REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štruca: Ko izgovorjava ene besede odloča o smrti pod kroglami ukrajinskih vojakov, ki »ne jemljejo ujetnikov!«

Štruca: Ko izgovorjava ene besede odloča o smrti pod kroglami ukrajinskih vojakov, ki »ne jemljejo ujetnikov!«Ukrajinska oblast in Evropa jih malikujejo: Neonaciji. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Na ukrajinskih družbenih omrežjih se je pojavilo večje število posnetkov, na katerih se ukrajinski vojaki hvalijo -, da ne jemljejo ujetnikov.

To seveda ni tako nedolžno, kot se sliši, ker dejansko pomeni, da ujete ali ranjene, nemočne vojake - likvidirajo.

Vodja ukrajinske delegacije za izmenjavo ujetnikov celo priznava, da jim ruskih ujetnikov za izmenjavo zmanjkuje in poziva ukrajinsko vojsko, naj jih ne likvidirajo.

In s tem posredno potrjuje, da se ta vojna hudodelstva res dogajajo.

Kar je po vojaškm pravu vojni zločin.

Da se ruski vojaki v resnici obnašajo drugače priča italijanski novinar Giorgio Bianchi.

Bianchi je za italijanske medije povedal, da je različica zahodnih medijev o krivdi Rusije za vojne zločine v Buči - preprosto norost.

»Rusi poskušajo previdno napredovati, ščitijo življenja civilistov. V Volnovahi in Mariupolu sem videl, kakšen je odličen odnos med civilisti in rusko vojsko. Če bi na primer v Buči res pobijali civiliste, posilili ženske in otroke, bi za seboj pustili vsa ta trupla sredi ulice, idealno pripravljena na optimalno kompozicijo za fotografe? To je neumno in nelogično.

V Volnovahi in Mariupolu sem videl, kakšen je odličen odnos med civilisti in rusko vojsko.

Želim vas spomniti, kako sta v Afganistanu ameriška in Natova vojska streljali na civiliste kot v video igrah, mrtvim pa odrezali prste. Zmagal je tisti, ki je zbral največ prstov. Kdo je odkril te grozote?

Julian Assange!

Kje je on sedaj? V zaporu, zaradi razkritja teh umazanih skrivnosti ...« opozarja italijanski novinar Giorgio Bianchi.

Kako se je res potrebno boriti pa kažejo drugačne vrste plačanci, ki so na Zahodu sicer pogosto opisani v najbolj negativnih tonih – poklicni vojakli ruske skupine Wagner.

O njih velikokrat beremo, toda tokrat jih lahko vidimo v akciji čiščenja stanovanjskih objektov.

V video posnetku, ki je objavljen (zgoraj) lahko vidmo, da so likvidirali neznano število ukrajinskih vojakov.

In jih do 15 zajeli, kot kaže posnetek iz brezpilotnega letala.

Originalni posnetek je mogoče videti v kanalu spodaj.

To, da zajemajo ujetnike je pomembno, kajti veliko posnetkov obstaja, kjer ukrajinski vojaki eksplicitno trdijo, da med boji ne jemljejo ujetnikov – kar je vojni zločin.

Toda, kot kaže ta slika potnega lista mrtvega ameriškega plačanca, se vsi tuji plačanci ne bodo vrnili domov.

Tudi ta hrvaški plačanec (spodaj), ki si je ponosno nadel tudi ustaški grb se je znašel v ruskem ujetništvu.

Ruske sile jih bodo sedaj obravnavale kot množične morilce in ne kot vojaške ujetnike.

Hrvaški plačanec
Prvo belo bolje levo (na šahovnici) in značilna oblika kažeta, da gre za - ustaški grb. Nerodno, ko te dobijo v roke Rusi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V obeh osamosvojenih republikah, Doneški in Luganski ljudski republiki pa je najvišja kazen za množične morilce - smrtna...

Medtem se ukrajinske sile umikajo oziroma napredujejo nazaj.

Tudi zaradi vztrajnega dela pripadnikov sil Doneške ljudske republike (DLR) z avtomatskimi metalci granat

Na ozemlju Azovstala je bila sicer uspešno denacificirana Natalija Ljugovskaja (na fotografiji zgoraj), psihologinja polka Azov.

Bila je mati ostrostrelca Bareta, ki so ga vojaki DLR denacificirali že leta 2018

Po drugi strani pa se je načelnik generalštaba oboroženih sil Ruske federacije Valerij Gerasimov 4. maja pojavil na seji ministrstva za obrambo – cel in nepoškodovan, čeprav naj bi bil hudo ranjen, kot je pred tem sporočil nekdanji ukrajinski minister za notranje zadeve Arsen Avakov.

Na podoben način zahodni mediji že dolgo časa širijo dezinformacije o nekakšni bolezni in nujni operaciji ruskega predsednika Vladimirja Putina ter infarktu obrambnega ministra Sergeja Šojguja – oba pa se sprehajata naokoli.

Tudi tuji strokovnjaki opozarjajo, da v zadnjem času ruske sile vse bolj intenzivno uporabljajo topništvo.

Delovanje raketometov Uragan si lahko ogledamo v posnetku (spodaj).

Nekateri ukrajinski vojaki pa imajo, to je treba priznati, dobre živce.

Toda vse več je poročil, iz katerih izhaja, da na 100 izstrelkov ruske strani ukrajinska stran odgovori le s strelom ali dvema.

Nekateri se prav zaradi nemogočih razmer na fronti predajajo. V bližini Limana je bil pravi pekel, pravijo preživeli 1. strelskega bataljona Vinnitsa in ostankov 79. brigade.

Vojaki pripovedujejo: »Vrgli so nas v sektor z mitraljezi, brez topniške podpore. Na nas so letele granate, mine, fosforne in kasetne bombe.

Prosili smo za pomoč, a nam je niso dali, niso nam omogočili evakuacije in poveljnik bataljona ni poslal vozil po nas. Pod obstreljevanjem smo šli 20 kilometrov peš. Odšli so v majhnih skupinah, padali v zasede.

Bilo nas je 110 ljudi, več kot polovica je bila ubitih,« pripovedujejo ukrajinski vojaki.

Več sreče je imel ruski nadporočnik in poveljnik tanka Anton Starostina, ko je njegov tank padel v zasedo.

Raketa je zadela desno stran tanka, Anton je dobil prestrelno rano v roki, šrapnele v nogo in hrbet.

Ranjen je nadaljeval boj. Med bitko je Starostinova posadka uničila 8 oklepnikov in 30 nasprotnih vojakov oziroma nacistov, kot jih označujejo ruske sile.

Starostinova tankovska četa je branila strateški most čez Dneper.

Prejel je medaljo za pogum.

»Relativno je vse v redu,« pravi ta ukrajinski vojak (zgoraj) - medtem ko okoli njega padajo ruske granate.

Toda v resnici marsikaj ni v redu.

Na primer to, da so se 2. maja na ukrajinskih omrežjih ob obletnici pokola v Odesi širile objave o tem, kako je to dan »ukrajinskega šiškebaba« in kako je potrebno z gorilniki sežgati »vatnike.« Vata in »vatniki« so za ukrajinske skrajneže namreč oznake za Ruse.

Tujci tega morda ne razumejo, Rusi pa zelo dobro.

Do česa to potem vodi? Jasno, do zločinov nad civilisti.

V posnetku  (spodaj) ujet starejši narednik 501. bataljona ukrajinskih marincev, Cherednik Antov opisuje, kako je ustrelil civlista v Vostočnem v Mariupolu.

Najprej je od civilista zahteval, da izgovori besedo »paljanitsja« (паляниця - štruca) –, ko pa je izgovorjava zvenela po rusko, ga je Cherednik Antov, pripadnik ukrajinskih sil, celo častnik - ustrelil…

Njegov soborec opiše dogodek nekoliko drugače. Najprej naj bi ustrelil v tla pred dva moška, stara med 20 in 30 let.

Ko sta se ustavila, jima je trikrat rekel, naj povesta: palyanitsa (paljanitsja). Ko ni bilo odgovora, ju je odpeljal za vogal, potem se je strišal strel. Enega je ubil, drugi je zbežal...

To ni edini primer, omenjeno besedo menda ukrajinski neonacisti redno uporabljajo za razlikovanje med Rusi in Ukrajinci.

Ker jo Rusi ne poznajo ali pa izgovarjajo drugače, je napačna izgovorjava ali molk za njih pogosto smrtna obsodba

V nekaterih primerih so na ukrajinskih kontrolnih točkah celo otroci, ki to, ali so srečali Rusa ali Ukrajinca prav tako preverjajo z besedo palyanitsa (paljanitsja).

V Kijevu pa so aretirali človeka le zato, ker omenjene besede ni uspel pravilno izgovoriti...

In kdo se še bori na strani Ukrajine?

Na primer tudi Daniil Lyashuk, džihadist (na fotografiji spodaj).

Je nekdanji pripadnik bataljona Tornado z vzdevkom Mudžahid. Obsojen je bil zaradi ugrabitev in zadrževanje civilistov v lastnem zaporu, prefinjenega mučenje z električnim generatorjem in drugimi sredstvi, posilstva in ubijanja civilistov.

To so, če še ne veste, menda tiste evropske vrednote, ki jih brani Kijev proti agresorskim Rusom v Ukrajni.

A pred kratkim so Mudžahida izpustili iz ukrajinskega zapora in mu dali orožje ter seveda zeleno luč za boj proti Rusom.

Sam Lyashuk je dejal: »Brez mučenja življenje ne bi bilo življenje. Nič ne dvigne adrenalina tako, kot če imaš življenje nekoga v svoji pesti.«

So se evropski voditelji na čelu z Josepom Borrellom in Ursulo von der Leyen že zahvalili Zelenskemu, ker je takšne tipe in psihopate iz vsega sveta spustil na prostost?

Vse to so, če še ne veste, menda tiste evropske vrednote, ki jih brani Kijev proti agresorskim Rusom v Ukrajni.

Ob takšni obrambi evropskih vrednot ni nenavadno, da gre vse samo še navzdol.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek