REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uresničeno: Rusija Poljski in Bolgariji ustavila dotok plina, bo naslednja Nemčija in kako bo brez plina shajala Slovenija?

Uresničeno: Rusija Poljski in Bolgariji ustavila dotok plina, bo naslednja Nemčija in kako bo brez plina shajala Slovenija?Ruski šah - mat. Vir: Twitter, posnetek zaslon

Državi, ki ne želita plačevati plin v rubljih, sta v skladu z ukazom predsednika Rusije Vladimirja Putina zaradi kršitev pogodbenih obveznosti ostali brez tega energenta.

Poljska je sicer trdila, da se lahko odvisnosti od ruskega plina reši do konca leta 2022, ko naj bi pričel delovati tudi plinovod iz Norveške.

V okviru poljske vlade je že oblikovana »krizna skupina«, ki zaradi situacije zaseda.

Ruski energetski gigant Gazprom je poljski PGNiG obvestil, da bo v sredo zjutraj ustavil dobavo zemeljskega plina prek plinovoda Jamal, so sporočili iz PGNiG-a.

To se je danes tudi zgodilo.

Poljske energetske dobave so varne, je sporočilo poljsko ministrstvo za okolje, ob tem pa dodalo, da ni potrebe po črpanju iz plinskih rezerv in da potrošniki ne bodo ostali brez plina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zahteval, da države, ki jih po invaziji v Ukrajini označuje za »sovražne«, privolijo v implementacijo sheme, po katerih bi odprli račune pri Gazprombanki, ruski plin pa plačevali v evrih in dolarjih, ki bi jih nato zamenjali za rublje.

Evropska komisija je najprej dejala, da je to nesprejemljivo, nato pa pod določenimi pogoji dovolila plačevanje v rubljih.

Vendar nekatere države kljub temu niso želele plačevati plina v rubljih.

Moskva trdi, da so te države EU same, z zamrznitvijo ruskih deviznih rezerv same prve prekršile pogodbe in da ima zato Rusija pravico zahtevati plačilo plina v svoji valuti.

Te države trdijo, da gre za kršitev pogodb s strani Rusije.

Moskva pa trdi, da so te države Evropske unije same, z zamrznitvijo ruskih deviznih rezerv prve prekršile pogodbe in da ima zato Rusija pravico zahtevati plačilo plina v svoji valuti.

Rusija naj bi na ta nači izgfubila okoli 300 milijard dolarjev.

Po drugi strani Rusija ne glede na to ni na zgubi.

Zaplenjena ali zaplembam podložna imovina zahodnih držav v Rusiji namreč presega štirikratnik te vsote.

Ne glede na to pa je Varšava, katere plinski dogovor z Rusijo se izteče konec leta, večkrat ponovila, da ne misli privoliti v predlagano shemo plačevanja.

Poljaki so prav tako sporočili, da pogodbe ne bodo podaljšali.

Poljska pogodba z Gazpromom je podpisana za prodajo 10,2 milijarde kubičnih metrov plina letno in pokriva približno 50 odstotkov poljske porabe plina.

Iz PGNiG-a so sporočili, da bodo ukrepali, da znova vzpostavijo tok plina v skladu s pogodbo in da bodo vsako prekinitev dobave pojmovali kot kršitev te pogodbe.

Medtem je Gazprom obvestil tudi bolgarski Bulgargaz, da bo s sredo ustavil dobavo plina, so sporočili z bolgarskega ministrstva za energijo.

Kar se je danes prav tako zgodilo.

Bolgarski predsednik vlade Kiril Petkov pa je medtem pozval Bolgare, naj se odrečejo eni plači za nakup orožja Ukrajini.

»Vsakega bolgarskega državljana, ki resnično želi pomagati Ukrajini, pozivam, da podari plačo, kot sem to storil sam. Obljube so lahke, dejanja pa težka, zato je čas, da se objave na Facebooku prelevijo v finančne sklade namenjene Ukrajini,« je Petkov zapisal na družbenem omrežju.

Toda zakaj so države, ki ne želijo plačevati v rubljih prepričane, da bodo lahko preživele brez »ruskega plina«?

To odkriva Kremelj, ki je že prej naznanil, da bo celo v primeru, če Poljska sama preneha nabavljati ruski plin – še vedno kupovala ruski plin, le da ga bo nabavljala od Nemčije.

»Zelo verjetno je, da bo poljsko vodstvo objavilo zavrnitev nakupa ruskega plina, v resnici pa bo isti ruski plin jemalo iz Nemčije, a formalno ne bo več ruski. Z drugimi besedami, praktični interesi so bili žrtvovani zaradi politične ugodnosti. Seveda bo Poljska imela izgube in za to plačala ceno, a dvomiti, da je to nujno ali potrebno za dosego višjega cilja v trenutnih razmerah, je politično nesprejemljivo,« se glasi stališče Rusije.

In kdo bo naslednji?

Znani ameriško-čilski bloger Gonzalo Lira, ki poroča iz ukrajinskega Harkova je naredil anketo na to temo.

In večina anketirancev meni, da bo to - Nemčija.

Slovenska vlada je plačilo v rubljih za plin doslej zavračala.

Vsekakor pa to pomeni, da bo plina v Evropi manj, ker bosta sedaj že dve državi ostali brez ruskega plina, ki bosta nato poskušali kupovati »rusko-nemški« plin, ki pa ga tako ne bo dovolj niti za Nemčijo.

Rezultat bo v vsakem primeru pomanjkanje plina in njegova višja cena.

Vprašanje za staro in novo slovensko vlado: Ali bo Slovenija plačevala za plin v rubljih in dobivala plin - ali ne?

Slovenska vlada pod taktirko Janeza Janše je plačilo v rubljih za plin doslej zavračala.

Odhajajočo slovensko vlado in Gibanje Svoboda ter njenega predsednika Roberta Goloba smo že povprašali, kako gledajo na to vprašanje.

Ko dobimo odgovore, jih bomo objavili.

Cena plina se je medtem že dvignila na 1300 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina.

Kitajska, pa tudi Srbija za ruski plin plačujeta po okoli 300-400 dolarjev za tisoč kubikov.

To pomeni, da evropska industrija zaradi visokih cen energentov ne bo mogla biti več konkurenčna na svetovnem trgu.

Vse to pa zgolj zaradi nepotrebne in škodljive vojne v Ukrajini, ki so jo povzročile - ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek