REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo Rusija intervenirala v Ukrajini? Ena sama črka, ki se je začela pojavljati, morda skriva odgovor na to vprašanje...

Bo Rusija intervenirala v Ukrajini? Ena sama črka, ki se je začela pojavljati, morda skriva odgovor na to vprašanje...Ruski tanki in podrobnost, ki morda razkriva prihodnost. Vir: Twitter
Odgovor na to vprašanje, ki si ga zastavljajo po vsej Evropi se morda skriva v črki, ki se je začela pojavljati na ruskih oklepnikih.

Bosta Rusija in Belorusija poslali svojo vojsko preko meje z Ukrajino?

Odgovor na to vprašanje, ki si ga zastavljajo po vsej Evropi se morda skriva v črki, ki se je začela pojavljati na ruskih oklepnikih.

Približno 200 vojaških vozil, ki so jih opazili v Šebekinu v Rusiji, tik čez mejo z ukrajinsko oblastjo Harkov, je bilo opremljenih z oznakami »Z«, ki so bile »hitro nanesene« na zadnje strani večine vozil.

Topniški spopadi in granatiranje z obeh strani kontaktne črte med ukrajinsko vojsko in separatističnima republikama se je medtem še intenziviralo.

Samohodni top z oznako Z
Samohodni top z oznako Z. Vir: Twitter

Separatisti so izvedli mobilizacijo, ruski predsednik je vpoklical rezerviste na »vojaške vaje«, še vedno pa poteka tudi evakuacija civilistov iz območja Doneške in Luganske ljudske republike.

Britanski predsednik vlade Boris Johnson je medtem ruskega predsednika Vladimirja Putina obrožil, da načrtuje »največjo vojno po drugi svetovni vojni« v Evropi.

Oznake na oklepnikih pa so nov znak, da se odvija najbolj črn scenarij.

Luganski civilisti se umikajo
Civilisti se umikajo iz Luganska. Vir: Twitter

Domneva se, da so bile oznake dodeljene zaradi skorajšnje invazije.

Neodvisni ruski telegramski kanal Hunter's Notes, ki pozorno spremlja vojaške premike, je zapisal, da je bila »vsa oprema označena z Z« opažena blizu Kurska in v regiji Šebekino v Belgorodu na meji z Ukrajino.

Zelo verjetno gre za podobno taktiko, kot so jo uporabljale ZDA in zavezniške sile v Zalivski vojni leta 1991, ko so pred spopadom z iraško vojsko svoja vozila prav tako označevali z znakom [^], da bi se izognili prijateljskemu ognju – torej situaciji, da vojaki streljajo na lastne sile.

V primeru Ukrajine je to še toliko bolj potrebno, saj so praktično vsa oklepna vozila, ki jih uporabljata obe strani sovjetske ali rusko-ukrajinske izdelave in so si na zunaj zato zelo podobna.

»Naša ocena je, da gre za identifikacijske oznake 'prijatelj ali sovražnik', ki jih uporabljajo vojske v vojnem času,« so zapisali v Hunter's Notes.

Teoretično bi seveda lahko šlo tudi za označevanje vojaške opreme vojakov, ki so udeleženi v manevrih - toda to ni običajno...

Tanki se vračajo v Rusijo - začasno?
Tanki se vračajo v Rusijo - začasno? Vir: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nedeljo poklical ruskega Vladimirja Putina, da bi poskušal preprečiti, kar zahodne sile napovedujejo, da bo skorajšnja invazija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v času stopnjevanja krize pozval Vladimirja Putina, naj se z njim sreča na pogovorih.

Dejal je, da ne ve, kaj hoče predsednik Ruske federacije, a da bo Ukrajina še naprej »sledila samo diplomatski poti.«

V Münchnu je na varnostni konferenci, na kateri letos ni bilo delegacije Rusije Zelenski tudi opozoril, da se je leta 1994 Ukrajina odrekla jedrskemu orožju zaradi zaveze Rusije in ZDA, da bo njena ozemeljska integriteta obvarovana, nato pa so jo pustili na cedilu.

Napovedal je celo možnost, da Ukrajina znova postane jedrska sila – kar pa ni zelo verjetno.

Prijateljska oznaka na vojaški opremi
Prijateljska oznaka na vojaški opremi. Vir: Twitter

Kremelj vztraja, da nima načrtov za vdor, vendar sobotna poskusna izstrelitev manevrirnih, balističnih in supersoničnih izstrelkov ruskih sil - ni zmanjšala napetosti.

Kaj se medtem res dogaja in kdo strelja na koga na mejni črti pa je vse težje ugotoviti – ker je večina opazovalcev OVSE že zapustila območje, zaradi »dopustov« ali »pandemije.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek