REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sovjetski dron z bombo švignil mimo jedrske elektrarne, lahko bi zadel NE Krško, Madžarom pa se to »ni zdelo pomembno«

Sovjetski dron z bombo švignil mimo jedrske elektrarne, lahko bi zadel NE Krško, Madžarom pa se to »ni zdelo pomembno«Dron - Hrvaška

Po strmoglavljenju drona Tu-141 v Zagrebu prihajajo na plano nove in skoraj neverjetne podrobnosti, ki pa niso nič kaj pohvalne za protizračno obrambo članic zveze NATO.

V ostankih brezpilotnega letala, ki je v četrtek strmoglavilo na zagrebškem Jarunu, so namreč našli dele letalske bombe, kakršne so uporabljali na letalih sovjetske izdelave, je danes sporočil hrvaški obrambni minister Mario Banožić.

Bomba je tudi eksplodirala, kdaj, pa bo jasno po preiskavi.

Kot je dodal, sledi kažejo, da ni šlo za izvidniško letalo.

Če bi to situacijo pravočasno zaznali in rešili v sosednjih državah, nas danes ne bi bilo tukaj.

Poleg lokacije se postavlja vprašanje od kod je prišlo. Obstajajo elementi, da bi lahko letalo prišlo z obeh strani, je dejal Banožić.

Prav tako pa je res tudi, da v delu Ukrajine, od koder bi lahko bilo letalo lansirano ruskih sil ni, ruska vojska pa teh letal več ne uporablja.

Na Hrvaškem niso zadovoljni niti z delovanjem zveze NATO v tem primeru.

Predsednik vlade bo zato govoril z generalnim sekretarjem, imeli pa bodo tudi poseben sestanek.

»Predsednik vlade se bo pogovarjal z generalnim sekretarjem, v sredo pa imamo izredno zasedanje Nata na ministrski ravni, kjer bomo omenili tudi to temo, pa tudi opustitve, ki so se zgodile na Madžarskem in v Romuniji.

»Če bi to situacijo pravočasno zaznali in rešili v sosednjih državah, nas danes ne bi bilo tukaj. Poiskali bomo odgovore, kaj se je zgodilo z opustitvami. Obrambna ministra Romunije in Madžarske sta tistega dne povedala, da ocenjujeta, kaj se je zgodilo. Mi še čakamo na odgovor,« je dejal hrvaški obrambni minister.

Bomba je eksplodirala - najverjetneje ob padcu.

Na srečo se je ob nesreči izvidniškega brezpilotnega reaktivnega letala ki je v četrtek nekaj po 23. uri strmoglavilo pri zagrebškem Jarunu vse končalo le z materialno škodo na nekaj avtomobilih.

Ključni del preiskave je še v teku. Ni sicer znano, čigav je dron, ker Ukrajina in Rusija zanikata, da je njun, je pa znana smer, iz katere je prišel.

Zaradi nerodnosti protizračne obrambe zveze NATO se na hrvaškem že vrstijo šale...

Madžari so potrdili, da so letalo na radarjih opazili, a niso storili ničesar. Registrirali so jo in spremljali njeno gibanje, a se jim »to ni zdelo nekaj posebej pomembnega.«

V komunikaciji s partnericama Nata Madžarsko in Romunijo je bilo, kot poroča hrvaški index.hr,  nedvoumno ugotovljeno, da je vojaško brezpilotno letalo Tu-141 sovjetske izdelave preletelo obe državi. V Romuniji je ostalo le tri minute, na Madžarskem pa 40 minut.

To je omogočilo določitev jasne smeri gibanja letala, vendar je očitno odpravilo vsako dilemo o tem ali je priletelo iz Ukrajine. Glede na kratek let skozi to državo je lahko v Romunijo vstopilo le iz Ukrajine.

Ker je največji doseg letala okoli 1000 kilometrov, z manjšimi nihanji glede na stanje atmosfere, je najbolj vzhodno, od koder bi lahko prišlo, okolica mesta Vinica, verjetnejša pa je severozahodna stran.

Vinica se nahaja približno na stičišču osrednje in zahodne Ukrajine. Nad njim je Žitomir, ki je bil prejšnji teden pogosto bombardiran. Možno je tudi, da je letalo vzletelo z lokacije, ki je še bolj zahodno.

Ni znano, ali so bile na tem območju ruske sile, toda to ni zelo verjetno.

Madžari so potrdili, da so letalo na radarjih opazili, a niso storili ničesar. Registrirali so jo in spremljali njeno gibanje, a se jim »to ni zdelo nekaj posebej pomembnega.«

Po prehodu skozi skrajno severno konico Romunije je brezpilotno plovilo šlo skozi območje mesta Debrecen, približno 15 minut kasneje pa je poletelo po zraku v bližini jedrske elektrarne Paks na osrednjem Madžarskem.

Neverjetno je, da tudi dejstvo, da je brezpilotno letalo letelo premočrtno blizu jedrske elektrarne, ni bilo dovolj, da bi se Madžarska, članica Nata, odzvala in strmoglavila to letalo nekje nad nenaseljenim delom države.

Neverjetno je, da tudi dejstvo, da je brezpilotno letalo letelo premočrtno blizu jedrske elektrarne, ni bilo dovolj, da bi se Madžarska, članica Nata, odzvala in strmoglavila to letalo nekje nad nenaseljenim delom države.

V petek so, kot so povedali sami, dvakrat »dvignili Grippene« (vojaška letala madžarske vojske, sicer švedske izdelave), v četrtek zvečer, ko se je letalo premikalo po njihovem zračnem prostoru in strmoglavilo v Zagrebu - pa tega niso storili.

Vse to je pokazalo pomanjkljivosti pri varovanju zračnega prostora Nata.

V središču pozornosti pa je Madžarska, ki se na letalo ni odzvala, čeprav je v njegovem zračnem prostoru letelo štirideset minut in čeprav je letalo premočrtno nadaljevalo pot do in preko jedrske elektrarne.

Takšno letalo bi lahko nosilo tudi tono razstreliva, zato je pasivnost protizračne obrambe, ki varuje tudi Slovenijo – nekaj nepojmljivega.

Vir blizu vlade je za hrvaški index.hr dejal, da so ob stiku z madžarskim državnim vrhom dobili vtis, da jim je vseeno in da tudi njim ni jasno, zakaj ni bilo odziva.

Na poti proti Zagrebu je letalo šlo skozi območje mesta Kaposvar, na Hrvaškem pa ni prečkalo večjih naseljenih krajev do Zagreba. Zrušil se je ob Študentskem domu Stjepan Radić in Športno-rekreacijskem centru Mladost, k sreči na travniku.

Nastal je velik krater, v njem pa so zakopani deli letala, ki je eksplodiralo.

Večino letal je včeraj potegnila iz kraterja vojaška mehanizacija, nato pa naj bi vojska letalo pregledala.

Že samo izvedensko poročilo bi lahko dalo odgovor na vprašanje, čigavo letalo je dejansko strmoglavilo v Zagrebu.

Tako Ukrajinci kot Rusi namreč trdijo, da ni njihov.

Nekaj odgovorov bo morda dala tudi črna skrinjica.

Ob tem je na Hrvaškem dron prvič zabeležila - Seizmološka služba, ob padcu, ne pa hrvški radarji, med poletom.

Iz premice potovanja drona pa je lepo vidno, da bi ob nekoliko drugačni smeri zlahka zadel tudi Slovenijo in pristal na primer v Mariboru.

Prav tako ni nemogoče, da ne bi dosegel NE Krško.

Tudi v Srbiji se muzajo...

Zelo nestrokovno pa so ravnali tudi hrvaški policisti, ki so ljudi strašili, da je letalo morda »radioaktivno.«

In to so ljudje in sistemi, ki jim je zaupano varovanje tudi našega neba…

Preiskava padca sovjetskega drona v Zagrebu tako ne prinaša samo vedno nove in vse bolj neverjetne podrobnosti.

Kaže tudi, kako povsem brez zaščite svojega neba je ob vseh milijardah, porabljenih za obrambo - ostala Slovenija...

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek