REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako brutalna lekcija iz ulic Leningrada oblikuje naš svet: »Če je spopad neizogiben, je pomembno, da udariš prvi!«

Kako brutalna lekcija iz ulic Leningrada oblikuje naš svet: »Če je spopad neizogiben, je pomembno, da udariš prvi!«Opozorila so bila preslišana: Vladimir Putin. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vse več je komentatorjev, ki poskušajo razumeti, kaj naj bi bil »končni cilj« ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini.

To, kar je videti kot napad je zato v bistvu - obramba.

Ob tem proizvajajo različne teorije, rišejo psihološke profile, proučujejo Putinovo biografijo in analizirajo poteze ruske vlade.

V bistvu pa je svojo taktiko razkril že sam Putin.

To dokazuje tudi spodnji izsek iz enega od intervjujev.

Temelji pa na realističnem ocenjevanju neizogibnosti spopada, v katerega so Rusijo ob neomajni podpori svojih evropskih zaveznikov (in tudi Slovenije) - potisnile ZDA.

Te lekcije in logike obrambnega preventivnega napada očitno ne razumejo ali pa nočejo razumeti zahodni voditelji, ki načrtujejo nove vojaške ukrepe zoper Rusijo.

V njem Putin pravi, da so ga »ulice Leningrada pred 50 leti naučile pomembno lekcijo –, če je spopad neizogiben, je pomembno, da udariš prvi!«

To, kar je videti kot napad je zato v bistvu - obramba.

In napis iz srbskega časnika Informer ob začetku vojne, da je Ukrajina napadla Rusijo, ki ga mnogi vidijo kot višek lažnivega poročanja medijev je v tem primeru zato v resnici bliže resnici, kot pa resnično poročanje večine zahodnih medijev.

Te lekcije in logike obrambnega preventivnega napada (ki so ga povsem neupravičeno doslej vedno uporabljale članice zveze NATO, upravičeno pa včasih Izrael), pa očitno ne razumejo zahodni voditelji, ki načrtujejo nove vojaške ukrepe zoper Rusijo.

Vodja ruske zunanje tajne službe Nariškin sedaj trdi, da bo Poljska s pomočjo svojih mirovnikov, ki bodo vstopili v Ukrajino poskusila okupirati tradicionalno »poljski« del Ukrajine.

V vzhodnem delu Ukrajine medtem prebivalstvo ruske sile sprejema povsem drugače, kot to poročajo zahodni mediji.

Poglejmo torej, kaj se dogaja na fronti.

»Ne verjemite ukrajinski propagandi.

Na Doneško ljudsko republiko smo čakali 8 let. Hvala bogu, da se je to zgodilo ...

Hvala!« pravijo prebivalci Mariupola.

Medtem pa na območje, kjer v Donecku živijo samo civilisti, padajo ukrajinske rakete.

Samo včeraj je bilo več mrtvih, poročajo nekateri novinarji.

Vendar njihovih poročil mediji na Zahodu ne objavljajo, čeprav je očitno, da streljajo tja, kjer nikoli ni bilo vojske.

Še več, ruska vojska se ne skriva v naseljih, čeprav je za vojake to nevarnejše.

O vsem tem nazorno priča posnetek delovanja ruskega oklepnika in tanka v času bojev za Mariupol.

Se pa zato ukrajinska, kot kaže posnetek zgoraj.

»Pojdite vstran, kleti imamo polne otrok!« prosijo ukrajinski civilisti svojo vojsko.

Zaman.

Te ukrajinske čete v bistvu sovražijo prebivalce vzhodnega dela Ukrajine, ki so večinoma Rusi, zato so na njih tudi streljali, izpostavljali nevarnostim, jih ubijali...

O tem zahodni mediji ne poročajo. Toda o vsem tem nazorno priča posnetek delovanja ruskega oklepnika in tanka v času bojev za Mariupol.

Rusi trdijo, da so s svojim načinom bojevanja, kjer uporabljajo tanke zato, da ti »odpirajo« stene zgradb, skozi katere nato vstopajo vojaki, uspeli, da razmerje med branilci in napadalci znižajo na 4 : 5.

Včasih jim pri tem pomaga tudi »prijateljski ogenj.«

Ta dva Američana (slika zgoraj), ki sta čakala na ruske tanke, naj bi pokosile granate ukrajinske vojske, ki so padle preblizu.

Nekateri pa imajo tudi srečo.

Ob napadu na to ukrajinsko vojaško oporišče vidimo, kako ukrajinski Mig-29 še pravočasno poleti z letališča, ki ga bombardirajo.

Včasih pa imajo srečo nasprotne sile.

Kot kaže posnetek zgoraj, so ob Limanskem okrožju ruske sile z zaveznicami iz DLR zasegle veliko skladovnico zahodnega orožja, lepo zloženega na jasi…

Ruski tanki medtem izvajajo taktiko vrtiljaka.

To pomeni, da tanki eden za drugim uničujejo oporišča nasprotnikov in se pri tem ves čas premikajo.

Neonacisti, ki se borijo na strani Ukrajine zato pogosto potegnejo krajšo.

To velja tudi za nesrečnega Gruzijca.

Dobesedno, kot kaže posnetek zgoraj, prej in pozneje.

Nekateri pa ne glede na to še naprej veselo prepevajo.

Nacistične pesmi - v znanih uniformah.

Nemški poročevalec Thomas Röper iz Sankt Peterburga medtem poroča, kaj je videl na osvobojenih območjih Ukrajine: »O ruskih vojakih sploh nisem slišal nobenih pritožb. Vsi prebivalci so povedali, da so Rusi vljudni, ustrežljivi, z domačini delijo hrano in zdravila, za razliko od Ukrajincev, ki so pred umikom ropali, uničevali, streljali na civiliste in civilno infrastrukturo.«

Toda takšna poročila so na Zahodu strogo prepovedana. Veljajo za prorusko propagando.

Za vse tiste, ki se sprašujejo, kako smo do tega sploh prišli, pa na koncu še podučen video, s kakršnim so otrokom v Ukrajini prali možgane, kar je nato pomagalo tudi pri razplamtevanju vojne.

Kot vidimo, v tej podučni »risanki« ukrajinske ptice preženejo ruske, jih bombardirajo, še posebej Putina s cucljem, vse ob taktih pesmi, »da Rusov na svetu več ne bo,« kar se lahko razume kot poziv h genocidu.

Risanko, v katerih ukrajinski ptički dobijo na glavo čelade in avtomate otroci seveda gledajo kar med šolskim poukom, v risanki pa se izrazi tudi želja, da bi bili vsi otroci takšni, kot je bil ukrajinski nacist in vojni zločinec ter junak številnih Ukrajincev - Stepan Bandera.

Je bilo res pametno, da sploh ne omenjamo nezakonitosti tega početja, hujskati ukrajinske otroke k sovraštvu velike ruske manjšine v državi?

Pri tem so Rusi velika manjšina v sami Ukrajini.

Je bilo res pametno, da sploh ne omenjamo nezakonitosti tega početja, hujskati ukrajinske otroke k sovraštvu velike ruske manjšine v državi?

Kakor da bi na primer državna hrvaška televizija predvajala risanke, v katerih bi poveličevala ustaša Ante Pavelića in pobijanje na Hrvaškem živečih Srbov. Ali pa na Hrvaškem živečih Slovencev.

Ali pa da bi slovenska televizija predvajala risanke in propagirala pogrome zoper Žide, neslovence...

Videli smo marsikaj podobnega, toda nič, kar bi bilo temu enako.

To je režim, ki ga danes podpira tudi Slovenija.

V Rusiji medtem otroci rišejo slike o zmagi nad fašizmom, tri od desetih pa si želijo konec vojne med Ukrajinci in Rusi.

In zato ni niti nenavadno niti neupravičeno, če so ob neizogibnosti spopada, ki so se mu na vse načine poskusili izogniti, udarili - prvi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek