REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Usoda čilsko-ameriškega kritika Zelenskega - razkrita!

Usoda čilsko-ameriškega kritika Zelenskega - razkrita!Neomajan: Gonzalo Lira Lopez. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Čilsko-ameriški bloger Gonzalo Lira Lopez, ki je pred tednom dni izginil v ukrajinskem mestu Harkov, se je danes pojavil na svetovnem spletu in razkril, da ga je prejšnji petek aretirala in pridržala ukrajinska tajna varnostna služba (SBU).

»Sem v Harkovu. V redu sem. Želim samo povedati, da sem spet na spletu,« je dejal Lira v kratkem videoklepetu z novinarjem Alexom Christoforoujem na kanalu The Duran na YouTubu.

»SBU me je odpeljala v petek, 15. aprila,« je razkrila bloger.

54-letnik je o svojem stanju dejal, da je »fizično v redu«, a »malo raztresen« in »malo razburjen.«

Lira je jasno povedal, da mu je prepovedano razkriti kakršne koli podrobnosti o tem, kaj se mu je zgodilo v priporu.

»Še vedno sem v Harkovu in zaenkrat ne morem oditi. Pristojni so mi rekli, da ne morem zapustiti mesta,« je dejal in dodal, da so mu odvzeli računalnik in telefon ter da ni imel dostopa do svojih računov na družbenih omrežjih.

»Zdi se, da je bilo za moj primer veliko zanimanja, kar je čudovito. Hvala vam! Je pa veliko drugih ljudi, ki so bolj vredni pozornosti,« je dejal bloger.

Lira se je pri tem sklicevala na svoj tvit z dne 26. marca, v katerem je navedel imena ukrajinskih opozicijskih oseb, ki naj bi umrle v sumljivih okoliščinah ali izginile od izbruha ukrajinskega konflikta, nato pa je dodal, da, »če me ne boste slišali 12 ur ali več, dodajte moje ime na ta seznam.«

Od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini Lira uporablja YouTube, Twitter in Telegram za kritiziranje spornih potez ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ravnanja ukrajinskih oblasti na bojišču, hkrati pa govori o skrajno desnih tendencah med ukrajinsko vojsko.

Izginuli ali ubiti v času vladavine Zelenskega
Izginuli ali ubiti v času vladavine Zelenskega. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Razkril je tudi veliko lažnih poročil ukrajinskih organov o dogodkih na terenu.

Po blogerjevem izginotju so se pojavile nekatere nepotrjene trditve, da bi ga lahko ugrabili ukrajinski skrajneži, povezani z zloglasnim neonacističnim bataljonom Azov, in celo, da so ga usmrtili.

Lira je obtožila tudi levičarski Daily Beast, da so ga s svojimi napadi nanj »želeli ubiti.«

V velikem članku so ga namreč označili za »Putinovega simpatizerja«, kar je v Ukrajini lahko smrtno nevarno.

Ob tem so ameriški novinarji stopili v stik z ukrajinskimi oblastmi, »da bi izvedeli, kje se moški (Lira) nahaja«, in da bi dobili pojasnilo, ali je še vedno v Harkovu na vzhodu države.

Večji zahodni mediji o izginutju Lire sploh niso poročali, enako pa velja za primere izginutij drugih pomembnih oseb v Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek