REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: »Ne sme preleteti niti muha!« Mariupol osvobojen, pod zemljo »varno blokiranih« še okoli 2000 vojakov in plačancev

Putin: »Ne sme preleteti niti muha!« Mariupol osvobojen, pod zemljo »varno blokiranih« še okoli 2000 vojakov in plačancevBlokada Azovstala. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po poročilu  ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je mesto Mariupol popolnoma v rokah ruskih sil.

Izjema je kompleks Azovstal, kjer se v podzemeljskih katakombah še skrivajo zadnji ostanki ukrajinskih sil in tujih plačancev.

Zato so 21. april uradno razglasili za »dan druge osvoboditve Mariupola.«

Tuneli Azovstala
Tuneli tovarne Azovstal: sistem je tako zapleten, da bi njegovo čiščenje prineslo zelo veliko žrtev. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ruski predsednik je ukazal, da ni potrebe, da bi ruski vojaki vstopali v podzemeljske hodnike in ukazal, da se celotno področje zgolj blokira, tako da »ne bo mogla preleteti niti muha.«

»Ni se treba spuščati v katakombe, treba je le tako blokirati industrijsko cono v Azovstalu, da ne bo mogla preleteti niti muha,« je ukazal Putin.

Ukaz o preklicu napada na Azovstal je sprejel, da bi obvaroval življenja ruskih vojakov.

Medtem se nekateri ukrajinski vojaki v Azovstalu že predajajo.

Nekateri so za to, kako se lahko predajo izvedeli s pomočjo letakov.

Letake nad področjem razpršijo s posebnimi, rdečimi granatami, ki imajo v sebi - letake...

Blokada sicer ne bo lahka naloga, kajti kompleks ima podzemeljske hodnike speljane v različne smeri.

Ruska vojska in obrambne sile obeh republik Donbasa naj bi potrebovale še tri do štiri dni, da dosežejo svoj cilj popolne blokade področja.

Na ozemlju Azovstala naj bi bilo »varno blokiranih več kot 2.000 militantov«, 1478 pa se jih je že predalo.

Po podatkih ruskega obrambnega ministra je bilo v času obkoljevanja Mariupola število tujih plačancev v skupini oboroženih sil Ukrajine (AFU) približno 8100 ljudi.

Na ozemlju Azovstala naj bi bilo »varno blokiranih več kot 2.000 militantov«, 1478 pa se jih je že predalo.

Ruska vojska in enote republik Donbasa v Mariupolu so že sprejele vse ukrepe za zaščito prebivalstva.

Oborožene sile Ukrajine so se po podatkih ruskega obrambnega ministrstva ob svojem umiku štirikrat skrivale za civilisti in jih pregnale iz kleti hiš.

V tem času pa so ruske sile iz Mariupola omogočile evakuacijo več kot 142.000 civilistov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek