REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za »deset Černobilov«: Ukrajinska vojska se je skrila v jedrsko elektrarno in napadla Ruse, del elektrarne zagorel

Za »deset Černobilov«: Ukrajinska vojska se je skrila v jedrsko elektrarno in napadla Ruse, del elektrarne zagorelZaporožje. Vir: Twitter

»Ruske čete obstreljejo največjo evropsko jedrsko elektrarno v Ukrajini«, poročajo številni zahodni mediji. V resnici pa je zaplet bolj nenavaden.

V resnici se je ukrajinska vojska skrila v jedrsko elektrarno v Energodarju in napadla Ruse, del elektrarne pa je od tedaj v ognju.

To dokazujejo tudi posnetki napada na rusko kolono.

Tanke so napadli z raketometi, ruska vojska pa je odgovorila z ognjem.

»Zahtevamo, da ustavijo ogenj težkega orožja,« je v videu, objavljenem na Telegramu, dejal Andriy Tuz, tiskovni predstavnik Energodarja.

»V največji jedrski elektrarni v Evropi obstaja resnična grožnja jedrske nevarnosti.,« je opozoril.

Elektrarna zagotavlja približno četrtino proizvodnje električne energije v Ukrajini.

»Če eksplodira, bo 10-krat večja od Černobila.«

Spopadi pri Energodarju, mestu ob reki Dneper, so se zgodili zatem, ko je nov krog pogovorov med obema stranema prinesel poskusni dogovor o vzpostavitvi varnih koridorjev znotraj Ukrajine za evakuacijo državljanov in dostavo humanitarne pomoči.

Župan Energodarja je dejal, da se ukrajinske sile borijo proti ruskim vojakom na obrobju mesta. Videoposnetek prikazuje plamen in črn dim, ki se dviguje nad mestom z več kot 50.000 prebivalci, ljudje pa tečejo mimo razbitih avtomobilov, le dan po tem, ko je agencija OZN za jedrsko varnost izrazila resno zaskrbljenost, da bi spopadi lahko povzročili nenamerno škodo na 15 ukrajinskih jedrskih reaktorjih.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je vojake pozval, naj nemudoma prenehajo streljati na elektrarno v Zaporožju, da bodo gasilci lahko ukrepali.

Vodilni so opozorili, da obstaja »resnična grožnja jedrske nevarnosti«.

Kuleba pa je opozoril: »Če eksplodira, bo katastrofa 10-krat večja od Černobila.«

Ukrajinski uradniki so trdili tudi, da je stopnja radiacije povečana in zahtevali zaprtje neba nad Ukrajino.

 V obstreljevanju jedrske elektrarne in požaru, ki mu je sledil, ni prišlo do smrtnih žrtev. Ogenj so pogasili.

Kanadski ekspert, ki je komentiral dogodek je dejal, da so ukrajinske oblasti pretiravale in da radiacija ni bila povečana. Ruski mediji so komentirali, da se je ukrajinska vojska namerno zatekla v elektrarno in ocenjevali, da je bila to neumna in nevarna odločitev.

Vir: Twitter

V video nagovoru, ki ga je delil na Twitterju, pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obtožil Rusijo jedrskega terorizma in zatrdil da je ruska vojska, opremljena s termovizorji, vedela, kam strelja, ko je zadela v elektrarno.

»Opozarjamo cel svet - niti ena država razen Rusije še ni ciljala na jedrske reaktorje,« je teatralno dejal Zelenski in dodal: »Prvič v zgodovini se je teroristična država zatekla k jedrskemu terorizmu.«

Tiskovni predstavnik elektrarne Andrij Tuz je v pogovoru za ukrajinsko televizijo dejal, da je eden od šestih reaktorjev v objektu v ognju - in da je v njem jedrsko gorivo.

Ruska vojska je nato nekaj po polnoči prevzela nadzor nad jedrsko elektrarno, ki proizvaja četrtino elektrike v državi.

Zahodni in tudi slovenski mediji pa o pravih razlogih za »napad na nuklearko« še zmeraj zavajajo. Da so ukrajinske sile napadle ruske in se nato zatekle v nuklearko - o tem molčijo.

In zakaj so Rusi sploh tako močno napadli jedrsko elektrarno? »Najverjetneje so na tem območju želeli izklopiti elektriko,« je ugibal Graham Allison, strokovnjak za jedrsko energijo s Harvarda.

Uničeni transformatorji v Srbiji, Kolubara 1999
Uničeni transformatorji v Srbiji, Kolubara 1999. NATO je namerno uničeval civilno infrastrukturo in ni izvedel kopenske operacije na Kosovu ali v Srbiji. Toda Rusija žrtvuje življenja svojih vojakov, a ukrajinske civilne infrastrukture ne uničuje namerno. Razlika je očitna, zato pa so ruski mediji tudi v Sloveniji prepovedani. Vir: Twitter
Deli NATO grafitne bombe
Deli NATO grafitne bombe. Vir: FB

Allisonovo oceno so prenesli tudi slovenski mediji.

Toda ruski mediji so polni novic o tem, da ruska vojska nikjer v Ukrajini ne izklaplja vode in elektrike, da kolikor se da pazi na vso civilno infrastrukturo.

Popolnoma drugače, kot je NATO leta 1999 ravnal ob napadih v ZRJ, kjer so namerno metali grafitne bombe, ki so paralizirale električno omrežje.

Deli NATO grafitne bombe
Deli NATO grafitne bombe. Vir: FB, posnetek zaslona

Ampak slovenski in evropski mediji so za drugo stran medalje slepi.

Dovoljena je samo zahodna propaganda, ruski TV kanali pa so v svobodni Evropi - prepovedani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek