčiji označena kot teroristična organizacija.

Že ko sta Finska in Švedska v sredo uradno vložili kandidaturo za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu, je veselje nad hitro in prelomno odločitvijo obeh držav, da se odpovesta vojaški nevtralnosti, trajalo zgolj kratek čas.

Turčija je res hitro uresničila svojo napoved in blokirala že sam začetek posvetovanj o vloženih kandidaturah v severnoatlantskem zavezništvu.

Pred trinajstimi leti je Erdoğan za kratek čas na vrhu Nata, ko je zavezništvo praznovalo 60 let svojega obstoja, blokiral imenovanje nekdanjega danskega premierja Andersa Fogha Rasmussena za novega generalnega sekretarja zavezništva.

Zaplet so rešili zelo hitro, saj so Turčiji obljubili članstvo v Evropski obrambni agenciji.

Sredi prejšnjega desetletja se je Erdoğan dogovoril tudi z Evropsko unijo, ki je želela, da bi sirske begunce, ki so bili rezultat nespametne politike ZDA in vodilnih evropskih držav, Turčija ustavila na svojem ozemlju.

Ankara je takrat dobila denar za oskrbo beguncev ter obljubo pogojne vizumske liberalizacije za turške državljane.

Mnogi zato upajo, da bo na podoben način Erdoğan znova »trgoval.«

Švedska in Finska v NATO?
Švedska in Finska v NATO? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Deloma tudi zato, ker mnoge evropske države podpirajo pripadnike kurdske manjšine.

Tudi Nemčija, Francija in podobne države podpirajo »kurdske teroriste«, zato se zdi Erdoğanov pritisk na zgolj dve novi članici neutemeljen.

Toda upanje, da bo Erdoğan pred temi argumenti popustil so seveda prazna. Švedsko in Finsko namreč Erdoğan v resnici ne pritiska toliko zaradi načel in doslednega pritiska na vse, ki podpirajo »terorizem«, pač pa zaradi tihega strateškega zavezništva z Rusijo. Z Rusijo ima Turčija odprta nekatera sporna vprašanja, na veliko področjih pa državi sodelujeta.

Največji »luzerji« tega zasuka pa bodo sedaj seveda NATO ter Finska in Švedska. NATO, ker bo dokazal, da se ne zmore več širiti, ker ima v članstvu ruskega trojanskega konja, ki mu to preprečuje. Švedska in Finska pa, ker sta s prošnjo za članstvo v NATO nepovratno kompromitirali svojo (v primeru Švedske 200-letno!) nevtralnost, se izpostavili pred Rusijo - hkrati pa ne bosta uspeli vstopiti v NATO.

In ker gre za vprašanje vitalnih ruskih interesov to pomeni, da je bil Erdoğanov bazar zgolj na videz nekaj časa odprt in da pri ključnem interesu Moskve Turčija podpira – Rusijo.

In ne ZDA.

Upanje, da bo najmočnejši članici Nata, Združenim državam Amerike, pripadla posredniška vloga, da se z Erdoğanom dogovori o novi kupčiji je prazno, kajti ZDA Turčiji preprosto ne morejo več ponuditi toliko, kolikor ji lahko ponudi soseda Rusija.

Pri tem so z blokado prodaje raket »Patriot«, s sankcioniranjem Turčije, z izključitvijo države iz programa F-35 (zaradi nakupa ruskih raket S-400), ZDA same povzročile veliko ohladitev odnosov med Ankaro in Washingtonom.

In zato je zgrešeno vprašanje, kakšna bo končna cena, da Finska in Švedska postaneta 31. in 32. članica Nata.

V resnici gre le še za to, kakšno ceno bo za Turški »njet« Švedski in Finski plačala Rusija.

In dogovor o tem je bil očitno že dosežen.

Največji »luzerji« tega zasuka pa bodo sedaj seveda NATO ter Finska in Švedska.

NATO, ker bo dokazal, da se ne zmore več širiti, ker ima v članstvu ruskega trojanskega konja, ki mu to preprečuje.

Švedska in Finska pa, ker sta s prošnjo za članstvo v NATO nepovratno kompromitirali svojo (v primeru Švedske 200-letno!) nevtralnost, se izpostavili pred Rusijo - hkrati pa ne bosta uspeli vstopiti v NATO.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek