REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pivčeva biva v stanovanju odločevalca o državnih poslih, gre znova za korak v smeri »korupcijskih tveganj«?

Pivčeva biva v stanovanju odločevalca o državnih poslih, gre znova za korak v smeri »korupcijskih tveganj«?Sporna Pivčeva upa na zmago na volitvah. Vir: Twitter
KPK je ugotovila, da je Pivčeva kot ministrica kršila integriteto in ravnala v nasprotju s pravili o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev glede sprejemanja daril.

Predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec nadaljuje po stari poti.

Zanjo je značilna netransparentnost, tokrat pa ni jasno, kako je pravi lastnik poceni kupljenega stanovanja, v katerem prebiva s skromno plačo prišel do njega in kolikšno najemnino plačuje Pivčeva oziroma ali bi lahko bila tudi v tem poslu skrita kakšna korupcijska tveganja, če ne prej vsaj tedaj, če bi se Pivčeva znova zavihtela na oblast.

Spomnimo, Pivčeva se je s položajev predsednice DeSUS in kmetijske ministrice poslovila po aferi Izola. Protikorupcijska komisija (KPK) je kasneje ugotovila, da je Pivčeva kot ministrica v konkretnem primeru kršila integriteto in ravnala v nasprotju s pravili o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev glede sprejemanja daril s tem, ko je sprejela korist za svoja sinova v obliki plačila prenočitve v hotelu Marina v letih 2019 in 2020.

Pivčevi in njenima sinovoma je prenočitev v izolskem hotelu plačala občina Izola, ki jo vodi župan iz vrst DeSUS Danilo Markočič. KPK je v postopku proti Markočiču ugotovila ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe.

Potem ko je KPK že ugotovila, da je Aleksandra Pivec kršila zakonodajo s področja integritete in ji je bila korupcija dokazana, se je po ustanovitvi stranke marca lani z domačega Ptuja preselila v Ljubljano.

Po poročanju portala Necenzurirano pa Pivčeva v prestolnici prebiva v stanovanju na vrhu Vile Šmartinka na območju nakupovalnega središča BTC City.

Stanovanje, v katerem živi Pivčeva z družino, je bilo brez posojila kupljeno samo dva dni po ustanovitvi Naše dežele, pravi lastnik stanovanja pa je v zemljiški knjigi skrit.

Predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec v Ljubljani prebiva v stanovanju, ki je bilo prodano krepko pod tržno ceno, lastnik pa ni vpisan v zemljiško knjigo.

Kot lastnik je še vedno vpisan prodajalec – podjetje Projekt Šmartinka, ki je bilo investitor projekta ter je bilo konec lanskega leta izbrisano in pripojeno podjetju GP Drava, ptujskemu gradbincu, ki je gradil Vilo Šmartinka.

Predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec v Ljubljani prebiva v stanovanju, ki je bilo prodano krepko pod tržno ceno, lastnik pa ni vpisan v zemljiško knjigo.

V isti zgradbi državno stanovanje najema tudi njen nekdanji soprog.

Kupec je za stanovanje - v katerem zdaj domuje Pivčeva - z 82 kvadratnimi metri bivalne površine v novem objektu na eni od najbolj zaželenih lokacij v prestolnici odštel vsega 144.000 evrov, torej le 1.760 evrov na kvadratni meter, kar je daleč pod tržno ceno, ki se je v zadnjih letih na tem območju v Ljubljani gibala pri okoli 3000 evrov na kvadratni meter.

Notranje ministrstvo, ki ga vodi Aleš Hojs, je nekdanjemu soprogu Pivčeve dodelilo službeno stanovanje v velikosti 55 kvadratnih metrov, za katerega naj bi ta plačeval manj kot 300 evrov najemnine na mesec.

Kdo je skrivnostni kupec, ki se do danes ni vpisal v zemljiško knjigo, ni bilo takoj znano. Direktorica podjetja Projekt Šmartinka je bila Patricija Kovačec, nekdanja mestna svetnica s Ptuja, od koder prihaja tudi Pivčeva, njen soprog Sašo Kovačec pa je lastnik in direktor GP Drava.

Od istega prodajalca so v Vili Šmartinka v istem obdobju 25 stanovanj kupila ministrstva za notranje zadeve, obrambo in javno upravo.

V enem od stanovanj v Vili Šmartinka, ki je v lasti ministrstva za notranje zadeve, prebiva tudi Tomaž Pivec, nekdanji soprog Pivčeve, ki je od junija lani zaposlen na generalni policijski upravi v Ljubljani.

Pred tem je bil zaposlen na murskosoboški policijski upravi, v Ljubljano pa so ga premestili po tem, ko je že začela delovati stranka Naša dežela. Pivčeva in njen nekdanji soprog torej v prestolnici živita na istem naslovu, a v dveh različnih stanovanjih.

Notranje ministrstvo, ki ga vodi Aleš Hojs, je nekdanjemu soprogu Pivčeve dodelilo službeno stanovanje v velikosti 55 kvadratnih metrov, za katerega naj bi ta plačeval manj kot 300 evrov najemnine na mesec.

Čeprav bi moralo notranje ministrstvo po poročanju portala stanovanja prednostno dodeliti zaposlenim z večjimi družinami, naj bi Tomaž Pivec v stanovanju živel sam.

Preostali člani družine namreč živijo v zgornjem stanovanju, kjer biva Pivčeva.

Država je po poročanju portala Necenzurirano v Vili Šmartinka odkupila skoraj polovico stanovanj in zanje plačala okoli štiri milijone evrov.

Predpogodbe so bile podpisane v marcu in aprilu 2020, torej še pred dokončanjem gradnje objekta in v času, ko je bila Pivčeva na položaju kmetijske ministrice.

S tem poslom je podjetje GP Drava pokrilo polovico posojila za financiranje gradbenega projekta, iz katerega je sicer izšlo z milijonskim dobičkom.

Pivčeva je v svojem odzivu na novo premoženjsko afero, ki je izbruhnila na začetku volilne kampanje, poudarila, da gre za deplasirano zgodbo: »Sem najemnica tega stanovanja, najemam ga z najemno pogodbo za potrebe občasnega bivanja v Ljubljani, ker še vedno veliko potujem med Ptujem in Ljubljano. Za najem imam sklenjeno najemno pogodbo in izpolnjujem vse obveznosti iz nje skladno z določili v pogodbi. Nisem lastnica stanovanja, sem najemnica. O podatkih najemodajalca pa ne smem in tudi zakonsko ne morem govoriti.«

Na vprašanje, ali najema državno stanovanje, je Pivčeva vnovič odgovorila, da noče razkriti svojega najemodajalca: »Ne vem, v čem je dejansko problem, če vam govorim, da to stanovanje najemam in zanj plačujem najemnino. Seveda sem v vsakem trenutku pripravljeni pokazati najemno pogodbo, seveda brez podatkov, ki jih sama ne smem razkrivati.«

Toda, če bi bila izvoljena in postala del naslednje vlade je seveda pomembno vedeti, ali je imela z najemodajalcem poravnane in čiste račune, ali pa mu kaj dolguje in preko tega morda tudi komu tretjemu.

Tudi zato, da znova ne bi prišlo do »kršitev integritete«, kar se Pivečevi rado zgodi.

Nato pa se je izkazalo, da je dejanski lastnik 82 kvadratnih metrov velikega »penthouse« stanovanja Dejan Jurkovič, eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država v zadnjih letih namenila več sto milijonov evrov.

Sam izjav o tem ne želi dajati.

Gre sicer za dolgoletnega vodjo sektorja za železnice pri direkciji za infrastrukturo, ki spada pod okrilje istoimenskega ministrstva.

Aleksandra Pivec ima rada evre
Aleksandra Pivec je ljubiteljica razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Facebook

Pod različnimi vladami je Jurkovič vodil gradnje in investicije v nadgradnje in obnovo domačih želežniških prog, ki jih je sofinancirala EU.

Živi na območju Ormoža, od koder prihaja tudi Aleksandra Pivec.

Ni jasno kako si je lahko - in za tako malo denarja - s skromno plačo kupil drago stanovanje.

Aleksandra Pivec - zapis s FB
Vir: Zapis s FB

Vse to daje celotni zgodbi dodatno razsežnost, odpira dodatna vprašanja in verjetno dokončno pojasni, zakaj je Aleksandra Pivec do zadnjega skušala prikriti, v čigavem stanovanju živi.

 Dejan Jurkovič je namreč visoki javni uslužbenec, ki je imel v zadnjih letih ključno vlogo pri odločanju o tem, kdo od gradbincev bo dobival državne posle.

Šlo je za največje infrastrukturne projekte v državi.

To pa jasno nakazuje na njegovo povezanost z vladajočo SDS.

V večini so jih dobivali konzorciji največjih domačih gradbincev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek