REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO provokacija? V 49 osnovnih in 21 srednjih šolah v Srbiji pouk na daljavo – zaradi groženj s podtaknjenimi bombami!

NATO provokacija? V 49 osnovnih in 21 srednjih šolah v Srbiji pouk na daljavo – zaradi groženj s podtaknjenimi bombami!Teroristične grožnje hromijo Srbijo. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Srbija se je v zadnjem času zaradi odločitve, da ostane vojno nevtralna in ne podpre sankcij NATO-držav proti Rusiji znašla v središču številnih pritiskov.

Čeprav je glasovala za resolucijo OZN, s katero je večina članic te organizacije obsodila ruski preventivni napad na Ukrajino in nato (zaradi groženj Evropske unije) tudi za izključitev Rusije iz Odbora za človekove pravice OZN, to po mnenju članic EU - ni dovolj.

Poleg diplomatskih pritiskov je Srbija tako soočena z novimi varnostnimi grožnjami.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/sumnja-se-da-su-spijuni-u-cacku-uhapseni-poljaci-dok-su-snimali-vojnu-fabriku-sloboda/zxmhe3e
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Srbski lealski prevoznik Air Serbia se je nenadoma znašel pod točo (k sreči) lažnih sporočil o podtaknjenih bombah na poletih za Moskvo.

Nekako v istem času se je Srbija znašla tudi na muhi kontroverzne skupine Anonymous.

Nato so v tovarni Sloboda v Čačku odkrili dva poljska državljana, ki sta snemala proizvodne obrate in so ju zato aretirali.

Srbska policija
Srbska policija - aretacija. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nenavaden je bil tudi nepojasnjen dogodek iz začetka aprila, ko se je pod trupom civilnega srbskega letala že znotraj ruskega zračnega prostora nenadoma pojavil lovec zveze NATO.

Če bi se ruska protizračna obramba odzvala, bi lahko pomotoma sestrelila civilno letalo Air Serbie.

To se je po tem ponovilo še naslednji dan.

Nato pa so se pričele nove provokacije, v katerih neznanci grozijo, da so podtaknili bombe v srbske šole.

Zaradi tega morajo specialci srbske policije neprestano pregledovati učilnice.

Vse grožnje so se izkazale za lažne.

Toda kljub temu onemogočajo izobraževalni proces.

Neposrednih dokazov, da za tem stoji zveza NATO sicer ni, toda v Srbiji ne dvomijo, da vse sledi vodijo na Zahod.

V 49 osnovnih in 21 srednjih šolah v Beogradu bo pouk zaradi poročil o podstavljenih bombah danes organiziran prek spleta, je povedal pomočnik ministra za šolstvo Milan Pašić.

Obvestilo ministrstva za šolstvo Srbije Vir: Posnetek zaslona
Obvestilo ministrstva za šolstvo Srbije. Vir: Posnetek zaslona

Za Radio-televizijo Srbije (RTS) je povedal, da 96 odstotkov osnovnih in srednjih šol v Srbiji deluje po neposrednem modelu, izven Beograda pa ni poročil o bombah.

»V Beogradu se te številke spreminjajo iz ure v uro. Zadnje informacije od sinoči ob 22. uri kažejo, da bo pouk danes na daljavo organiziran v 49 osnovnih in 21 srednjih šolah v prestolnici,« je povedal Pašić.

Dodal je, da je bilo na vseh šolah, kjer so bili opravljeni protidiverzantski pregledi, ugotovljeno, da eksplozivnih naprav - ni.

»Izkazalo se je, da so bile na vseh šolah, ki so bile že pregledane, in to je večina, prijave lažne. Zdaj imamo resen problem, ki lahko vpliva na redni zaključek šolskega leta,« je za Tanjug povedal predsednik Foruma beograjskih gimnazij Aleksandar Markov.

Toda grožnje, ki so jih dobile redakcije po Srbiji imajo tudi zelo ukrajinsko ozadje.

»Srbija še naprej podpira Rusijo, teroristično državo, ki je skupaj z drugimi uničila mojo državo. Rusija nenehno terorizira svet in tega sranja ne bomo tolerirali. Srbija ni hotela obsoditi ruskih dejanj in, kar je še pomembneje, je zavrnila sankcije proti Rusiji. Srbija je ruski portal v zahodni svet, omogoča lete in še naprej vzdržuje rusko gospodarstvo. Vsi ste strahopeteci in vsi boste plačali za to.

Naša ekipa specialcev se je združila z Albanci, izdelali smo 500 kilogramov C4, kupili pa smo tudi 1000 kilogramov gnojila za izdelavo bomb s pomočjo gnojila. Našo ekipo sestavlja 200 članov v več mestih v Srbiji,« piše v sporočilu, ki je prišlo v redakcije srbskih časnikov.

Nato sledi dolg seznam velikega števila institucij, mostov in objektov, kjer naj bi bombe eksplodirale v sredo (danes) ob 17. uri.

To se sicer ni zgodilo, toda jasno je, komu je teroriziranje Srbije - v interesu in kaj je cilj tega zavržnega početja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek