REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron opozarja, da je na obzorju »prehranska kriza« in da bodo nekatere države »zelo destabilizirane«

Macron opozarja, da je na obzorju »prehranska kriza« in da bodo nekatere države »zelo destabilizirane«Macron: »Zaradi vojne v Ukrajini se bomo v naslednjih 12-18 mesecih soočili z globoko prehransko krizo, zlasti v državah, ki so zelo odvisne od Rusije.« Vir: Twitter

Nestabilnost, ki jo povzroča konflikt v Ukrajini, bi lahko države v Afriki in na Bližnjem vzhodu pahnila v globoko prehransko krizo v naslednjih 12 do 18 mesecih, je v četrtek opozoril francoski predsednik Emmanuel Macron, ko je govoril o zaskrbljenosti glede držav, ki so odvisne od trgovine z Rusijo.

»Zaradi vojne v Ukrajini se bomo v naslednjih 12-18 mesecih soočili z globoko prehransko krizo, zlasti v državah, ki so zelo odvisne od Rusije,« je povedal na medijski konferenci v Parizu, ko je predstavil svoj volilni program.

»Evropa mora biti pripravljena na to, na izziv tako zanjo kot za njene partnerje,« je dejal.

Da bi pomiril francoske državljane in zaveznike Francije, je Macron zatrdil, da je glavni cilj njegove vlade zagotoviti Francozom prehransko neodvisnost, kar si bo prizadeval doseči v naslednjem petletnem mandatu, če bo aprila ponovno izvoljen.

Nestabilnost, ki jo povzroča konflikt v Ukrajini, bi lahko države v Afriki in na Bližnjem vzhodu pahnila v globoko prehransko krizo v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Macronova izjava prihaja nekaj dni po tem, ko je izrazil zaskrbljenost, da bodo nekatere države »zelo globoko destabilizirane« zaradi posledic nenehnega konflikta v Ukrajini, pri čemer je opozoril, da morajo države ponovno oceniti »proizvodne strategije za obrambo naše prehranske suverenosti.«

Francoski predsednik je že prej opozoril, da morajo države pripraviti strategije za »obrambo prehranske suverenosti.«

Afriška razvojna banka (AFDB) je v torek predstavila 1 milijardo dolarjev vreden načrt za povečanje proizvodnje pšenice, da bi preprečila morebitno pomanjkanje hrane, ki ga je povzročil ruski napad na Ukrajino.

Po podatkih AFDB uvoz pšenice predstavlja približno 90 odstotkov trgovine držav Afrike z Rusijo v vrednosti 4 milijarde dolarjev, kar zahteva, da bi »resnično drastično povečali proizvodnjo hrane« na afriški celini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek