REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša in SDS proti Golobu in Gibanju Svoboda, že drugi zdrs v preteklost ali korak v svobodno prihodnost?

Janša in SDS proti Golobu in Gibanju Svoboda, že drugi zdrs v preteklost ali korak v svobodno prihodnost?Preteklost proti prihodnosti, Janša proti Golobu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Če komu zadnji dve leti kaosa v Sloveniji niso bile dovolj za spoznanje, kaj je v tej državi narobe, potem je to razkrilo zadnje soočenje RTV Slovenija pred nedeljskim parlamentarnimi volitvami.

To je izbira med korakom naprej, v prihodnost, ali že drugim korakom nazaj, v preteklost… 

Najbolj opazno je bilo seveda zmedeno vodenje razprave s strani strankarsko nastavljenega dvornega poeta Igorja Pirkoviča.

Sledil je odhod in padec Zmaga Jelinčiča, ob ostrih obtožbah Ivana Galeta proti predsednikom vladnih strank pa je sledil še odhoda sredi skoraj vseh opozicijskih predsednikov strank med oddajo.

Oddajo so zapustili Zmago Jelinčič, Luka Mesec, Ljubo Jasnič, Marjan Šarec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek, tako da sta med nasprotniki vlade ostala zgolj Ivan Gale in Robert Golob, ki se je zaradi okužbe s koronavirusom oglašal prek video povezave.

Nesporno je, da tako slabega soočenja v Sloveniji še ni bilo.

In to jasno kaže, kam pridemo, če namesto profesionalcev delo v televiziji prevzamejo »naši« (novinarji lojalni stranki SDS), a nesposobni kadri.

Odhod večine opozicijskih predstavnikov pa je kljub temu prinesel nekaj novih spoznanj.

Odločitev 2022
Odločitev 2022. Vir: Posnetek zaslona

Po eni strani smo lahko videli, da imajo tudi nove stranke, kot je Naša prihodnost, precej verbalnega »smodnika« na zalogi in jih zato pred volitvami nikakor ne bi smeli odpisati.

Istočasno pa je nastop pokazal tudi na razliko med glavnima konkurentoma – Janezom Janšo in Robertom Golobom ter obema strankama.

Če se ustavimo pri samo glavnih poudarkih kampanje SDS in tiste, ki jo vodi stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba je takoj jasno, kje je glavna razlika.

Na eni strani imamo stranko Roberta Goloba, ki dokazuje, da ima odgovore na glavna vprašanja, ki so trenutno pred Slovenijo, od energetske krize do tega, kako rešiti probleme zdravstva in vzdržne rasti ob prehodu na nove, čistejše oblike goriva.

Golobova sporočila in ideje so torej usmerjeni proti prihodnosti in vprašanjem, ki bodo v naslednjih letih res ključna za Slovenijo in Evropo.

Robert Golob
Robert Golob. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ne pozabimo, celo minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki se je znašel sredi več kazenskih postopkov - je preživel interpelacijo.

Po drugi strani pa SDS kot glavna konkurentka v boju za oblast ves čas poudarja svoje pretekle zasluge (kaj so zgradili, seveda z našim, davkoplačevalskim denarjem!), kako so nas ubranili v času epidemije (ob skoraj 7000 mrtvih!), katere pretekle napake so popravljali (predvsem v pravosodju, policiji – vemo kako, s spodkopavanjem njihove avtonomije in profesionalnosti), in tako naprej.

Strateških, dolgoročnih rešitev SDS v resnici ne ponuja, razen, ko gre za vztrajno nadaljevanje privatizacije šolstva, zdravstva in vseh ostalih družbenih podsistemov.

In če boljše pomislimo, je bilo takšno tudi vse dosedanje upravljanje z državo, ki ga je izvajala Janševa vlada pod vodstvom SDS.

Vsi ukrepi sedanjih vladnikov so bili usmerjeni v preteklost.

Venci za enote pod poveljstvom Gestapa
Venci za enote pod poveljstvom Gestapa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Od polaganja vencev domobrancev, zaničevanja in prepovedi udeležbe »praporščakov« na državnih proslavah, cerkvene propagande na državnih kanalih, ustavljanja financiranja STA zaradi preteklega, menda »spornega« ravnanja njenega direktorja, do obrambe položajev vseh, ki so se znašli v številnih postopkih zaradi preteklih dejanj, »glupih davkov«, podrejanja javne RTV Slovenija, prevar in zlorab…

Ne pozabimo, celo minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki se je znašel sredi več kazenskih postopkov - je preživel interpelacijo.

Za nezaupnico spornemu pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču od podpori zdaj že pokojne stranke SMC večnega gospodarskega ministra Zdravka Počivakška (zdaj Konkretno) je na koncu glasovalo 42 poslancev iz vrst vladnih strank, proti jih je bilo 28, prisotnih pa 77.

Robert Golob
Gibanje Svobode. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ko se je to zgodilo, je eden od uporabnikov družbenih omežij zajedljivo zapisal, da bo, če bo ta vlada še neklaj časa obstala, potrdilo o kaznovanosti postalo nujno za sodelovanje v tej vladi.

Zakonodajo želijo spremeniti tako, da pravnomočno obsojeni za naklepna in zavržena kazniva dejanja ne bodo smeli kandidirati za javne funkcije.

V Stranki Svoboda ponujajo precej drugačne rešitve, ki so vse usmerjene v prihodnost.

Zakonodajo želijo spremeniti tako, da pravnomočno obsojeni za naklepna in hujša kazniva dejanja ne bodo smeli kandidirati za javne funkcije.

V primeru hujših kaznivih dejanj želijo odpravili procesno imuniteto poslancev. Uvedli bi tudi možnost odpoklica župana.

Z razširitvijo referendumske pravice želijo okrepiti neposredno demokracijo, tudi za odločanje o spremembah ustave.

Ob tem zagovarjajo proporcionalni politični sistem s preferenčnim glasom.

In tako naprej…

Janša je zavajal tudi, kaj je bil cilj napada v Harkovu
Janša je zavajal tudi, kaj je bil cilj napada v Harkovu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ob vseh napadih na Roberta Goloba, ki menda noče pokazati svoje dohodninske napovedi se pozablja na še eno bistveno razliko med njim in sedanjim predsednikom vlade.

Namreč, da so vse plače Roberta Goloba zakonite in lahko preverljive, medtem ko dohodki Janeza Janše to nikoli niso bili.

Ne samo, da Janša Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ni znal pojasniti visoke razlike med svojimi prihodki in odhodki in je ob tem v zadevi Trenta znova tudi v kazenskem postopku, pač pa o tem, da je prejel podkupnino, niso prav nič dvomili niti avstrijski sodniki, ki so obsodili enega od udeležencev v pokupovalni aferi finskih oklepnikov.

Vse plače Roberta Goloba zakonite in lahko preverljive, medtem ko dohodki Janeza Janše to nikoli niso bili.

Za tiste, ki med strankami opozicije v KUL-u morda ne najdejo prave izbire in jih je strah, da bi glas za kakšno od izvenparlamentarnih strank kljub njihovim dobrim idejam lahko bil izgubljen, je zato enostavna izbira – lahko se odločijo za vlado starega politika, ki živi v preteklosti, se hrani s starimi zamerami in bije bitke, ki Slovenijo vlečejo nazaj v preteklost.

Ali pa morda izberejo novo stranko, Gibanje Svobode, ki je po vsem popolnoma drugačna od SDS in prinaša rešitve, ki bodo pomembne v prihodnje.

Ankete javnega mnenja sicer kažejo, da SDS za svoje slabo delo ne bo nagrajena.

Po zadnji volilni napovedi, ki jo je pripravila agencija Ninamedia, se največja podpora na volitvah v Državni zbor (DZ) obeta stranki Gibanje Svoboda.

Največ glasov (26,3 odstotka) agencija Ninamedia trenutno napoveduje stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob in po raziskavah agencije zadnjih nekaj dni beleži dokaj stabilno podporo.

Podobno tudi Janševa SDS, ki bi se uvrstila na drugo mesto s 25,5 odstotka glasov.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tretje mesto bi zasedla Levica (8,8 odstotka), ki je v zadnjih treh dneh zabeležila rahel upad podpore, prav tako SD (8,6 odstotka).

V DZ bi se prebili še NSi (7,8 odstotka glasov), ki se ji podpora v zadnjih nekaj dneh nekoliko krepi, in gibanje Povežimo Slovenijo (štiri odstotke), ki mu ob rahlem upadu podpore v zadnjih nekaj dneh po 15. aprilu rezultati raziskave zopet kažejo zadosten rezultat za vstop v DZ.

Tik pod parlamentarnim pragom bi ostali SAB (3,4 odstotka) in LMŠ (3,3 odstotka), ki ji je torkova raziskava še napovedovala preboj v DZ.

Pod parlamentarnim pragom bi ostale tudi Resni.ca (2,8 odstotka), Piratska stranka Slovenije (1,7 odstotka), Vesna (1,7 odstotka), Naša Dežela (1,3 odstotka) in gibanje Zdrava družba (en odstotek glasov). 

To niso slabe napovedi, a pomembno je, da se uresničijo.

Prav tako pa je zelo pomembno, da Gibanje Svoboda dobi več glasov kot SDS – tudi zato, da nato predsednik države ne bo imel možnosti, da mandat za sestavo vlade najprej podeli Janši, k čemur se seveda Borut Pahor nagiba.

Izbira je torej jasna in je bolj kot kadarkoli izbira med korakom naprej, v prihodnost, ali že drugim korakom nazaj, v preteklost…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek