REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Alarmantno: Rusija vadi jedrski napad iz eksklave, umeščene med Poljsko in Litvo!

Alarmantno: Rusija vadi jedrski napad iz eksklave, umeščene med Poljsko in Litvo!Saramat oz. Satan-2 ima doseg 18.000 kilometrov. To Rusiji omogoča, da napade tako preko severnega kot južnega pola ter doseže cilje po vsem svetu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusko obrambno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da sile Ruske federacije vadijo simulirane jedrske raketne napade v Kaliningradu, zahodni eksklavi, ki je umeščena med Poljsko in Litvo.

V sporočilu se navaja, da ruske sile vadijo simulirane »elektronske izstrelitve« mobilnih balističnih raketnih sistemov iskander z jedrsko zmogljivostjo, piše britanski Guardian.

Ruske sile so izvajale posamezne in večkratne udare na namišljene cilje: lanserje raketnih sistemov, letališča, zaščiteno infrastrukturo, vojaško opremo in sovražnikova poveljniška mesta.

Dodaja se, da je vojaško osebje po izvedbi elektronskih izstrelitev izvedlo manever spremembe položaja, da bi se izognilo »možnemu protinapadu«.

Bojne enote so prav tako vadile tudi izvajanje »ognja v pogojih radiološke in kemične kontaminacije«.

Po podatkih ruskega ministrstva za obrambo je v vajah sodelovalo več kot 100 vojakov.

Rusija je svoje jedrske sile postavila v stanje visoke bojne pripravljenosti kmalu po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja napovedal začetek posebne vojaške operacije v Ukrajini.

Spomnimo, Moskva je v ruski enklavi Kaliningrad že decembra leta 2013 namestila rakete iskander z več sto kilometri dosega, kar je tedaj sprožilo preplah na Poljskem in v baltskih državah.

Rusija alarma Varšave in držav Baltika tedaj ni komentirala, vendar je poudarila, da ima vso pravico namestiti izstrelke v v svoji najzahodnejši pokrajini.

Že leta 2011 je Kremelj zagrozil, da bi lahko v Kaliningradu namestil iskanderje kot odgovor na protiraketni ščit, ki ga je Washington skupaj z zavezniki iz NATO pakta načrtoval postaviti na vzhodu Evrope in v katerem je Rusija že takrat prepoznala grožnjo svoji nacionalni varnosti.

Za države Nata je najnovejša novica iz Kaliningrada skrb vzbujajoča.

Toda dejstvo je, kot je že pred dvema letoma opozoril inženir in general-major Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik oboroženih sil Ruske federacije -, da namestitev iskanderjev ni v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in dogovori.

Zahodno vojaško okrožje vključuje dele zahodne in severozahodne Rusije, med njimi tudi enklavo Kaliningrad, ki ni povezana z ruskim ozemljem ter leži med Poljsko in Litvo.

Raketa iskander-M ima doseg okoli 400 kilometrov, kar pomeni, da lahko doseže osrčje Poljske, Litve, Latvije, pa tudi nekaterih prestolnic drugih evropskih držav.

Pred nekaj dnevi pa sta na kanalu Russia 1 novinarka in poslanec državne Dume razpravljala o najnovejši ruski medcelinski balistični raketi tipa sarmat, ki je lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami, ter računala, koliko časa le-te potrebujejo, da pridrvijo do kakšne od zahodnih prestolnic?

Ob pripombi »Štejte vsako minutko!« sta ugotavljala, da v resnici gre za - sekunde.

Najnovejša ruska jedrska raketa bi namreč od izstrelitve iz Kaliningrada do Berlina potrebovala slabe dve minuti (106 sekund), od Kaliningrada do Pariza in Londona pa približno enak čas – malo več kot tri minute. Natančneje – do Pariza 200 in do Londona 202 sekund.

Povod za pogovor je bilo dejstvo, da je Rusija sporočila, da je že preizkusila novo medcelinsko balistično raketo tipa sarmat.

Gre za raketo, ki je lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami, kar bo močno okrepilo ruski jedrski potencial.

Novinarka Olga Skabejeva in poslanec ruskega parlamenta (Duma) Aleksej Žuravljov sta v oddaji na ruski televiziji Russia1 štela sekunde leta te najnovejše balistične rakete do nekaterih prestolnic, prepričana, da bi »to morale videti tudi zahodne države.«

 »Štejte vsako sekundo!« je poudaril Žuravljov.

Nobena raketa na svetu ne more doseči tako oddaljenih ciljev kot ruski saramat (znan še kot Satan-2), je pred dnevi sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Saramat ima doseg 18.000 kilometrov.

To Rusiji omogoča, da napade tako preko severnega kot južnega pola ter doseže cilje po vsem svetu.

Raketa, trdijo Rusi, lahko doseže hitrost 25.750 kilometrov na uro.

»Ena raketa in to je to. In Velika Britanija ne obstaja več!« je pogovor v oddaji sklenil poslanec Žuravljov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek