REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Mamico vam vašo, jaz bom umrl, ne vi!« Obletnica dogodka, zaradi katerega se NATO nikoli ne bo razširil na vso Evropo

»Mamico vam vašo, jaz bom umrl, ne vi!« Obletnica dogodka, zaradi katerega se NATO nikoli ne bo razširil na vso EvropoPilot polkovnik Milenko Pavlović. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropa ima resen problem. Mnogi danes problem seveda precej kratkovidno vidijo - v Rusiji. Toda dejanski problem je – NATO.

NATO je, če bolje razmislimo, kljub vsem zaklinjanju o »varnosti« Evropo pripeljal na rob jedrske vojne leta 2022.

In zagotovo v gospodarsko in humanitarno krizo ter katastrofo.

Od BiH, do Kosova ter Makedonije in Črne gore - tlijo problemi, ki jih je nasilje zveze NATO le prikrilo...

NATO je seveda predvsem v delu »liberalnih« krogov veljal in še velja za dobrohotno organizacijo, ki je v imenu širjenja in obrambe človekovih pravic prinašala »mir« - tudi na Balkan.

Toda sadovi tega miru so v resnici zastrupljeni.

Od BiH, do Kosova ter Makedonije in Črne gore - tlijo problemi, ki jih je nasilje zveze NATO le prikrilo...

A vitalnost zveze mnogi vidijo celo v tem, da se sedaj Finska in Švedska želita pridružiti tej zvezi.

Dejstvo je, da so intervencije in širitve zveze NATO v Evropo pripeljale na milijone beguncev iz Bližnjega vzhoda in Afrike, poskrbele za trenja z muslimani, dvignile cene hrane, plina, nafte in življenjskih stroškov ter Evropi dolgoročno prinesle – nevarnost.

Prav na današnji dan se v Srbiji spominjajo smrti pilota, ki je umrl v neenakopravnem boju z lovci zveze NATO. In takrat vsa Evropa ni obžalovala njegove smrti, pač pa je ploskala agresorjem.

Toda celo v primeru da se bo NATO dodatno razširil na Švedsko in Finsko bo na zemljevidu ostala siva lisa – Srbija, ob njej pa še BiH, ki se zaradi veta Republike Srbske ne more pridružiti zvezi NATO.

Celo Črna gora v NATO nikoli ne bi vstopila, če bi o tem odločala na referendumu – ker je bila večina prebivalcev proti vstopu.

Dokler bo obstajal, bo NATO Evropo delil.

Zakaj je temu tako?

Šlo je za boj Davida proti Goljatu. In to zares, ne tako kot sedaj v Ukrajini, kjer ima David vso mogočo podporo 40-tih najbolj razvitih držav sveta.

Jasno, zaradi bombardiranja leta 1999, ki je pustilo neizbrisen pečat na teh državah.

Prav na današnji dan se v Srbiji, na primer, spominjajo smrti pilota, ki je umrl v neenakopravnem boju z modernimi lovci zveze NATO.

Šlo je za boj Davida proti Goljatu. In to zares, ne tako kot sedaj v Ukrajini, kjer ima David vso mogočo podporo 40-tih najbolj razvitih držav sveta.

Srbija je bila takrat sama v tem boju. Niti Rusija je ni podpirala z orožjem.

In takrat vsa Evropa ni obžalovala smrti pilota-branilca države, pač pa je ploskala agresorjem in agresiji.

Skupaj z vesoljno Slovenijo. In dr. Ernestom Petričem in še nekaterimi podobnimi poznavalci mednarodnega prava, ki so tedaj navijali za to, kar danes v Ukrajini - obsojajo kot največji zločin.

Smrt pilota polkovnika Milenka Pavlovića pa zato ni bila nič manj herojska.

»Mamico vam vašo, ne boste vi umirali, jaz bom!« S temi besedami je namreč polkovnik pilot Milenko Pavlović iz sedeža MiG-a 29 potegnil svojega mlajšega kolega in se podal v neenakopraven boj s tehnično ne povsem brezhibnim reaktivcem, v katerem je umrl.

Milenko je vojno dočakal kot poveljnik 204. lovskega polka, ta formacijski položaj pa ga je oddaljil od letal in letenja. Lahko bi vojno mirno preživel v bunkerju ali pisarni.

Milenko Pavlović
Milenko Pavlović. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Tistega dne pa je svojega mlajšega pilotskega kolega Vladisavljevića dobesedno vrgel z letala in junaško odletel - v legendo.

Takratno razmerje moči je bilo 16 proti 1 v korist letal zveze NATO.

Njegova naloga je bila preprečiti bombardiranje Valjeva, iz katerega okolice je bil.

Takratno razmerje moči je bilo 16 proti 1 v korist letal zveze NATO.

Za njim sta ostala žena in dva sinova ter mati in oče.

Danes največje vojaško letališče v Srbiji, ki se nahaja v Batajnici pri Beogradu, nosi njegovo ime, kot tudi ulica v Batajnici, ki vodi neposredno do letališča.

Tridesetega aprila je srbska vojska na letališču »Pilot - polkovnik Milenko Pavlović« predstavila svoje najnovejše oborožitvene sisteme, med drugim tudi kitajske FK-3, podobne ruskim sistemom S-300.

Njihov domet je nekaj manjši, so pa zato sistemi v celoti modernejši.

Tu so bili tudi ruski, modernizirani Migi-29.

Z novimi raketami in radarji.

V nekem evropskem varnostnem sistemu bi morda lahko delovale skupaj vse države v Evropi.

Ob tem Srbija kupuje tudi francoske Rafale.

V ZDA in EU so bili zelo nazadovoljni zaradi te pridobitve, ki onemogoča enostavno ponovno bombardiranje Srbije.

Še posebej nezadovoljni pa so bili na Kosovu in v bošnjaškem delu BiH.

To pa so posledice delovanja zveze NATO.

V nekem evropskem varnostnem sistemu bi morda lahko delovale skupaj vse države v Evropi.

Milenko Pavlović
Vir: Posnetek zaslona

Toda NATO je s svojimi krvavimi intervencijami pustil takšen pečat s svojimi bombami, radioaktivnim uranom v granatah in uničenimi življenji, da tega spomina niti desetletja niso izbrisala.

V Srbiji vsako leto od 24. marca naprej vseh 78 dni zatem obnavljajo dogodke iz leta 1999. Vsak dan je obletnica kakšnega masakra, bombardiranja, uničenja...

In zato se NATO ne bo mogel širiti kar naprej.

Zato danes mnogi v Srbiji ponosno - in nalašč - razkazujejo simbol Z in mahajo z ruskimi zastavami.

Na ozemlju Evrope že nastajajo slepe pege, kot na Balkanu, ali pa povsem uničena območja, kot v Ukrajini.

Pa čeprav Putinovi argumenti v prid neodvisnosti Donbasa (in sklicevanje na primer odcepitve Kosova) objektivno škodijo tudi Srbiji, zaradi česar so po Rusiji začeli medijske salve izstreljevati tudi srbski provladni tabloidi.

Na ozemlju Evrope ne glede na to že nastajajo slepe pege, kot na Balkanu, ali pa povsem uničena območja, kot v Ukrajini.

In to morda ni zadnje.

Vojske se že kopičeijo v Pridnestrovju, kjer bi Ukrajina lahko ob pomoči romunske in moldavske vojske napadla enklavo, v kateri je okoli 3,5 tisoč ruskih mirovnikov.

Nekoč, po letih naraščanja stroškov in siromaštva bo to, da NATO prinaša samo preglavice morda spoznala tudi večina v Evropi, zamenjala nesposobne elite, popravila odnose z Rusijo in namesto zveze NATO povsem drugače, z opiranjem na evropske sile poskrbela za svojo varnost.

Če ne prej, bo to morda spoznal naslednji predsednik ZDA - morda znova Donald Trump?

Do tega trenutka pa nas, žal, loči še nekaj Natovih vojn…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek