REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija ima v Nemčiji že skoraj dve leti šest glavnih tankov, ki pa so zastareli in lahke tarče za protioklepne sisteme

Slovenija ima v Nemčiji že skoraj dve leti šest glavnih tankov, ki pa so zastareli in lahke tarče za protioklepne sistemeM-84 Slovenske vojske VIir: www.postanivojak.si

Vlada Republike Slovenije je na zadnji seji sprejela tudi Informacijo o podpisu Spremembe št. 1 Memoranduma o soglasju med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Kopensko vojsko Združenih držav Amerike za Evropo in Afriko.

Vsebina se nanaša na transport, skladiščenje, vzdrževanje in predvideno uporaba petih slovenskih glavnih bojnih tankov M-84 in enega vozila za izvlek serije T-55 v Združenem večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti, v Hohenfelsu v Zvezni republiki Nemčiji.

Namen memoranduma, sklenjenega 14. septembra 2020, je zagotoviti sporazum med Slovensko vojsko in Kopensko vojsko Združenih držav Amerike za Evropo glede transporta, skladiščenja, vzdrževanja in predvidene uporabe petih slovenskih glavnih bojnih tankov M-84 in enega vozila za izvleko serije T-55 v Združenem večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC) na ozemlju Zvezne republike Nemčije.

Srbija ima na primer podobne tanke, takšne imajo tudi v ostalih republikah nekdanje SFRJ, toda srbski so že - modernizirani. 

Memorandum, ki ga je vlada podaljšala je bil sicer sklenjen za obdobje dveh let od datuma izdaje Verbalne note z dne 11. marca 2020,  Zveznega ministrstva za zunanje zadeve, s katero Zvezna republika Nemčija kot država gostiteljica dovoljuje namestitev tankov na njenem ozemlju.

 Z novo Verbalno noto z dne 4. november 2021, se dovoljenje za namestitev tankov podaljšuje za obdobje treh let, do leta 2025.

Stari jugoslovanski tanki tako do nadaljnega varujejo – Nemčijo.

S tem ni nič narobe, je pa po drugi strani res, da ob tem nesebičnem varovanju Nemčije in drugih zaveznic zveze NATO lahko opažamo, da NATO zelo slabo varuje slovensko nebo, kar smo opazili nedavno, ko je blizu Zagreba strmoglavil ukrajinski dron z bombo.

Res je neopaženo priletel do Zagreba, lahko pa bi brez težav tudi do Maribora ali Krškega.

Predno Slovenija prične z varovanjem drugih držav bi bilo prav, da najprej poskrbi za svojo varnost.na primer z nakupom protiletalskega sistema, saj ga že od leta 2018 nima več.

Predno Slovenija prične z varovanjem drugih držav bi bilo prav, da najprej poskrbi za svojo varnost, na primer z nakupom protiletalskega sistema, saj ga že od leta 2018, ko je uničila rakete za sistem Roland nima več.

Namesto tega pa je  obrambni minister Matej Tonin raje kupil transporno letalo.

Znova zaradi lažjega pošiljanja vojakov v tujino.

Opažate matrico? Sveto je vse, kar je v tujini, za varnost domače grude pa se zanašamo na - NATO, ki svojih nalog nato ne izpolnjuje...

Ob tem je še posebna sramota dejstvo, da so omenjeni tanki že zelo zastareli.

V Srbiji, kjer imajo podobne, so jih obnovili in modernizirali, Slovenija pa v Nemčijo pošilja še takšne, kot so bili narejeni v časih socializma.

Res je, da še vedno lahko streljajo, kot je vidno na spodnjih posnetkih, med eno od vaj Slovenske vojske.

Toda za sodobmo protioklepno orožje so že preveč ranljivi.

Celo v Pakistanu se že hvalijo, kako lahko njihovo orožje prebije te oklepe, kar je bilo opazno že v vojni v BiH.

Namesto da vlada pošilja slovenske tanke v tujino, bi lahko najprej poskrbela za modernizacijo tankov in s tem za večjo varnost posadk.

Če to lahko naredi Srbija - zakaj tega ni sposobna narediti Slovenija?

Ampak le zakaj, se verjetno sprašujejo slovenski politiki?

Važno je le, da se vse naredi to, kot ukažejo v Washingtonu.

In tako se Slovenska vojska, ki ni sposobna ubraniti niti neba nad Slovenijo v tujini šopiri s predpotopnimi tanki...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek