REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrijski predsednik vlade: Zelenski »ne ve, kako dolgo bo Ukrajina še obstajala«, a ga ni strah pogovora o nevtralnosti

Avstrijski predsednik vlade: Zelenski »ne ve, kako dolgo bo Ukrajina še obstajala«, a ga ni strah pogovora o nevtralnostiNehammer in Zelenski. Vir: Twitter

Usoda Ukrajine je videti vse bolj negotova, saj Rusija izvaja serijo napadov po vsej državi, je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svojemu avstrijskemu sogovorniku in opozoril, da se Kijev ne more upreti ofenzivi ruskih oboroženih sil.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je nato v četrtkovi izjavi delil podrobnosti svojega telefonskega pogovora z Zelenskim.

Po besedah ​​šefa avstrijske vlade mu je Zelenski dejal: »Ne vem, koliko časa bo še obstajala moja država.«

Nehammer je dodal, da Avstrija »ni ravnodušna do kršitev mednarodnega prava« in obljubil, da bo pomagal, kjer koli lahko.

Po besedah ​​šefa avstrijske vlade mu je Zelenski dejal: 'Ne vem, koliko časa bo še obstajala moja država.'

Te pripombe prihajajo po tem, ko so voditelji novopriznanih Doneške in Luganske ljudske republike uradno zaprosili za vojaško pomoč Moskve za boj proti »ukrajinski agresiji.«

Nekaj ​​ur pozneje je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal uporabo sile ob ofenzivi v regiji Donbasa.

Vrsta eksplozij je prizadela kraje po vsej državi, vključno z vojaškimi objekti in letališči.

Eksplozije so prizadele tudi večja mesta, vključno s prestolnico Kijev.

Kijev je po srečanju med Zelenskim in Svetom za nacionalno varnost in obrambo države razglasil vojno stanje.

Rusija je do četrtka zjutraj zanikala načrtovanje napada in vztrajala, da bi bilo njeno posredovanje v Donbasu obrambno.

Zelenski: 'Ostali smo sami. Nihče se noče boriti za nas. Ne sprejemajo nas v NATO, bojijo pa se nam dati varnostna jamstva.'

Pozneje se je ukrajinski predsednik oglasil še z enim komentarjem.

»Ostali smo sami. Nihče se noče boriti za nas. Ne sprejemajo nas v NATO, bojijo pa se nam dati varnostna jamstva«, je dejal Zelenski.

Poudaril je, da se z Rusijo ne boji pogovarjati o vojaški nevtralnosti Ukrajine.

»Danes smo iz Moskve slišali, da želijo razpravljati o nevtralnem statusu Ukrajine,« je dejal ukrajinski predsednik.

»Ne bojimo se Rusije, ni nas strah govoriti z Rusijo, ni nas strah govoriti o vsem, o varnostnih zagotovilih za našo državo, ne bojimo se govoriti o nevtralnem statusu,« je poudaril Zelenski.

»Zdaj nismo v Natu, a kakšna jamstva bomo imeli? In kar je najpomembneje, katere države nam jih bodo dale?«, je sklenil ukrajinski predsednik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek