REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od modernizma sodobne fotografije do grafitnih intervencij

Od modernizma sodobne fotografije do grafitnih intervencijBazato3

Razstava v Galeriji GB v Ljubljani združuje dva vidika modernizma sodobne fotografije – fotografije Milana Pajka in Janeta Štravsa ter grafitnimi intervencijami Rona84, ki sodi v sam vrh najbolj prepoznavnih grafitarjev v Sloveniji.

S serijo fotografij abstraktnih pogledov se na razstavi predstavlja Milan Pajk.

Z odražanjem umetnikove izbire teme, ko fotografije oblik, ki so izgubile svojo identiteto, s svetlobo prisilijo gledalca, da se osredotoči na en motiv, kjer lahko prepozna svoj pogled na del pokrajine z značilnim občutkom za kompozicijo.

Ljubitelji umetnosti lahko to prepoznajo po tem, kako fotografira krivulje kamnov ali v fascinaciji nad dolgimi, grafičnimi sencami, ki vsako jutro in popoldne dramatizirajo krajino.

Njegova  sposobnost, da ujame milost narave, ostaja neprimerljiva.

Na drugi strani fotograf Jane Štravs raziskuje spomin in čas ter z uporabo bistvene kakovosti fotografije z  osvetlitvijo  daje vpogled v to, kako lahko medij zakrije in spremeni resničnost, ustvarja skrivnostne prizore specifičnega okolja, varčevanja in ohranjanja  spominov, časa,  z njegovim videnjem umetniškega dela preko kamere.

Sodobna fotografinja Berenice Abbott je nekoč dejala, da fotografija pomaga ljudem videti.

S tem predstavlja časovni stroj za ohranjanje spomina in ohranjanje časa, ki razkriva vizijo avtorja. Štravs je tudi pobudnik sodelovanja s slovenskih grafitarjem Ronom, s katerim sta na edinstven način prikazala sodelovanje med fotografom in grafitarjem, med fotografijo in likovno intervencijo ter ponudila  drugačen, nevsakdanji pogled na fantazijsko razkrivanje fotografiranega.

Sodobna fotografinja Berenice Abbott je nekoč dejala, da fotografija pomaga ljudem videti.

In od leta 1839, odkar so na voljo, je fotografija postala bistven umetniški medij, ki umetnikom omogoča, da ujamejo bežne trenutke na ulicah, zgradijo izmišljene svetove, da zbujajo občinstvo, in upodabljajo nove oblike abstrakcije.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek