REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je videti nova, Janševa zastava države Slovenije?

Kako je videti nova, Janševa zastava države Slovenije?Janša in zastave, ki so všečne njegovim ovčkam... Vir: Twitter

Ob ukrajinski krizi in vojni, ki se je razvnela, so se - zaradi istih barv na zastavi Rusije in zastavi Slovenije - že pojavili predlogi na strani desnosučnih, predvsem pa privržencev trenutnega slovenskega premierja, po zamenjavi državnih insignij.

Nakar so nasprotniki te ideje zgroženo opomnili, da »zastava niso spodnje gate, da jo bomo vsak dan menjali!«

Da predlog o spremembi zastave ni iz trte zvit, pa razkriva dejstvo, da s sedanjo slovensko zastavo ni zadovoljna niti Urška Bačovnik.

Urška Bačovnik Janša je všečkala tvit, ki se zavzema za spremembo slovenske zastave in predlaga nekatere več ali manj odbite nove različice. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Soproga Janeza Janše in šefa SDS je to svoje nezadovoljstvo celo javno izpričala.

Kot je razvidno iz zgornjega zajema zaslona pa se je med predlogi za novo zastavo države, ki so všeč soprogi premierja Janše »v spodnjem desnem kotu znašel tudi predlog, ki po motiviki z orlom spominja na domobransko«, opozarja Svet24.

Kot poroča Svet24, se Bačovnikova skupaj s sateliti stranke SDS zavzema za spremembo slovenske zastave.

Razlog?

Tiste, ki so blizu stranki SDS naj bi skrbelo, da je slovenska zastava preveč komunistična. Nekatere preveč spominja na rusko zastavo, saj uporablja enake barve, v enakem zaporedju.

Rusijo pa tako ali drugače povezujejo s komunizmom, v katerem Janez Janša vidi vse najslabše.

Kaj pa je komunističnega v današnji Rusiji, razen tega, da so v teh dneh Rusi sovražnik številka ena slovenskega premierja Janeza Janše?

Zdi se, da je rasistično naravnane nevedneže na desnici nujno opomniti, da današnja Rusija nima drugih skupnih lastnosti s komunizmom.

Sprememba zastave pa seveda pomeni tudi pljuvanje po lastni zgodovini - kajti barve in njihov razpored so si Slovenci izbrali že takrat, ko so se začeli oblikovati v narod. Te barve so dokazovale tudi zavedanje takratnih generacij, da smo Slovenci kot Slovani del neke širše družine narodov, kar je našim prednikom v tistem času dajalo moč, da se uprejo nemškim, italijanskim, madžarskim in nacifašističnim poskusom raznarodovanja.

Tisti, ki se zavzemajo za spremembo slovenske zastave zato delajo dve napaki.

Izbrisati vse to zaradi neke vojne, pri kateri je velik del krivde prav na strani članic NATO in sploh ne na Rusiji (pa čeprav je res nezakonito priznala dve republiki - popolnoma enako kot Slovenija Kosovo leta 2008), bi pomenilo izbrisati del narodove zgodovine zaradi nekega povsem sprevrženega distanciranja od ruskega naroda, ki ga je Zahod prisilil v sedanjo vojno.

Bela, rdeča in modra barva so ob tem tudi na zastavah mnogih drugih narodov (od Hrvaške in Češke do Francije), pa v teh državah takšne odbite ideje seveda nikoli ne doživijo niti javne razprave, kaj šele podpore poslancev.

Države namreč ne menjajo zastav zaradi dnevnopolitičnih dogodkov in prav tako ne zaradi podobnosti svojih zastav z drugimi, katerih politične odločitve morda ne podpirajo.

To bi bila res svetovna posebnost, ki pa bi hkrati razvrednotila slovensko identiteto in jo spremenila v potrošniško blago in orodje politike oziroma vsakokratne oblasti, ki bi se lahko neprestano spreminjala, v odvisnosti od političnih razmer doma in v svetu.

Toda jogurtovi Mojci Škrinjar iz SDS je prav všečen zgornji predlog nove belo-modro-zelene zastave, ki ga je pospremila z besedami, da je taka zastava lepa, ob pripombi, da bi »dodala malu rumene, za toplino

Kakor da bi izbirala zavese...

Nakar se je vsul plaz kritik, da naj SDS-ovci v rumeno »svojo strankarsko zastavo barvajte«.

Drugi pa na družbenih omrežjih komentirajo, da je »zelena barva - islam«, a za tretje je zastava s fluorescentno zeleno barvo »grozna kot limonin sladoled«...

Zvrstila se je še kopica komentarjev, z zelo izvirnimi predlogi.

Tudi z nekoliko temnejšim odtenkom zelene barve, ki manj »spominja na islam«, bolj pa na Madžarsko in tudi Viktorja Orbána, mecena Janeza Janše in medijskih trobil SDS.

Ob trenutnih političnih razmerah v državi ne presenečajo niti predlogi posameznikov na družbenih omrežjih, da bi nova zastava morala zrcaliti tudi krščansko zasnovo Slovenije...

Janševa zastava, ki bo seveda najboljša izbira zanj, pa je seveda povsem brez barv oziroma z eno samo: belo.

Dvignil jo bo lahko že 24. aprila letos...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek